De MLS werkt anders dan competities in Europa. Denk bijvoorbeeld aan Drafts, DP’s, HGP, East v West. Bij deze een artikel om het verschil van de MLS met Europese competities te snappen.

Eastern Conference en Western Conference

De Verenigde staten zijn ongeveer 10.000.000 vierkante kilometer groot en dan moet je er ook nog de 3 Canadese clubs bijtellen. Dat is een groot aantal kilometers die je als club zou moeten maken als je van Vancouver naar Orlando zou moeten, bijvoorbeeld. Daarom is er in 1999 besloten 2 conferenties te maken, eigenlijk 2 competities ín een competitie. De 11 meest oostelijke clubs vormen de Eastern Conference en de 11 meest westelijke clubs vormen de Western Conference. De top 6 van de Eastern Conference en de top 6 van de Western Conference gaan in een toernooi strijden voor de MLS Cup, waarbij de nummers 1 en 2 van iedere conferentie een ‘bye’ krijgen, zij slaan een ronde over. De nummers 1 van beide conferenties ontvangen ook een plek in de CONCACAF Champions League, het belangrijkste voetbaltoernooi tussen clubs uit Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben.

Supporters’ Shield

De Supporters’ Shield is het kampioenschap dat je bijvoorbeeld in de Eredivisie en in de Premier League hebt: als je aan het eind van de rit de meeste punten hebt, win je de Supporters’ Shield. De ”Shield” is bedacht door de fans, om de eerste plek van 22 andere clubs toch een beetje speciaal te maken. De Shield geeft je ook een plek in de CONCACAF Champions League. De Supporters Shield is wel de minst populaire prijs die je kan winnen, na de US Open Cup en de MLS Cup.

US Open Cup

Vergelijkbaar met de KNVB Beker en de Beker van België. Winnaar plaatst zich voor de CONCACAF Champions League.

SuperDraft/Draft

De Draft komt in iedere sport in Amerika voor: basketbal, honkbal, American football, lacrosse en ga zo maar door. Als jij vanaf je High School een Scholarship ontvangt van een universiteit, dan krijg jij dus een betaalde studie bij die universiteit én mag je voor hen uitkomen. Dit betekent dus dat je voetbal speelt op semi-professioneel niveau. Vergelijkbaar met Hollywood-films over universiteiten. Als jij echt goed voetbal speelt voor je universiteit, wordt je opgenomen in de SuperDraft.

In de Superdraft mogen clubs om de beurt een speler uitkiezen om mee te nemen in het voorseizoen. Als ze daar hun talent waarmaken, dan krijgen ze een contract. Zo niet, dan wordt het een niveautje lager in de USL.

Homegrown Players (HGP)

Een andere manier om een jonge speler aan te trekken, is door ze een HGP-contract te geven. Veel MLS clubs hebben geen eigen jeugdopleiding en daarom scouten ze jeugd en laten ze die voetballen voor clubs waarmee zij een samenwerkingsverband hebben. Als ze dan goed genoeg zijn, krijgen ze een HGP-contract. Vergelijkbaar met spelers uit eigen jeugd, maar dan is je eigen jeugd de jeugd van een ander team waarmee je samenwerkt (klinkt logisch toch?).

”Waarom geef je spelers van de Draft dan geen HGP-contract?”, dat mag niet. Voor een HGP moeten ze bij een club, en niet bij een universiteit, voetballen.

Designated Player (DP)

David Beckham was de allereerste DP van de MLS. Een DP-contract is niet moeilijk uit te leggen. Voor de clubs van de MLS zijn veel regels. Eén van die regels is de ”salary cap”, het salarisplafond. Een MLS-club mag een speler niet meer dan $300.000 jaarsalaris geven. Om het voetbal toch aantrekkelijk te maken, is er de DP-regel. Iedere club mag 3 Designated Players aantrekken. Laten we als voorbeeld David Villa nemen:

NYCFC (New York City FC) wilde David Villa hebben als DP. Dan moeten zij een aanvraag doen bij de MLS. Dan moet David Villa niet op gesprek komen bij NYCFC, maar bij de MLS. Die bepalen samen met de club het salaris. David Villa verdiende vorig jaar $5.000.000, dan zorgt het DP-contract ervoor dat NYCFC $300.000 betaalt aan salaris en dat de MLS de overige $4.700.000 betaald. Daarom moeten de DP-spelers op gesprek komen bij MLS, om ervoor te zorgen dat het salaris een niet al te grote last wordt voor de MLS.

