Club Brugge heeft een nieuwe trainer: Ivan Leko komt over van STVV

Gisterenavond raakte bekend dat Club Brugge haar opvolger voor Michel Preud’homme gevonden heeft. Niemand minder dan voormalig Club-speler Ivan Leko komt aan het roer te staan. Een verrassende keuze, want de Kroaat heeft op vlak van trainerschap nog niet veel ervaring. Hij wordt weggeplukt bij STVV, de ploeg waar hij dit seizoen trainer was. 

Als speler speelde hij in België voor Club Brugge, Beerschot en Lokeren, waar hij zijn spelerscarrière ook beëindigde. Meteen daarna werd hij coach van OH Leuven, waar het knokken was tegen de degradatie. Hij zorgde dat Leuven de eindronde mocht spelen met de tweedeklassers, maar uiteindelijk liep het in die eindronde fout af en zakte Leuven een reeks lager. In tweede klasse behaalde hij met OHL de eerste periodetitel. Nadien bleven de verwachte resultaten uit en halverwege de competitie werd hij bedankt voor bewezen diensten.

In de zomer van 2015 kwam Leko terecht in Griekenland. Daar werd hij bij PAOK Saloniki assistent-trainer van zijn landgenoot Igor Tudor. In het voorjaar van 2016 werd die laatste, en bijgevolg ook Ivan Leko, op straat gezet.

Lang zat Leko niet zonder werk, want een maand later kondigde Sint-Truiden hem aan als nieuwe hoofdcoach. Met STVV was het in eerste instantie de bedoeling om het behoud te verzekeren. Na een moeilijke winterperiode waar Leko’s positie even ter discussie kwam te staan, zorgde hij er uiteindelijk voor dat Sint-Truiden op een veilige 12e plek eindigde. Met goed voetbal op het einde van het seizoen en in de play-offs bereikte hij met de Kanaries als kers op de taart de finale van PO2. Die finale werd uiteindelijk verloren, maar dat het meer dan een geslaagd seizoen voor Leko en Sint-Truiden was, mag duidelijk zijn.

Iedereen tevreden, en een contractverlening voor de Kroaat volgde. Hij sprak meteen van grote ambities voor volgend seizoen, maar die ambities zal hij dus niet, althans toch niet met Sint-Truiden, kunnen waarmaken.

Gisteren kreeg Leko een telefoontje uit Brugge met de vraag om Preud’homme op te volgen als trainer. Een unieke kans, en bovendien ook een droom van de voormalige speler van Blauw-Zwart, die hij niet aan zijn neus liet voorbij gaan. Een akkoord werd al snel bereikt en vandaag werd Leko officieel voorgesteld als T1 van Club Brugge. Hij tekende een contract tot 2019.

Of Leko effectief de juiste man op de juiste plaats is, moet nog blijken. De meningen in Brugge (en daarbuiten) zijn verdeeld. Als speler zeer geliefd, maar als trainer nog weinig ervaring. Dat hij graag met jonge spelers werkt mag geweten zijn. Zo ontbolsterden dit seizoen Ceballos, Bolingoli en Gerkens onder zijn vleugels. Benieuwd hoe hij het er volgend seizoen met Brugge vanaf zal brengen, waar het niet meer strijden is tegen de degradatie, maar wel om de titel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.