Met een gemiddelde leeftijd van 22,6 heeft het eerste elftal van Ajax, in vergelijking met PSV (24,0) en Feyenoord (25,4), een erg jonge ploeg. Als we kijken naar de gemiddelde leeftijd van het eerste elftal staat Ajax in de Eredivisie zelfs op de eerste plek, gevolgd door sc Heerenveen en FC Twente.

Met spelers als Kasper Dolberg (19), Davinson Sánchez (20) en André Onana (20) heeft Ajax een aantal jonge spelers die eigenlijk al als draagkrachten van de ploeg worden gezien. De 3 eerder genoemde spelers zijn allemaal op een te late leeftijd naar Ajax gekomen om ze echt talenten uit de Ajax-jeugd te kunnen noemen. Kasper Dolberg kwam op zijn 17de over van het Deense Silkeborg IF, Davinson Sánchez op zijn 20ste van Atlético Nacional uit Colombia en André Onana kwam op zijn 18de over van FC Barcelona. Het blijft natuurlijk erg bewonderenswaardig dat Ajax zoveel vertrouwen geeft aan relatief jonge spelers, maar hoe zit het met de échte Ajax-jeugd?

Zijn er nog echte Amsterdamse jongens te vinden in de jeugd van Ajax, die het potentieel hebben om ooit met het eerste elftal van Ajax mee te doen? We gaan op zoek naar zowel die echte Amsterdamse jongens als eventuele gekochte talenten in de jeugd van Ajax, want laten we eerlijk zijn: wat maakt het uiteindelijk uit waar de talenten vandaan komen, zolang ze op dit moment maar bij Ajax onder contract staan? Hierbij kijken we vooral naar de spelers die nog niet heel erg bekend zijn onder de meeste mensen. Spelers die wat zijn weggezakt zoals Jaïro Riedewald en Richairo Zivkovic, maar ook basisspelers als Daley Sinkgraven en Kasper Dolberg worden hierbij niet specifiek behandeld.`

Abdelhak Nouri

Misschien niet het type echte Amsterdamse jongen waar je in eerste instantie aan denkt, wanneer je hem vergelijkt met spelers als Johan Cruijff, Sjaak Swart of Piet Keizer, maar toch speelt Abdelhak Nouri al sinds zijn 7de in de jeugd van Ajax. “Appie”, zoals hij ook wel genoemd wordt, mocht al 2 keer mee op trainingskamp met het eerste elftal. Hij wordt vaak vergeleken met Wesley Sneijder en wordt dan ook gezien als een van de grootste talenten uit de jeugd. In officiële wedstrijden heeft hij al 6 keer meegedaan met het eerste elftal. In de bekerwedstrijd tegen Willem II mocht hij in de 73ste minuut invallen en wist hier ook nog eens in te scoren. In de andere 2 bekerwedstrijden mocht hij de volle 90 minuten meespelen. Bij de 1-6-overwinning op Kozakken Boys gaf Nouri maarliefs 3 assists, waar hij bij de 0-4 en de 1-6 zijn klasse liet zijn met 2 beeldschone passjes. Op papier speelt Nouri al bij het eerste van Ajax, maar hij speelt dit seizoen vooral mee met Jong Ajax. In 16 officiële wedstrijden heeft hij al 7 goals en 5 assists op zijn naam staan.  Met het oog op de toekomst heeft Ajax aan Appie een middenvelder van hele grote klasse.

Huidige elftal: Ajax
Positie(s): Centrale middenvelder, Aanvallende middenvelder, (Linksbuiten)
Nationaliteit: Nederlands, (Marokkaans)
Geboortedatum: 02-04-1997
Lengte: 1.70 m
Gewicht: 64 kg
Sterkste punten: Dribbel, passing, spelhervattingen