Play-Offs

Vergelijkbaar met de play-offs in België. De top 6 van iedere conferentie gaat in een toernooi de strijd aan voor de MLS Cup, het kampioenschap van Amerika. De overige 10 clubs krijgen hun kans weer het volgende jaar.

MLS Cup

De winnaar van de play-offs wint de MLS Cup en is kampioen van de MLS. Zij mogen naar de CONCACAF Champions League en krijgen een ster boven hun logo (heb je 5 kampioenschappen, net als LA Galaxy? Dan krijg je 1 Gouden ster i.p.v. 5 zilveren).

Contractduur 

Alleen van een DP is bekend hoe lang zijn contract loopt. Van de ”normale” spelers is het telkens een jaarcontract. Na ieder jaar moet de club bekend maken of ze het contract met een seizoen verlengen of niet.

Re-entry Draft

Als je contract niet verlengd wordt, dan kom je in de Re-entry Draft. Hier wordt een dag in het voorseizoen voor vrijgemaakt. Dan mogen clubs om de beurt een speler kiezen om in de selectie op te nemen, wiens contract niet verlengd is.

Free Agent

Als je dan de pechvogel bent die ook bij de Re-entry draft nog geen nieuwe club gevonden heeft, dan ben je een Free Agent en gewoon clubloos.

Allocation Ranking

Ook hier wordt een dag voor vrijgemaakt. Bij de Allocation Ranking mogen clubs om de beurt spelers kiezen die voor het nationale team van de VS en Canada spelen. Wel moet de desbetreffende speler buiten de VS en Canada voetballen.

Als je uiteindelijk een speler kiest, dan mag je die een hoger salaris geven dan de salary cap, maar betaalt de MLS hier niet aan mee. Veel clubs kiezen er daarom voor om een speler dan eerder een DP contract te geven, dan dat ze meedoen aan de Allocation Ranking. Dit jaar, bijvoorbeeld, heeft geen enkele club aanspraak gedaan op hun Allocation Ranking.

Targeted Allocation Money (TAM)

Clubs die spelers kopen van Europese clubs of clubs in de MLS kunnen betalen met TAM. Dit is gewoon geld van het transferbudget, alleen geven ze het dan een heel moeilijke naam.

General Allocation Money (GAM)

Dit is geld waar alleen in de MLS verhandeld wordt. Iedere club heeft een speciaal potje met GAM. Stel: Portland Timbers wil een speler van LA Galaxy, dan betalen ze TAM en GAM. TAM is transferbudget en met GAM kan LA Galaxy rechten afkopen bij de MLS.

International Roster Spot (IRS)

De IRS is ingesteld om de competitie toch dicht bij huis te houden. Elke club mag maximaal 11 spelers hebben die:

  • Niet uit de VS komen
  • Niet uit Canada komen
  • Geen Green Pass hebben
    (Een Green Pass krijgt een buitenlander wanneer die langdurig werkzaam is in de VS. Het is een soort werkvergunning en Amerikaans staatsburgerschap in één. Meestal is het een eerste stap naar een Amerikaans paspoort)

Als je aan een van die eisen voldoet, dan ben je een ”international”. Een club kan meer IRS kopen met GAM.

Generation Adidas

Bij elke SuperDraft worden 5 uitgesproken talenten uitgekozen om zich aan te sluiten bij Generation Adidas. Zij krijgen meteen een contract als de club hen kiest, want meestal zijn dat spelers van de VS U-21 of Canada U-21. Deze spelers worden meestal ook als eerste gekozen.

 

Ik hoop dat ik hierbij het plaatje een beetje duidelijker heb gemaakt, het is een handig lijstje om de competitie beter te begrijpen en een goede start om je te verdiepen in de MLS.

Advertentie