De eerste grote kans kwam er al na anderhalve minuut: Salah speelde El-Saïd knap vrij, zijn schot werd uitstekend gered door Ondoa. Beide landenteams kenden een zenuwachtig begin, het wedstrijdbegin was wel veelbelovend in het sfeervolle stadion. Het eerste wapenfeit van Kameroen was een schot van Siani, maar doelman El Hadary was niet onder de indruk.

In minuut 14 kon Bassogog uithalen, maar zijn schot zeilde hoog over. Kameroen kwam beter en beter in de wedstrijd. Toch was het Egypte dat op voorsprong kwam. Salah speelde opnieuw een ploegmaat, Mohamed Elneny, vrij in de box. De middenvelder van Arsenal plaatste de bal perfect vanuit een scherpe hoek hoog binnen in de korte hoek. Zeer hard schot, dat eigenlijk nooit doorgelaten mag worden door de keeper vanwege de scherpe hoek. 1-0 na 22 minuten.

Kameroen moest nu opboksen tegen de beste verdediging van het toernooi. Centrale verdediger Adolphe Teikeu kon niet meer verder na een liesblessure. Zijn vervanger was een grote naam: Nkoulou (Lyon). Kameroen bouwde de druk op en had veel balbezit, maar dat leidde voor de rust niet meer tot grote kansen. Rust: 1-0 voor Egypte.

Broos begon de tweede helft met een wissel, opnieuw een grote naam: Aboubakar. També verhuisde naar de bank. Ook nu hetzelfde spelbeeld, Kameroen had de bal, speelde goed, maar de Egyptenaren bleven uitstekend verdedigen. Tot minuut 59, toen Nkoulou de toch wel verdiende gelijkmaker staalhard binnenkopte. 1-1.

Na het doelpunt van Egypte dachten de Noord-Afrikanen niet langer aan aanvallen. Het is altijd erg moeilijk om terug in de wedstrijd te komen als er dan een gelijkmaker valt en dat is exact wat er gebeurde. Kameroen bleef de betere ploeg, Egypte kreeg het moeilijk. Moukandjo trapte veel hoekschoppen, doelpuntenmaker Nkoulou kon hierop gevaarlijk zijn, maar het bleef 1-1.

Kameroen bleef de betere ploeg, toch leken we op weg naar verlengingen. Tot minuut 88: de andere invaller, Aboubakar, nam een lange bal perfect mee op de borst en knalde de bal erin met een volley. In de extra tijd trapte Elneny een vrije schop nog hoog over.

Kameroen wint zo de Afrika Cup voor de 5e keer na een verrassend toernooi. Aboubakar speelde een fantastische tweede helft en is de matchwinnaar.