Vaclav Cerny

In de winterstop van het seizoen 2013/2014 werd Vaclav Cerny door Ajax voor een bedrag van €750.000 overgenomen van FK Pribram. Met een huidige marktwaarde van €2.000.000 lijkt Ajax in hem een goede investering gedaan te hebben. De teller in de Jupiler League bij Jong Ajax staat op het moment op 9 goals en 6 assists uit 16 wedstrijden. Ook voor het eerste van Ajax heeft Cerny al een redelijk aantal minuten gemaakt. Hij speelde al mee in de Eredivisie en beker, maar mocht ook een hele wedstrijd mee doen tegen Panathinaikos voor de Europa League, die wedstrijd werd gewonnen met 2-0. De linkspoot voelt zich helemaal thuis op de rechterflank en kan zijn prachtige acties vanuit daar ook heel goed uitvoeren. Zijn vader, de trainer van Tsjechië Onder-17, zal hem waarschijnlijk goed in de gaten houden en adviseren voor het nationale elftal.

Huidige elftal: Ajax
Positie(s): Rechtsbuiten, (Linksbuiten)
Nationaliteit: Tsjechisch
Geboortedatum: 17-10-1997
Lengte: 1.78 m
Gewicht: 68 kg
Sterkste punten: Dribbel, snelheid

Donny van de Beek

Op 11-jarige leeftijd werd Donny van de Beek door Ajax overgenomen van Veensche Boys. Al sinds de D-junioren speelt hij bij Ajax en lijkt dit seizoen langzaam maar zeker uit te groeien tot een basisspeler van Ajax. Ook hij mocht de volle 90 minuten mee doen in de Europa Leaugewedstrijd tegen Panathinaikos en mocht daarnaast ook nog een 2de hele Europese wedstrijd meedoen op bezoek bij Standard Luik. In die laatstgenoemde wedstrijd was hij de aangever bij de enige goal die door Ajax gescoord werd, uitslag 1-1. In de Eredivisie en de beker moet Van de Beek het tot nu toe meestal doen met een korte invalbeurt, op een paar keer in de basis na. Voor Jong Ajax heeft hij dit seizoen in 12 wedstrijden al 6 goals gemaakt en 4 assists gegeven. Voor een speler op zijn positie is dit toch behoorlijk veel en dit laat ook zien hoe divers deze speler is.

Huidige elftal: Ajax
Positie(s): Centrale middenvelder
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 18-04-1997
Lengte: 1.81 m
Gewicht: 67 kg
Sterkste punten: Dribbel, passing, spelhervattingen, fitheid

Deyovaiso Zeefuik

Het kleine broertje van Género Zeefuik, oud-speler van onder andere PSV, NEC en FC Groningen, is van vaste waarde op de rechtsback-positie bij Jong Ajax. Hij heeft dit seizoen 18 wedstrijden bij Jong Ajax meegedaan, waar hij op 1 wedstrijd na, spelend als centrale verdediger, op de rechtsback-positie speelde. Laten we hopen dat Deyovaiso het een stuk beter gaat doen dan zijn grote broer, die inmiddels bij FC Emmen alweer bij zijn 10de club speelt, op 26-jarige leeftijd.

Huidige elftal: Jong Ajax
Positie(s): Rechtsback, (Centrale verdediger)
Nationaliteit: Nederlands, Surinaams
Geboortedatum: 11-03-1998
Lengte: 1.85 m
Gewicht: 85 kg
Sterkste punten: Kracht, snelheid, fitheid

Justin Kluivert

In het begin van dit seizoen werd Justin Kluivert van Ajax Onder-17 naar Ajax Onder-19 gehaald. Vooral zijn drang naar het doel en zijn tweebenigheid vielen zo erg op dat hij in de winterstop al naar het eerste van Ajax werd gehaald. Bij Ajax Onder-19 had hij gemiddeld zo’n 2 wedstrijden nodig voor een doelpunt en een assist. Voor een buitenspeler zijn dit toch hele goede statistieken, vooral vanwege het feit dat hij eigenlijk boven zijn eigen leeftijdsklasse speelde. Bij het eerste elftal van Ajax begint Kluivert volgens voetbalcriticus Hugo Borst al uit te groeien tot de nieuwe publiekslieveling van Ajax. Hij is al een aantal keer ingevallen in het eerste elftal en speelt de afgelopen tijd zelfs al in de basis. Of hij in de basis zal blijven is de grote vraag, maar het is in ieder geval al geweldig om te zien hoe hij in 7 maanden tijd van Ajax Onder-17 is doorgegroeid tot basisspeler van Ajax.

