De fel geplaagde Unai Emery ging afgelopen week de boot in tegen Montpellier en moet in de Ligue 1 zowel Monaco als Nice voor zich laten. In Europa ging het er voor Les Rouges et Bleus beter aan toe. De Parisiens waren mathematisch zeker van een verlengd verblijf op het hoogste toneel, maar konden de leidersplaats nog verliezen aan Arsenal. Hiervoor moest het Bulgaarse Ludogorets aan de kant worden gezet. Of PSG het varkentje gewassen kreeg, leest u hier.

Paris Saint-Germain, met Rode Duivel Thomas Meunier in de basis, zorgt voor het eerste gevaar. Lucas baant zich een weg door de defensie en dwingt Stoyanov meteen tot een goede redding. In de herneming is de hoek te scherp voor Edinson Cavani. Aan de overkant is het wel prijs. Op het kwartier schildert Natanael de bal op het hoofd van Misidzahn, de Nederlander stond volledig ongedekt en fussilleert Areola: 0-1. Arsenal staat op dat moment met een 2-0-voorsprong aan de leiding in groep A.

De goede start van PSG is het beste wat we de hele wedstrijd te zien zouden krijgen. De wedstrijd vervalt al na tien minuten tot een inspiratieloze, bij wijlen zielige vertoning. PSG staat te bibberen op de benen. Het niveau in het Parc des Princes daalt naar een alarmerend laag niveau. De uitblinkers van weleer zijn hoogstens een schaduw van de schim die ze waren. Di Maria druipt van de nonchalantie, Lucas dribbelt zich keer op keer vast als een egoïstisch straatvoetballertje en Ben Arfa wist duidelijk niet dat er collectief op de pressing wordt gewerkt, die had er echt geen zin in. En, juist, de coach wordt in zo’n geval natuurlijk bekeken. Arme Unai.

Areola had het besluit genomen om in de kleedkamer geen aandacht te besteden aan de epistel die Emery had voorbereid. In minuut 46 gaat hij tot twee keer zwaar de mist in. Ik heb lang getwijfeld, maar ik ga het toch doen: hier een Sinterklaasmopje. Het was 5 december en hoewel ze het in centraal Frankrijk niet vieren, speelde hij even voor Pierre Noir, de Parijsse doelwachter kon twee keer rekenen op een uitstekende Thiago Silva om de meubelen te redden.

Op het halfuur kunnen we dan toch vertrouwen op het torinstinct van Cavani, hij plaatst zich geniaal buiten het kopduel van Cicinho en haalt met een omhaal uit op de terugvallende bal. De gelijkmaker tegen de touwen, merci Edinson: 1-1.

Het is ongelooflijk, maar waar. PSG nam wéér gas terug en bracht zichzelf nodeloos in de problemen. Vijf minuten later was het feest weer gedaan. Marquinhos lijdt kinderlijk balverlies op rechts en ziet Cafu met de bal aan de haal gaan. De Braziliaan bediendt Wanderson en we zeggen au revoir tegen de leidersplaats: 1-2. FC Basel staat dan al 0-4 in het krijt tegen de Gooners.

In minuut 93 maakt Di Maria er nog 2-2 van, maar het kalf was dan al verdronken. Paris Saint-Germain heeft dit jaar niets te zoeken in de Champions League en schrijft zo aan het doodvonnis van Unai Emery, een man die drie jaar op rij de Europa League won.

Na de wedstrijd tweette Thomas Meunier dat hij heel blij was met de eerste plaats en dat hij uitkijkt naar het vervolg van de UCL. De tweet werd spoedig verwijderd toen de Ardennees zijn wel heel erg ongelukkige vergissing had opgemerkt.

 

 L.Hendrickx