Op woensdag 2 maart hadden we een afspraak met MVV-spits Thomas Verheydt. We zouden elkaar ontmoeten in het stadion van MVV aan de Geusselt. Zeer openlijk werden we ontvangen door het personeel en door Verheydt zelf naar de businessruimte geleidt. Hier vond zijn openhartige interview plaats, waar hij af en toe geen blad voor de mond nam. Hieronder het verslag:

Je hebt in de jeugd van Feyenoord en later ook ADO gespeeld. Waarom is het daar nooit echt gekomen tot een doorbraak?

“Ja, ik ben al vanaf de F-jes gescout door Feyenoord. Dus ja, dan ben je een jaar of 8 à 9. Dat was een mooie tijd. Vier jaar heb ik er uiteindelijk gezeten, maar vanaf jongs af aan heeft mijn vader me eigenlijk meegenomen naar Den Haag. Dus dat was eigenlijk altijd mijn club. Toen werd ik eigenlijk weggestuurd bij Feyenoord voor een jongen uit het buitenland en toen wilde ADO mij erg graag hebben. Dus toen ben ik op jonge leeftijd ook naar ADO gegaan en daar heb ik uiteindelijk nog verder negen jaar gespeeld. Daar heb ik zeg maar alle hoofdteams meegemaakt, B1, A1 en ook Jong ADO. Dus op zich, ik zat er tegenaan. Ik heb ook wel eens meegetraind met het eerste van ADO, maar ik had de pech dat dat net het jaar was dat ADO de Europa League haalde. Met Bulykin in de spits eindigden we toen als 4e, dacht ik. Dus voor een jonge jongen was dat heel moeilijk om door te stromen naar het eerste. Eigenlijk niemand uit mijn lichting is toen doorgestroomd. Dus ja, toen wilde ADO mij nog een jaar houden om in het tweede te spelen en af en toe mee te trainen met het eerste, maar ja, dat zag ik niet echt meer zitten en ik zag ook geen kans meer om het eerste te halen dus toen ben ik maar naar de amateurs gegaan, ja.”

Intussen kregen we enorm attent wat koffie aangeboden door de man die ons aan het begin van de middag ontvangen had in het stadion.

 Toen ben je dus naar JODAN Boys vertrokken?

“Ja, er waren nog wat mogelijkheden om op amateurbasis bij Jupiler League-clubs te spelen, maar dat ga ik niet doen voor 600 euro in de maand, dus ja, toen dacht ik: laat ik topklasse gaan proberen. Dan maak ik een stapje terug, om daarna weer twee stappen vooruit te zetten. Het eerste halfjaar ging goed, ik scoorde redelijk en ik stond ook een beetje in de picture. Er hadden zich ook al wat clubs gemeld waar ik stage kon lopen in de winterstop. Vlak voor de winterstop raakte ik toen geblesseerd aan mijn knie en toen ben ik er ongeveer vijf maanden uit geweest. Ik had een kraakbeenletsel. Ik kreeg een tik op mijn knie en er moest wat kraakbeen verwijderd worden, dus ja, voor dat eenmaal hersteld is, ben je weer vijf maanden verder. Dus toen kwam ik ongeveer vijf wedstrijden voor het einde van het seizoen pas weer terug en toen degradeerde JODAN Boys. Dus ik kon daar vertrekken, want ik had in mijn contract staan dat ik bij degradatie op zoek kon naar een nieuwe club. Dus toen was ik transfervrij en IJsselmeervogels wilde mij graag halen. Dat is echt een mooie club, dat meen ik serieus. Daar ben ik gewoon trots op dat ik daar heb gespeeld en daar heb ik uiteindelijk ook twee jaar gezeten.”

Ja, dat hoor je wel vaker dat IJsselmeervogels een mooie club is.

“Ja, dat is super daar, financieel gezien ook super. Drie avonden in de week trainen zodat je overdag nog wat kunt doen. Ja, IJsselmeervogels is wel echt een mooie club om voor te spelen.”

Toen ben jij na IJsselmeervogels naar Scheveningen vertrokken. Alleen daar heb jij maar een maand gezeten.

