Het hing al jaren in de lucht, maar op 8 mei kwam de definitieve uitspraak van de CSA: ”There will be a Canadian Premier League in 2018!”. Na meer dan 25 jaar geen hoogste divisie te hebben gehad, wordt de Canadian Premier League de belangrijkste competitie van Canada.

Tegenwoordig voetballen er wel Canadese teams in de MLS, USL en NASL, maar dat is allemaal met vooral ploegen uit de Verenigde Staten. Daar komt nu verandering in.

In 1992 hield de Canadian Soccer League op te bestaan. Sponsoren trokken zich terug, het aantal supporters daalde en er was geen interesse meer in een doorstart. Hiermee kwam ook het einde van professioneel voetbal in Canada. Het gevolg hiervan was dat de Canadese clubs die wel interesse hadden in een doorstart, zich meldde bij MLS, USL en NASL. Vandaar de mix van Amerikaanse en Canadese clubs in deze 3 competities.

Nu groeit de interesse weer. Toronto FC heeft bijvoorbeeld haar stadion moeten verbouwen om zo 5.000 meer supporters binnen te kunnen laten. Nu heeft de Canadese voetbalbond toegestemd om weer een profcompetitie te starten in de vorm van de Canadian Premier League.

Winnipeg en Hamilton zijn de eerste steden die bevestigd hebben mee te doen met deze competitie. Binnen nu en 3 maanden worden de andere steden bekend gemaakt.

Toronto FC, Montréal Impact en Vancouver Whitecaps blijven spelen in de MLS.

Advertentie