Arkadiusz “Arek” Milik raakte in oktober afgelopen jaar zwaar geblesseerd in de WK-kwalificatiewedstrijd met Polen tegen Denemarken. De van Ajax voor 32 miljoen euro overgekomen spits was op dat moment net bezig om bij Napoli een echte ster te gaan worden. Door zijn blessure en de verkoop van Manolo Gabbiadini aan Southampton is Dries Mertens tegenwoordig vaste spits bij Napoli. Milik traint echter sinds 2 februari weer mee met het eerste elftal en heeft ook al weer 2 keer meegedaan als invaller. Trainer Maurizio Sarri staat voor een moeilijke keuze voor de spitspositie: Arek Milik of Dries Mertens?

Milik kreeg de moeilijke taak om (ex-)Napoli-legende Gonzalo Higuaín te vervangen, die afgelopen zomer voor 90 miljoen euro naar Juventus vertrok. De aankoop van Milik was voor vele supporters een erg onverwachte. Een vrij onbekende spits die toch voor een relatief groot bedrag gehaald werd, 32 miljoen euro. Milik leek samen met Gabbiadini te gaan strijden voor een plek in de spits. Een strijd die hij leek te gaan winnen, aangezien hij naast het maken van doelpunten ook erg goed speelde. De fans zagen het wel zitten met Milik.

Op zaterdag 8 oktober 2016 speelde Polen voor de kwalificatie van het WK van 2018 tegen Denemarken. Milik mocht in de basis beginnen in een 4-4-2-systeem, met naast hem Bayernspits Robert Lewandowski. Lewandowski had er bij de rust al 2 inliggen, Polen stond 2-0 voor. Milik kon de 2de helft niet uitspelen doordat hij een zware blessure opliep: hij scheurde zijn voorste kruisband af.

Gabbiadini werd vanaf dat moment de vaste spits bij Napoli, totdat Dries Mertens in de wedstrijd tegen Cagliari maar eens de kans kreeg. Mertens scoorde die wedstrijd 3 keer, Napoli won uiteindelijk met 0-5. De daaropvolgende wedstrijd tegen Torino mocht Mertens uiteraard weer beginnen. Ditmaal scoorde hij zelfs 4 keer in de 5-3-overwinning. De supporters gingen uit hun dak en zagen Mertens als een veel betere optie dan Gabbiadini. Diezelfde Gabbiadini vertrok in de winter voor 17 miljoen euro naar Southampton.

Wie is nou de betere speler: Milik of Mertens? Hieronder een aantal feiten op een rijtje gezet. Let op, bij Mertens werd er puur gekeken naar de wedstrijden waarin hij dit seizoen als spits speelde.

Arkadiusz Milik Dries Mertens
Leeftijd 22 29
Huidige marktwaarde €20.000.000,- €20.000.000,-
Nationaliteit Pools Belgisch
Wedstrijden gespeeld (waarvan als invaller) 11 (5) 19 (3)
Doelpunten 7 16
Gemiddeld minuten voor 1 doelpunt 88,4 93,7
Assists 1 8
Gemiddeld minuten voor 1 assist 619,0 187,4

Statistisch gezien lijken beide spelers niet heel erg te verschillen. Mertens heeft dan wel veel minder minuten nodig voor een assist, maar Milik is een stuk jonger en is hierdoor met het oog op de toekomst een veel betere investering. Zegt u het maar: Milik of Mertens?

Advertenties