Veel Nederlandse spelers kiezen op vroege leeftijd al voor een vertrek naar het buitenland. De ene vertrekt naar Spanje, veel vertrekken naar Engeland. In heel Europa vertegenwoordigen talenten Nederland. Dit keer gaan we niet kijken naar een specifieke club, maar naar een aantal van de allergrootste talenten die Nederland te bieden heeft, maar die niet in Nederland spelen.

Mink Peeters
Vanaf jonge leeftijd speelde Mink Peeters al voor het Nijmeegse Union. Als zoon van de bassist van de ras-Nijmeegse band “De Sjonnies”, groeide Mink dan ook als een echte Nijmegenaar op. Als klein jochie speelde hij in zijn vrije tijd echter vaak in het shirt van PSV. Toen de Eindhovense club haar scouts naar Nijmegen stuurde, viel het oog van die scouts meteen op Peeters. Zij contacteerden PSV en in 2007 vertrok de toen 9-jarige jongen naar PSV. Toen hij zijn basisschool afgerond had, eiste de Eindhovense club dat Peeters in hun stad naar zijn volgende school ging. De speler zelf wilde echter helemaal niet weg uit Nijmegen en dus maakte hij de overstap naar Ajax, dat hem die vrijheid wel gaf. Bij Ajax viel de linkspoot weer enorm op en dus verliet hij de club na 3,5 jaar voor Real Madrid. In Spanje speelt Peeters tegenwoordig in het onder-19-elftal van Real Madrid, maar vanaf volgend seizoen ziet zijn coach Guti hem wel bij Real Madrid Castilla spelen, het B-elftal dat uitkomt op het 3de Spaanse niveau. Een verhuurperiode/transfer naar Nederland, waar in de media veel over gesproken wordt, zit er dus waarschijnlijk niet in.

Huidige elftal: Real Madrid Juvenil A (U-19)
Positie(s):  Linksbuiten, (Aanvallende middenvelder), (Rechtsbuiten)
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 28-05-1998
Lengte: 1.80 m
Sterkste punten: Techniek, dribbel, passing 

Timothy Fosu-Mensah
Als uiteindelijk de middelste van 3 broers kwam Timothy Fosu-Mensah op 2 januari 1998 ter wereld. De echte Amsterdammers kwamen alle 3 in de jeugd van Ajax. Timothy kwam tot nu toe het verst in zijn carrière. Zijn broers Alfons (23) en Paul (16) spelen voor respectievelijk Marine FC en in de jeugd van Ajax, Alfons als spits en Paul als rechtsback. Ook Timothy begon zijn carrière bij United als rechtsback, maar speelt tegenwoordig ook als verdedigende middenvelder. In totaal speelde hij al 20 wedstrijden in het eerste elftal van United. Fosu-Mensah werd eerder dit jaar gelinkt aan Borussia Mönchengladbach.

Huidige elftal: Manchester United
Positie(s):  Verdedigende middenvelder, (Rechtsback), (Centrale verdediger)
Nationaliteit: Nederlands, (Ghanees)
Geboortedatum: 02-01-1998
Lengte: 1.90 m
Sterkste punten: Kracht, tackle, snelheid

Donyell Malen
Opnieuw een Ajacied, opnieuw een top-talent. 2 jaar geleden bracht zaakwaarnemer Mino Raiola de toen nog 16-jarige speler naar de jeugd van Arsenal. Volgens de moeder van Donyell schonk Ajax geen aandacht aan de aanvaller. De club keek meer naar spelers die ze nog wilde gaan halen dan de spelers die ze al had, zo vervolgde moeder Mariska. Raiola gaf in datzelfde gesprek aan dat hij destijds van het kastje naar de muur gestuurd werd. Technisch directeur Marc Overmars stuurde hem naar hoofd jeugdopleidingen Wim Jonk, en die laatste stuurde hem weer naar Overmars. Donyell zelf was klaar met de onzekerheid, en toen Arsenal ook nog eens aan de deur klopte was de keuze snel gemaakt. Overmars gaf later toe spijt te hebben van het weinige contact dat de club met de speler onderhield. Mede door deze zaak heeft Ajax de reglementen voor jeugdspelers wat aangepast, nu maakt de club aan elke speler op vrij jonge leeftijd duidelijk wat ze met hem van plan zijn.

