Een portret van misschien wel het grootste talent van de Bundesliga. Vooral dit seizoen maakt Weigl furore op het middenveld van Borussia Dortmund. Niets staat een rooskleurige toekomst voor deze spelverdeler in de weg.

Julian Weigl is een Duitse middenvelder met een leeftijd van 21 jaar. Op zijn zesde begon hij met voetballen bij SV Ostermünchen en in 2006 maakte hij de transfer naar TSV 1860 Rosenheim. Na 4 seizoenen bij Rosenheim gevoetbald te hebben maakte hij de stap naar TSV 1860 München. Hier doorliep hij alle resterende jeugdelftallen alvorens hij zijn debuut maakte in de hoofdmacht. In juli 2015 nam Borussia Dortmund de speler over voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. Iets waar ze later veel winst op gaan maken.

Weigl is een dynamische middenvelder die net voor de verdediging speelt. Hij is met name spelverdeler en zorgt ervoor dat de opbouw van achteruit meer verzorgd wordt richting de voorhoede. Hij is de man die structuur moet brengen door zijn passen en slimme looplijnen. Weigl geeft gemiddeld 89.2 passen per wedstrijd en liefst 91,3% hiervan komt aan. Cijfers waar mondiale middenvelders jaloers op zijn. Veruit het grootste gedeelte hiervan zijn korte passen, maar juist deze brengen structuur aan het huidige spel van Borussia Dortmund.

 Afbeelding 2: Passing Chart WeiglHier zien we de passchart van Julian Weigl. Hij geeft voornamelijk passen richting de zijkant, bovendien zijn de meeste passen kort. Lange ballen naar voren geeft hij niet snel, in de wetenschap dat deze vaak niet aankomen en zo de structuur van de opbouw verloren gaat.

Julian Weigl blijkt tevens de meest efficiënte verdedigende middenvelder van de Bundesliga te zijn. Op het gebied van passen is hij dan ook het nauwkeurigste van iedereen.

Ook zijn inzicht valt op. Continu is hij bezig met kijken waar de ruimtes op het veld liggen om deze in te vullen en daardoor (ja, alweer) de structuur van het spel te behouden. Hij staat namelijk altijd op de juiste plaats om twee afspeelmogelijkheden te hebben. Oftewel de bekende driehoek. Met deze speelwijze in zijn hoofd zou hij de perfecte middenvelder voor FC Barcelona zijn.

Afbeelding 4: Positionering Weigl

Op deze afbeelding is te zien hoe hij deze driehoekjes creëert. De afbeelding is er een van vorig seizoen. Op het moment dat Mats Hummels aan de bal kwam, stonden de twee aanvallers van Leverkusen al goed gepositioneerd. Julian Weigl ziet dat en rent richting het centrum om zo in één ogenblik drie driehoekjes te creëren. Zo heeft de opbouw zijn structuur terug en is de kans op balverlies minimaal.

De cijfers die we u nu laten zien zijn het meest opvallend van allemaal. Per wedstrijd heeft Julian Weigl slechts 0,6 mislukte balcontacten. Hij is daardoor een enorm betrouwbare speler en dat al op zo’n jonge leeftijd. Door deze statistieken is hij onmisbaar voor het middenveld van Dortmund. Daarnaast verliest hij 0,8 keer de bal in één wedstrijd. Cijfers die topspelers als Toni Kroos en Luka Modric niet halen.

Hij is ging harde middenvelder met veel tackles, maar gebruikt zijn uitmuntende spelinzicht om zijn tegenstanders af te stoppen. Van te voren maakt hij een plan waar de bal heen zou gaan en met dit plan in zijn hoofd verdedigt hij zijn zone van het veld.

“Ik wil me nog meer ontwikkelen. Ik wil proberen om ook dodelijke passes te geven en niet alleen voor de eenvoudige optie te kiezen.”, aldus Weigl. Hij voelt zich gelukkig in Dortmund en wil zich eerst daar bewijzen, voor hij een stap hogerop maakt. Op dit moment is hij daar aardig mee bezig. Een grote toekomst ligt voor hem.