Huidige elftal: Ajax
Positie(s): Rechtsbuiten, Linksbuiten, (Spits)
Nationaliteit: Nederlands, Surinaams
Geboortedatum: 05-05-1999
Lengte: 1.76 m
Gewicht: 65 kg
Sterkste punten: Dribbel, snelheid

Frenkie de Jong

Zijn vader vergelijkt hem met Dagobert Duck: “Hij verdient veel, maar geeft geen reet uit.” Een erg bescheiden jongen. Hij heeft niets met schreeuwende trainers en het pronken met prijzen. Wat dat betreft past hij totaal niet thuis in wat je van een Ajaxspeler verwacht. Toch is De Jong een van de grootste talenten uit de Ajax-jeugd. In de zomer van 2015 maakte De Jong de transfer van Willem II naar Ajax. Hij werd dat seizoen direct weer verhuurd aan Willem II. In een half jaar tijd speelde hij onder Jurgen Streppel echter maar 1 keer en daarom besloot Ajax om hem in de winter terug te halen van zijn huurperiode, zodat hij wedstrijdritme op kon doen bij Jong Ajax. Hij speelde vervolgens bij 15 van de 18 wedstrijden in de basis en scoorde hierin 2 keer en gaf 3 assists. Dit seizoen heeft hij ook al 21 wedstrijden gespeeld, 5 goals gescoord en 6 assists gegeven.

Huidige elftal: Ajax
Positie(s): Centrale middenvelder
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 12-05-1997
Lengte: 1.78 m
Gewicht: 69 kg
Sterkste punten: Dribbel, fitheid

Matthijs de Ligt

Talent van de Toekomst, een titel die Ajax elk jaar uitreikt aan het talent dat uitblonk en daarvoor volgens hen erkenning verdient. Een titel die eerder werd gegeven aan onder andere Christian Eriksen, Wesley Sneijder en Rafeal van der Vaart. In 2016 was de winnaar van deze prijs Matthijs de Ligt. Als extra erkenning mocht hij zich het jaar daarop toevoegen aan de selectie van Jong Ajax. Hij heeft al enkele keren mee mogen doen met het eerste in zowel de Eredivisie als in de KNVB Beker. In de wedstrijd tegen Willem II voor de beker scoorde hij zelfs vanuit een corner van Hakim Ziyech de 2-0. Dit maakt hem na Clarence Seedorf de jongste doelpuntenmaker voor Ajax ooit.

Huidige elftal: Ajax
Positie(s): Centrale verdediger, (Verdedigende middenvelder)
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 12-08-1999
Lengte: 1.86 m
Gewicht: 82 kg
Sterkste punten: Tackle, kalmte, kopkracht

Ook noemenswaardig:

Carel Eiting

Huidige elftal: Jong Ajax
Positie(s): Verdedigende middenvelder, (Centrale verdediger)
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 11-02-1998
Lengte: 1.82 m
Gewicht: 72 kg
Sterkste punten: Passing, tackle, fitheid

Jord Ruijgrok

Huidige elftal: Ajax Onder-17
Positie(s): Keeper
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 02-02-2001
Lengte: 1.83 m
Gewicht: 66 kg
Sterkste punten: Hoge ballen

Mitchel Bakker

Huidige elftal: Ajax Onder-19
Positie(s): Linksback, (Centrale verdediger)
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 20-06-2000
Lengte: 1.84 m
Gewicht: 72 kg
Sterkste punten: Tackle, snelheid

Pascal Struijk

Huidige elftal: Ajax Onder-19
Positie(s): Centrale verdediger
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 11-08-1999
Lengte: 1.90 m
Gewicht: 80 kg
Sterkste punten: Tackle, kracht, passie

Che Nunnely

Huidige elftal: Ajax Onder-19
Positie(s): Rechtsbuiten
Nationaliteit: Nederlands, Surinaams
Geboortedatum: 04-02-1999
Lengte: 1.71 m
Gewicht: 63 kg
Sterkste punten: Snelheid, dribbel, voorzet