“Ja, dat is een beetje een apart verhaal. Wij, als spelersgroep, drukten best wel op het budget van IJsselmeervogels. En ja, er waren wat dure jongens bij. Toen zeiden ze dus van: ‘Ja, we gaan de selectie inkrimpen en eigenlijk willen we nu nog niet met jullie doorgaan.’ Dat zeiden ze tegen zo’n tien spelers. Eigenlijk de hele basis kreeg dat te horen. Dus zeiden wij met zijn tienen: ‘Is goed, gaan wij weg.’ Ik wist dat er op de achtergrond altijd wel wat profclubs waren. Ook in het buitenland, in Finland. Dus toen heb ik voor mezelf er voor gekozen om naar Scheveningen te gaan, maar altijd in mijn achterhoofd gehouden van hé, er kunnen nog wat profclubs komen. Dus ik heb bij Scheveningen eigenlijk getekend als back-up en dat heb ik ook eerlijk tegen hun verteld, dus zij waren er ook van op de hoogte. Ja, toen kwam op een gegeven moment een club uit Finland definitief en ook MVV, maar ik vond het nog niet het moment om naar Finland te gaan en financieel was dat avontuur ook niet echt aantrekkelijk, dus ja, toen was MVV een mooie club en is het ook zeker niet zomaar een club uit de Jupiler League. Zeker wanneer je kijkt naar het stadion, dat ziet er wel redelijk uit. Eerder is er ook al belangstelling geweest van Achilles ’29 en Telstar, maar dat is het allemaal net niet. Daar speel je wekelijks maar voor slechts 1500 man, zelfs bij IJsselmeervogels zaten er meer, weet je. Dus toen koos ik er voor om hier heen te gaan. Maastricht is een mooie stad en ik kon ook gelijk voor drie jaar tekenen dus dan is de keuze voor MVV snel gemaakt.”

En de stap van de amateurs terug naar de profs, was dat een moeilijke stap voor je? Of was het gewoon even aanpassen en het liep weer?

“Ja, ik raakte vrij snel geblesseerd hier, dus ik was meteen vier maanden geblesseerd geweest voor ik pas meedeed en dan merk je het wel. Je gaat van drie avonden trainen per week naar zeven keer trainen per week en af en toe wel eens acht keer trainen per week, dus dat is voornamelijk de overgang waar je wel even aan moet wennen. Fysiek moet je dan weer even aansterken en toen ik bij IJsselmeervogels zat werkte ik ook. Ik had toen mijn eigen onderhoudsbedrijf, dus toen werkte ik vier dagen in de week. ’s-Avonds kwam ik dan thuis rond een uur of 5, dan even eten en dan ging ik alweer door voor de training. Dus dan was ik ’s avonds pas rond een uur of 11 thuis en om kwart over 6 liep de wekker dan weer af de dag erna. Dat waren lange dagen en dat is heel anders hier. Hier train je twee uur per dag en soms drie uur, maar daarna ben je wel vrij. Het zijn hier ook trainingen met een hogere intensiteit. Dus dat was even de stap voornamelijk, maar voetballend gezien was die stap voor mij wel redelijk te overbruggen.”

Maar doen jullie hier ook individueel krachttraining?

“Ja, dat kunnen wij hier ook ja, inderdaad.”

Maar dat doe je dan eigenlijk in je vrije tijd? Of is daar ook een schema voor?

“Nee, we hebben hier boven nog een krachthonk, zeg maar. En ja, daar kan je je programma pakken individueel, maar we hebben ook op maandag nog een gezamenlijke krachttraining. Dan gaan we eerst een uurtje binnen trainen. Dat is echt kracht, benen, bovenlichaam en daarna rijden we terug en dan heb je hier buiten nog anderhalf uur training. Dus we zijn hier dan zo’n twee en een half uur bezig. Kijk, eerst ga je zeg maar een beetje pompen en daarna ga je het omzetten in snelheid, want je moet natuurlijk wel effectief trainen. Dus dat heb je en daarnaast heb je individueel nog wel een schemaatje ja. Sommige jongens moeten zwemmen, anderen moeten weer iets anders doen.”

