Het voetbalseizoen 2016-2017 zit erop. De kampioenen en degradanten zijn gekend, tijd om eens terug te blikken. Niet op het huidige seizoen, maar wel op dat van 10 jaar geleden. Wie streed er toen om de titel, wie degradeerde er en welke ploegen speelden er toen wel/niet op het hoogste niveau? Allemaal interessante vragen waarvoor wij nog eens graag terug in de tijd gaan om antwoord op te geven. We gaan een kijkje nemen in het Zuiden van Europa, namelijk in Spanje.

Top van het klassement

Net zoals dit jaar streden ook 10 jaar geleden Barelona en Real Madrid, toen wel samen met Sevilla, om de titel. Het werd net zo spannend als dit jaar en de slotspeeldag moest zorgen voor de beslissing. Vooraleer we naar de titelstrijd gaan kijken, nemen we eerst de top 7 erbij.

Atlético Madrid, dat dit seizoen derde werd, eindigde 10 jaar geleden op een zevende plaats. Geen topprestatie, maar voor de periode toen was het wel een degelijk resultaat. Real Zaragoza was de verrassende zesde in de stand. Net zoals Atlético telde het 60 punten, maar het kende heen beter doelsaldo. Een jaar later degradeerde het naar de Spaanse tweede klasse. Villarreal werd, net zoals dit jaar, vijfde na een heuse inhaalrace waar het haar laatste 8 (!) wedstrijden in de competitie won. Valencia, dat de afgelopen jaren mindere tijden kent en dit seizoen pas op een 12e plaats eindigde, streed 10 jaar geleden wel nog mee voor Europees voetbal. Het werd met 66 punten vierde.

Titelstrijd

Speeldag 34 was een eerste beslissend moment in de strijd om de titel. Zowel Sevilla (3e), Real Madrid (2e) als Barcelona (1ste) maakte nog kans om Spaans kampioen te worden. Barcelona had toen 2 punten voorsprong op Real en 4 op Sevilla. Die dag wonnen die twee laatste hun wedstrijd, Barca speelde slechts gelijk. De Madrilenen en de Catalanen telden even veel punten, Sevilla had er 2 minder. De volgende 2 wedstrijden werden door alle drie de ploegen gewonnen.

De voorlaatste speeldag vormde dé kans voor één van de drie om naar de leiding te springen, maar die dag speelden ze alle drie gelijk. Een gemiste kans, vooral voor Sevilla dat haar achterstand had kunnen goedmaken. De laatste speeldag was beslissend. Barcelona en Real telden evenveel punten, maar die laatste had betere resultaten geboekt in de onderlinge duels en was dus in het voordeel. In Sevilla moesten ze rekenen op puntenverlies van de andere twee om alsnog kampioen te worden. Real Madrid ontving thuis Real Mallorca, Barcelona ging op bezoek bij Gimnàstic (de laatste in de stand) en Sevilla ontving thuis ploeg in vorm Villarreal.

Sevilla verloor op eigen veld met 0-1 en kwam definitief niet meer in aanmerking voor de titel. Het strandde met 71 punten op een verdienstelijke 3e plaats. Het ging nog tussen Barcelona en Real Madrid. Madrid was bij winst zeker van het kampioenschap, Barca moest dus hopen op een misstap van haar concurrent en zelf haar wedstrijd winnen. Dat deden ze ook. Het werd 1-5 op het veld van Gimnàstic. Alles hing af van het resultaat in Bernabéu. Daar boog Real een 0-1-achterstand om in een 3-1-overwinning. Winst voor de Koninklijke, waardoor ze net zoals dit jaar op de laatste speeldag kampioen werden in de Primera División ten koste van Barcelona. Beide teams behaalde na 38 speeldagen 76 punten, met een onderling beter resultaat in het voordeel van de Madrilnen dat doorslaggevend was.

Real Madrid buigt tegen Real Mallorca een 0-1-achterstand om in een 3-1-overwinning en pakt op die manier haar 30ste landstitel:


Degradatiestrijd

In het seizoen 2006-2007 was het niet enkel spanning bovenin maar ook onderin het klassement. Ook hier zou op de laatste speeldag de beslissing vallen. Enkel het pas gepromoveerde Gimnàstic was toen al zeker dat het zou degraderen. Het eindigde op een laatste plaats met 28 punten. Naast Gimnàstic moesten er nog twee ploegen zakken. Op de slotspeeldag kwamen nog 4 ploegen in aanmerking. Real Sociedad met 34 punten op een 19e plaats, Celta De Vigo met 36 punten op een 18e en Atheltic de Bilbao en Real Betis Sevilla beiden met 37 punten op plaats 17 en 16. Real Sociedad had puur mathematisch nog een waterkansje en moest op verlies van de andere ploegen rekenen. Voor de andere drie was alles nog mogelijk. Celta de vigo was met één puntje minder in het nadeel.

Sociedad raakte niet verder dan een 3-3-gelijkspel tegen Valencia en was nu ook mathematisch zeker van degradatie. Celta de Vigo ontving thuis Getafé, Bilbao kreeg het bezoek van Levante en Real Betis maakte de verplaatsing naar Racing Santander. Spanning was er zeker en vast, tot de resultaten bekend waren. Alle drie de ploegen wonnen hun wedstrijd en zo bleef het puntenverschil onveranderd. Celta De Vigo was het kind van de rekening. Het had met 39 punten één punt minder dan Bilbao en Betis om zich te kunnen handhaven. Het zakte samen met Gimnàstic en Sociedad naar de Segunda División.

De voorlopig laatste wedstrijd van Gimnàstic in de Primera División (1-5-nederlaag tegen Barcelona): 


In en uit

In vergelijking met 10 jaar geleden zien we zeven wijzigingen in de rangschikking. Real Zaragoza, Getafé, Levante, Real Mallorca en Gimnàstic speelden dit seizoen in de Segunda División. Racing Santander en Recreativo waren nog een reeks lager actief in de Segunda B. Levante speelt na een jaar van afwezigheid volgend seizoen opnieuw op het hoogste niveau, het werd kampioen in de Spaanse tweede klasse. De andere promovendi zijn nog niet gekend.

Alaves, Malaga, Las Palmas, Sporting Gijon, Leganes, Eibar en Granade zijn de zeven ploegen die dit seizoen actief waren in de de Primera División maar in het seizoen 2006-2007 er nog niet bij waren. De eerste vier speelden toen in de Segunda División, de andere drie ploegen vertoefden in de Segunda B. Granade, Sporting Gijon en Osasuna spelen volgend seizoen in de Spaanse tweede klasse doordat ze op plaats 20, 19 en 18 eindigden.

Rangschikking seizoen 2006-2007:

Benieuwd welke ploegen binnen 10 jaar strijden om de titel en van welke ploegen we dan afscheid hebben moeten nemen.