Vandaag is om 11 uur ’s avonds de Expansion Draft tussen nieuwkomers Atlanta United en Minnesota United. Hier mogen beide clubs van elk team 1 speler kiezen die het komende seizoen voor Atlanta of Minnesota gaat spelen.

Wat is de Expansion Draft?

De Expansion Draft is een soort markt voor nieuwkomers in de MLS om spelers van andere MLS teams te ”pakken” en te contracteren zonder dat er transferbedragen aan te pas komen. Dit doen ze om de nieuwe clubs voor minimaal één seizoen te bevoorraden van genoeg spelers.

Wanneer word een Expansion Draft gehouden?

Een Expansion Draft wordt pas gehouden wanneer er één of meerdere nieuwe clubs in de MLS komen. De vorige Expansion Draft was in 2014, die ging tussen NYCFC en Orlando City.

Hoe zorgt een ander MLS team ervoor dat haar beste spelers niet gepicked worden?

Elk team mag een lijst van 10 spelers doorgeven aan Don Garbner (de baas van de MLS). Die 10 spelers mogen niet gekozen worden, zij worden beschermd (protected). Homegrown Players (spelers die overkomen van de jeugd) en Generation Adidas spelers (spelers die gekozen waren uit de SuperDraft in datzelfde jaar) mogen sowieso niet gekozen worden, dit doen ze om toekomstige clubhelden ook bij de club te houden. Meestal kiezen de overige MLS-teams ervoor om hun DP’s te beschermen, ook kiezen ze vaak maar één keeper.

Maar wat als een team haar DP niet beschermt?

Als Minnesota of Atlanta ervoor kiest om een DP te kiezen van een ander team, moeten zij die ook een DP-contract geven. Een voorbeeld van een DP die niet beschermd wordt, is DaMarcus Beasley (ex-speler PSV).

Wat betekend dit voor Atlanta en Minnesota?

Atlanta zal weinig pakken. Zij hebben in de 2 jaar dat het bekend werd dat ze naar MLS gaan behoorlijk ingekocht. Minnesota daarintegen heeft maar 4 spelers tot nu toe. Omdat de beste spelers van de overige teams beschermt worden, zullen Atlanta en Minnesota het moeten doen met B-spelers.

Welke spelers zijn niet beschermd dit jaar en zijn toch nog best goed?

Deze spelers klinken je waarschijnlijk niet allemaal bekend in de oren, maar op de Amerikaanse velden hebben ze fantastisch gepresteerd. Hier een aantal voorbeelden:

 • Harry Shipp
 • Robert Shuttleworth
 • Jason Hernandes
 • Eirik Johansen
 • Sal Zizzo
 • Maurice Edu
 • Nat Borchers
 • Andreas Ivanschitz
 • Nuno Coelho
 • Clint Irwin
 • Marcel de Jong

Deze spelers zijn A-spelers, maar omdat ieder team maar 10 spelers mag beschermen, hebben zij plaats moeten maken voor anderen.

Niels Bouwmans

Advertentie