Dus dat schema wordt echt op elk individu afgestemd?

“Ja, als je het nodig hebt wel. Je hebt ook jongens die gewoon helemaal fit zijn, maar je hebt ook jongens die gewoon net even wat lichter zijn en die krijgen dan ook net even wat extra training om wat body te krijgen.”

Dit jaar heb je een groot aandeel in het goede seizoen van MVV. Je bent verantwoordelijk voor meer dan een kwart van het aantal doelpunten van MVV. Zie jij jezelf echt als een belangrijke speler binnen het team?

“Ja, ik had op een gegeven moment wel een lekkere periode. Eigenlijk, alles vloog er wel in.”

Dat was vooral op het begin van het seizoen, toch? Bijvoorbeeld die goal tegen Volendam. Die was echt lekker.

“Ja ja, dat was in de beker. Ja, dat was een lekkere goal. Maar na de winterstop loopt het allemaal wat stroef bij ons. En ja, juist nu wil ik eigenlijk wel opstaan. Tot dusver is dat eigenlijk nog wel redelijk moeilijk. We hebben elke keer weer een beetje pech, balletje op de paal bijvoorbeeld. Daardoor speel je 0-0 tegen Achilles ’29 en in de laatste minuut maken we een eigen goal tegen NAC, waardoor je daar 1-1 speelt in plaats van net met 1-0 wint. Dus daardoor zakken we een klein beetje weg, maar ik wil nu eigenlijk wel weer laten zien dat ik voor de club en de ploeg op moet staan. Daar wil ik morgen gelijk mee beginnen eigenlijk.”

Tegen Almere City, hier in het stadion.

“Ja, tegen Almere. Dat is wel een goed voetballende ploeg en het is zeker een zware kluif, maar thuis wil je wel van ze winnen.”

Met MVV staan jullie op een 5e plaats. Denk je dat er wellicht promotie in kan zitten voor jullie?

“Ja, dat is natuurlijk de Jupiler League. Daar kan je 10e eindigen en alsnog promoveren. Dus dat is aan de ene kant mooi, maar aan de andere kant ook een beetje raar. Er is daardoor wel altijd een kans en hier, de supporters, zijn ze wel een beetje klaar met de Jupiler League na 18 jaar erin gespeeld te hebben. Dus eigenlijk wil iedereen in de club promoveren, alleen hebben we daar nog niet echt het budget voor, denk ik.”

Qua faciliteiten wel, lijkt me zo.

“Ja, qua faciliteiten wel. Wij zijn wat dat betreft niet minder dan een Excelsior enz. Dan is dit misschien nog wel beter. Maar het belangrijkste is dat iedereen ook echt wil promoveren. Ik denk ook echt dat het erin zit, alleen moeten we wel snel even uit dat dipje zien te komen waar we nu een beetje inzitten. We willen gewoon een goede reeks neerzetten en als je dan gewoon fit de nacompetitie in gaat, dan kan het raar lopen. Vorig jaar schakelde De Graafschap ons uit, eigenlijk heel erg onterecht. Wij waren over twee wedstrijden gezien twee keer zo goed. Wij hebben ze helemaal weggespeeld, man. Alleen maakte Bryan Smeets één goal vorig seizoen en dat was tegen ons en dan tegen Ajax natuurlijk ook. Ja, tegen Ajax, dat was wel lekker ja. Maar tegen ons, dat was zuur. Ik denk dat we dit jaar wel een stabiele selectie hebben, dus wie weet.”

Portretrechten behoren toe aan MVV. Foto is gemaakt door een eigen redacteur.
Portretrechten behoren toe aan MVV. Foto is gemaakt door een eigen redacteur.

Voor dit seizoen, had je toen gedacht dat je zo hoog zou kunnen staan met MVV, omdat je vorig seizoen in de middenmoot eindigde en nu doe je bovenin mee?