Huidige elftal: Arsenal U-18
Positie(s):  Spits, (Linksbuiten), (Rechtsbuiten)
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 19-01-1999
Lengte: 1.76 m
Sterkste punten: Techniek, afwerking

Rodney Kongolo
In 2014 nam Manchester City de middenvelder Rodney Kongolo voor een bedrag van €450.000 over van Feyenoord. In Rotterdam had de speler toen nog geen minuut in het eerste gemaakt, hij was toen ook pas 16. Met die transfer ging Rodney meer verdienen dan zijn oudere broer Terence, die toen al sinds de winterstop in het eerste van Feyenoord speelde. De sterke middenvelder is inmiddels echter al 19 jaar en heeft nog steeds geen minuut in de Premier League gespeeld. Hij gaat komend seizoen waarschijnlijk op zoek naar een club waaraan hij een jaartje verhuurd kan worden, om zo meer in beeld bij City te komen. De speler zelf ziet een uitleenbeurt naar de Eredivisie, en dan vooral Feyenoord, wel zitten.

Huidige elftal: Manchester City U-23
Positie(s):  Centrale middenvelder, Verdedigende middenvelder
Nationaliteit: Nederlands, (Congolees)
Geboortedatum: 09-01-1998
Lengte: 1.87 m
Sterkste punten: Kracht, tackle

Tahith Chong
Deze linkspotige krullenbol was in zijn tijd bij de Feyenoord jeugd al wereldberoemd. Door zijn kunsten bij zijn club en bij de jong-elftallen van Nederland, maar ook door zijn opvallende kapsel viel hij enorm op bij veel buitenlandse clubs. Vooral Chelsea en Manchester United werden veel genoemd, en laatstgenoemde lukte het in 2016 uiteindelijk om Chong een contract aan te bieden. De in Willemstad (Curaçao) geboren speler was al rond met Manchester voordat zijn contract bij Feyenoord überhaupt afgelopen was. De buitenspeler is een speler om goed in de gaten te gaan houden, natuurlijk ook voor het Nederlands elftal.

Huidige elftal: Manchester United U-18
Positie(s):  Linksbuiten, (Aanvallende middenvelder), (Rechtsbuiten)
Nationaliteit: Nederlands, (Curacaos)
Geboortedatum: 04-12-1999
Lengte: 1.85 m
Sterkste punten: Techniek, snelheid

Javairô Dilrosun
Ook Javairô Dilrosun had moeite met de clubleiding van Ajax. Bijna een maandje voor het vertrek van Donyell Malen koos ook hij al voor een overstap. Manchester City en Chelsea meldden zich allebei bij de zaakwaarnemer van Javairô en gaven hem de keuze, hij koos voor City. Voetbalmakelaarskantoor Stellar Group was de zaakwaarnemer van Javairô op dat moment. Dat kantoor staat bekend om de slimme manier van het omzeilen van regels. Eerder haalden ze Kyle Ebecilio al weg bij Feyenoord door zijn vader een baan aan te bieden als scout, hem vervolgens baas te maken van een zelfverzonnen bedrijf, om hem zo een hoop geld te kunnen schenken. Heel toevallig gebeurde hetzelfde bij eerdergenoemden Timothy Fosu-Mensah en Rodney Kongolo, en dus ook bij Javairô Dilrosun. Respectievelijk “Mensah Services Limited”, “Avonvale Limited” en “Dilroson Goals Limited” werden alle drie opgericht, vlak voordat de spelers de overstap naar Engeland maakten. Een van de ouders werd telkens eigenaar van de bedrijven, die vervolgens duizenden euro’s kregen bijgeschreven. Of dit een slimme manier van handelen of een soort van illegale mensenhandel is blijft de vraag. De inmiddels 18-jarige buitenspeler Javairô voelt zich bij Manchester City in ieder geval beter thuis dan bij het destijdse Ajax, waar ze maar weinig aandacht aan hem schonken.

Huidige elftal: Manchester City U-23
Positie(s):  Linksbuiten, Rechtsbuiten
Nationaliteit: Nederlands, (Surinaams)
Geboortedatum: 22-06-1998
Lengte: 1.72 m
Sterkste punten: Dribbel, techniek