Afgelopen vrijdagavond (2 juni 2017) was de laatste wedstrijd in de Zwitserse Super League. FC Lugano sloot de competitie af met een derde plaats. Daarmee is de Zwitserse ploeg als laatste direct gekwalificeerd voor de groepsfase. Hieronder een overzicht van de 15 ploegen die we volgend seizoen sowieso zullen tegenkomen in de Europa League. 

Villarreal CF (Spanje)
De laatste jaren is El Submarino Amarillo een veel geziene gast in de Europa League. Dit seizoen haalde het de laatste 32, maar ze verloren van AS Roma. In 2016 stond Villarreal nog in de halve finale, maar werd er verloren van Liverpool. Het seizoen daarvoor was latere winnaar Sevilla te sterk in de ‘Round of 16’. Villarreal eindigde dit seizoen 5de in LaLiga, waardoor het zich kwalificeerde voor de groepsfase.

Opgericht: 10 maart 1923
Stadion: Estadio El Madrigal (24,890 plaatsen), Vila-real
Erelijst: 2x UEFA Intertoto Cup, 1x Derde Divisie Spanje

Real Sociedad (Spanje)
De Baskische voetbalclub kent een rijke geschiedenis. Door de jaren heen heeft Erreala zich diep in het Spaanse voetbal genesteld. Over het algemeen staat de club bekend als een stabiele middenmoter in de Spaanse competitie, met hier en daar een uitschieter naar boven of beneden. Xabi Alonso en Antoine Griezmann hebben er gespeeld, net als de Nederlanders Sander Westerveld & Jeffrey Sarpong en de Belg Fréderic Peiremans. Sociedad eindigde 6de dit jaar in LaLiga, waardoor het zich kwalificeerde voor de groepsfase.

Opgericht: 17 september 1909
Stadion: Estadio Anoeta (32,076 plaatsen), San Sebastián
Erelijst: 2x Spaans kampioen, 2x Spaanse beker, 1x Spaanse supercup

1. FC Köln (Duitsland)
Op de laatste speeldag verzekerde Köln zich van deelname aan de groepsfase Europa League. Door met 2-0 van FSV Mainz te winnen, eindigde het boven Hertha BSC en SC Freiburg op de 5de plaats. Voor het eerst sinds 1992/93 zullen Die Geißböcke weer actief zijn in de UEFA Cup/Europa League.

Opgericht: 13 februari 1948
Stadion: RheinEnergieStadion (46,195 Europese plaatsen), Keulen
Erelijst: 3x Duits kampioen, 4x Duitse beker, 3x 2.Bundesliga kampioen

Hertha BSC Berlin (Duitsland)
Even leek het erop dat Hertha in het seizoen 2015/16 Champions League-voetbal ging halen. Na een teleurstellende tweede seizoenshelft behaalde Die Alte Dame alsnog Europees voetbal: voorronde Europa League. Aan het begin van het seizoen vloog Hertha er dramatisch uit tegen het Deense Brøndby IF, waardoor de Europese reeks er al vroegtijdig op zat. Aankomend seizoen zijn ze wél zeker van de groepsfase, dankzij een knappe 6de plaats in de Bundesliga.

Opgericht: 25 juli 1892
Stadion: Olympiastadion Berlin (74,475 plaatsen), Berlijn
Erelijst: 2x Duits kampioen, 3x 2.Bundesliga kampioen, 2x Duitse League Cup

Arsenal FC (Engeland)
Voor het eerst in twintig jaar (!) speelt het team van Arsène Wenger géén Champions League-voetbal. Na een teleurstellend seizoen eindigde The Gunners op een 5de plaats in de Premier League. Even hing het ontslag van Wenger in de lucht, maar dankzij het winnen van de FA Cup dit jaar is hij gered. Een ding is zeker, Arsenal is een van de favorieten om de Europa League te winnen.

Opgericht: 1886 (datum onbekend)
Stadion: Emirates Stadium (60,432 plaatsen), Londen
Erelijst: 13x Engels kampioen, 13x FA Cup, 2x League Cup, 1x EC II, 1x Jaarbeursstedenbeker, 14x FA Community Shield

S.S. Lazio (Italië)
Als nummer vijf van de Serie A heeft Lazio zich gekwalificeerd voor de groepsfase. De ploeg, waar de Nederlanders Stefan De Vrij & Wesley Hoedt en de Belg Jordan Lukaku onder contract staan, heeft al vaak Europees gestreden. De beste Europese prestatie voor I Biancocelesti is het winnen van de UEFA Cup in 1999.

Opgericht: 9 januari 1900
Stadion: Stadio Olimpico (70,634 plaatsen), Rome
Erelijst: 2x Italiaans kampioen, 6x Coppa Italia, 3x Supercoppa Italia, 1x Serie B, 1x UEFA Cup, 1x UEFA Supercup

Atalanta Bergamo (Italië)
Nog indrukwekkender was de prestatie van Atalanta Bergamo dit seizoen. Als nummer 4 van Italië kwalificeerde het zich voor de groepsfase. Voor het eerst sinds 1990/91 zal La Dea weer actief zijn in Europa. Toentertijd haalde het de kwartfinale, maar ging het onderuit tegen Inter Milan. Recent haalde de Noord-Italianen Robin Gosens van Heracles Almelo. Samen met Hans Hateboer zal hij de Nederlandse enclave daar vormen.