‘’Ja klopt. Er zijn best wel wat jongens weggegaan. Croux is bijvoorbeeld weggegaan (Willem ll), Stef Peeters (Sint-Truiden). Dat waren toch wel onze betere spelers. Nu hebben we veel jonge jongens erbij en ook wat oudere jongens met ervaring. Ik denk dat dat wel een goede mix is. Van tevoren kon je dus wel zeggen dat we weer voor de play-offs gingen spelen. We stonden tweede geloof ik in de winterstop, dus dat was wel boven verwachting.”

Eigenlijk staan nu Jong Ajax en Jong PSV ertussen ja.

‘’Dat is natuurlijk een raar geval’’.

Wat vind je daar eigenlijk van dat je tegen zo’n ploegen moet spelen?

‘’Volgend jaar krijg je jong AZ er ook nog bij en dan zitten er 4 jong-ploegen in de competitie. Dat is wel veel. Je speelt daar voor 500 of 600 man en eigenlijk is dat een beetje profvoetbal onwaardig. Maar dat is nu eenmaal zo, in Duitsland heb je dat ook.’’

Als de jong-ploegen dan op maandag spelen, mogen ze spelers van de eerste selectie meenemen die in het weekend weinig gespeeld hebben. Dat is altijd een discussie.

‘’Het is ook zo, kijk, wij zijn nu helemaal voorbereid en hebben net beelden gezien van Almere, maar als je tegen een jong-ploeg moet, zijn die veel moeilijker te analyseren.”

Even over jouw persoonlijke ontwikkeling, merk je dat je dit seizoen verder bent met je persoonlijke ontwikkeling vergeleken met vorig seizoen?

‘’Ja, dat wel. Ik heb nu redelijk wat wedstrijden gespeeld. Ik word sterker en heb er nu 11 gemaakt. Eigenlijk wil ik nog over de 15 heen, maar dat hoort normaal gesproken te lukken. Ik ben sterker dan vorig jaar zeker weten. Het is moeilijk te vergelijken met vorig jaar, omdat ik er toen een half jaar uit geweest ben. Nu ben ik fit en heb ik stappen gemaakt.”

Zoals het er nu naar uitziet, stevenen jullie af naar nacompetitie. Denk je dat MVV klaar is voor de Eredivisie?

‘’Ja, dat probeerde ik net eigenlijk een beetje aan te geven. Kijk, dit is onze businessruimte.’’

Vergeleken met Eredivisieclubs ziet het er hier perfect uit.

‘’Op zich is dit wel redelijk ja. Je hebt natuurlijk ook ploegen die niet te vergelijken zijn met MVV. Ik denk dat MVV qua club, qua supporters, iedereen er klaar voor is. Alleen moet er dan financieel nog iets gebeuren. Dat is de taak van de sponsoren om dan in te springen. Dan is MVV er zeker klaar voor, dat weet ik zeker!’’

Ben je er persoonlijk ook klaar voor denk je?

‘’Ja, veel jongen zeggen: eerst twee goede seizoenen draaien bovenin de Jupiler League voordat je echt een stap moet maken. Het is moeilijk te zeggen. Ik denk dat ik wel iets zou kunnen doen in de Eredivisie. Fysiek zeker, alleen op elke positie zouden we er dan nog iets bij moeten krijgen. Eredivisie speelt ook wat anders dan Jupiler League. Hier is het alleen maar knokken en Eredivisie is wat tactisch verdedigen, dus dan heb je ook wat meer ruimte. Ik weet het niet, het is moeilijk te zeggen.”

Je bent geboren in Den Haag. Wat zou je doen als ADO terug zou komen met een contract?

‘’Dat is makkelijk, dan wil ik naar Den Haag. Dat is altijd mijn droom geweest om daar in het eerste te spelen. Nu heb je daar een beetje chaos. Er is altijd wat aan de hand bij Den Haag. Of het is met supporters, of in dit geval met Wang. Om ooit nog een keer voor ADO te spelen, dat is wel mijn droom ja.’’

Volg je ADO ook nog elke wedstrijd?