Opgericht: 8 oktober 1907
Stadion: Stadio Atleti Azzurri d’Italia (26,562 plaatsen), Bergamo
Erelijst: 1x Coppa Italia, 5x Serie B, 1x Lega Pro Calcio

Vitória S.C. (Portugal)
‘Best of the rest’, dat ben je als je in Portugal als vierde eindigt. Na de drie Portugese grootmachten, Benfica, FC Porto en Sporting CP, volgen meestal de clubs op een straatlengte achterstand. Des te opvallend is het dat niet Sporting Braga, maar Vitória Guimarães zich als nummer vier kroonde. Na een aantal jaar afwezigheid, zullen ze zich weer gaan melden in de groepsfase.

Opgericht: 22 september 1922
Stadion: Estádio D. Afonso Henriques (30,165 plaatsen), Guimarães
Erelijst: 1x Taça de Portugal, 1x Portugese Supercup

Olympique Lyonnais (Frankrijk)
Op een straatlengte achterstand eindigde OL, achter OGC Nice, op een vierde plaats in Ligue 1. De halvefinalist van de Europa League-editie van dit jaar aast op een revanche. Hoe kunnen Les Gones dat het beste doen? Door de finale te halen. De finale van het Europa League seizoen 2017/18 zal namelijk plaatsvinden in het stadion van Olympique Lyon.

Opgericht: 1950 (datum onbekend)
Stadion: Parc Olympique Lyonnais (59,186 plaatsen), Lyon
Erelijst: 7x Frans kampioen, 5x Coupe de France, 1x Coupe de la Ligue, 7x Franse Supercup

Lokomotiv Moskou (Rusland)
In een bizarre Russische bekerfinale van dit jaar won Lokomotiv Moskou met 0-2 van FC Ural. Maar liefst 4(!) spelers kregen in de extra speeltijd de rode kaart, waaronder Lokomotiv-spelers Ari (ex-AZ) en Farfán (ex-PSV). Met de winst van de Russische beker kwalificeerde Parovozy zich dus voor de groepsfase.

Opgericht: 23 juli 1923
Stadion: Lokomtiv Central Stadium (28,800 plaatsen), Moskou
Erelijst: 2x Russisch kampioen, 7x Russische beker, 2x Russische Supercup, 2x Sovjet-Unie beker

Zorya Luhansk (Oekraïne)
De club uit het oosten van Oekraïne is derde geworden in de Oekraïense Premier Liga. Met deze prestatie mag Chorno-Bili weer de Europa League in. Dit seizoen werd Zorya laatste in een groep met Manchester United, Fenerbahçe en Feyenoord. Opvallend detail is dat de club niet haar wedstrijden in Luhansk mag spelen, maar vanwege de oorlog in Oost-Oekraïne uitwijkt naar Zaporizhia.

Opgericht: 1923 (datum onbekend)
Stadion: Slavutych Arena (11,883 plaatsen), Zaporizhia
Erelijst: 1x kampioen van de Sovjet-Unie

SV Zulte Waregem (België)
Essevee was waarschijnlijk de eerste van de vijftien ploegen die wist dat ze groepsfase Europa League zullen gaan spelen. Op 18 maart 2017 won de fusieclub de beker van België ten koste van KV Oostende na strafschoppen (3-3 na 120 minuten, 5-7 na strafschoppen). Daarmee is Zulte voor het eerst sinds 2013/14 weer verzekerd van de groepsfase.

Opgericht: 1 juli 2001
Stadion: Regenboogstadion (12,250 plaatsen), Waregem
Erelijst: 2x beker van België

SBV Vitesse (Nederland)
Nog nooit haalde Vitesse de groepsfase van de UEFA CUP/Europa League. Telkens waren ploegen te sterk voor de formatie uit Arnhem. Dit jaar is het ‘De nummer 1 van Gelderland’ wel gelukt om de groepsfase te bereiken. Met een 0-2-overwinning op AZ won het de KNVB Beker in de Rotterdamse Kuip. De gevierde man was spits Ricky van Wolfswinkel met 2 doelpunten. De beker is daarmee de eerste (echte) prijs in de geschiedenis van de club, die dit jaar haar 125-jarig jubileum viert.

Opgericht: 14 mei 1892
Stadion: GelreDome (21,248 plaatsen), Arnhem
Erelijst: 1x beker van Nederland, 2x kampioen Eerste Divisie

Konyaspor Kulübü (Turkije)
Net als Vitesse won het Turkse Konyaspor voor het eerste de nationale beker. In de finale tegen Istanbul Basaksehir won de formatie met 1-4 na strafschoppen. Voor het tweede jaar op rij zullen we Anadolu Kartali zien in de groepsfase. Konyaspor was al uitgeschakeld, maar dankzij een late goal van Coulibaly ging niet Sporting Braga, maar AA Gent door naar de knock-outfase.

Opgericht: 22 juni 1922
Stadion: Konya Büyüksehir Stadium (42,276 plaatsen), Konya
Erelijst: 1x Turkse beker

FC Lugano (Zwitersland)
Als laatste team kwalificeerde FC Lugano zich direct voor de groepsfase van de Europa League. Voor de laatste speeldag in Zwitserland stonden de Zuid-Zwitsers drie punten voor op FC Sion, met een beduidend slechter doelsaldo. Zelf verloor FC Lugano met 0-1 thuis van FC Luzern, maar omdat FC Sion thuis niet verder kwam dan 1-1 tegen Grasshoppers Zürich, zien we FC Lugano voor het eerst in de groepsfase van een Europees toernooi.

Opgericht: 1908 (datum onbekend)
Stadion: Stadio di Cornaredo (6,330 plaatsen), Lugano
Erelijst: 3x kampioen van Zwitserland, 3x Swiss Cup

Advertentie