‘’Ja ik volg dat altijd. Nu wel iets minder intensief dan vroeger, want nu zit je natuurlijk aan de andere kant van het land. Ik kijk het altijd op TV en één à twee keer per jaar ga ik nog wel naar het stadion. Als je uit Den Haag komt ben je als jongen ook best wel trots op ADO ook.”

Met een lach: en straks misschien MVV tegen ADO in de nacompetitie.

‘’Ja, maar dan knikker ik ze er toch echt uit. Dat is zo.’’

Je bent nu 25 jaar, heb je nog de wens om een keer naar het buitenland te gaan?

‘’Kijk, als je begint met voetballen, ik heb de hele jeugd doorlopen bij Feyenoord en ADO. Het eindstation is eigenlijk dan niet de Jupiler League. Dan wil je wat meer hebben. Ik heb natuurlijk een stapje terug gemaakt. Nu word ik als voetballer redelijk herkend. Ik heb dit jaar bij de ‘’Tafel van Kees’’ gezeten, Voetbal International, Elf voetbal, dus nu loopt het allemaal een beetje. Als je hier naam hebt gemaakt en dan naar het buitenland om misschien nog een financiële klapper te maken, maar dat zien we allemaal wel. Nog een paar jaartjes buitenland zou ik niet erg vinden.’’

Dus als ze uit China komen dan ga je?

‘’Ja haha, dan ga ik lopen. Daar doen we het voor. Ik heb nu ook een kleine en als alles goed is daarmee. Ook qua faciliteiten, je kan in Thailand gaan zitten in een boomhutje. De faciliteiten moeten wel goed zijn en dat staat bij mij voorop.”

Ik denk dat ook niemand daar problemen mee zou hebben als je die keuze maakt.

‘’Tuurlijk, als je daar ergens 4 ton kan pakken en het is redelijk goed voor je gezin, dan ga je. De kleine moet daar dan naar school en dat moet ook geregeld worden weet je. Als dat in die landen wat minder is dan moet je misschien een andere keuze maken.”

Verder hebben we niet zoveel vragen. Ja, hoe je die goals aan het begin van het seizoen toch allemaal maakte?

‘’Bij Fortuna hakballetje ja. Tegen jong FC Utrecht in de kruising. Als je in zo’n fase zit dat alles erin gaat, kijk maar naar Tom Boere, die trekt dat helemaal door (28 doelpunten tot nu toe). Dat is ongelooflijk en in die flow moet je proberen te blijven. Wij zijn daar nu een beetje uit geraakt, dus moeten we er weer snel terug in komen. Dan kan ik er in 10 wedstrijden nog tien maken. Als het zo door blijft gaan, wordt het gewoon lastig. Daar werken we hard aan, maar het moet weer even goed vallen. We hebben nu vier of vijf wedstrijden niet meer gewonnen. Vier keer gelijk en één keer verloren, geloof ik. Na Almere krijgen we Dordrecht, geloof ik en Jong Utrecht thuis. Dat zijn wedstrijden die moet je winnen en die moet je pakken. Alles kan in de Jupiler League, ik zweer het.’’

‘’Kijk daar zit nog een nieuwe Pool, die krijgt nu Nederlandse les’’. Verheydt maakt glimlachend contact met de Pool die op dat moment het Nederlandse woord voor zon aan het leren was. De Pool vraagt in gebrekkig Nederlands of alles goed is met ons. Wij knikken lachend. Intussen komt ook de trainer langs gelopen en worden we door Verheydt gevraagd of we nog vragen voor hem hadden. Deze hadden we niet. De trainer antwoordt: ‘’Nee hoor, alles is onder controle’’.

Vervolgens gaat Verheydt met het logo van Door Fans Voor Fans op de foto en maakt hij ons duidelijk dat we hem nog kunnen benaderen als er nog wat dingen waren. Na het interview lopen we samen met Thomas Verheydt en Ricardo Ippel (middenvelder MVV) naar buiten, waar nog wat grappen gemaakt werden.

Wij (Stan Damen & Luc Bouwmans) willen heel MVV Maastricht en Thomas Verheydt bedanken voor de enorme gastvrijheid en het openhartige, diepgaande interview!