Iets meer dan een week geleden hebben we de Rode Duivels en hun concurrenten nog eens bezig gezien in de kwalificaties van het wereldkampioenschap volgend jaar in Rusland. Weer een makke prestatie van de Belgen in die match tegen Estland, vond de meerderheid van het publiek. Voorlopig lijkt het WK 2018 dus weer af te stevenen op een teleurstelling, volgens de publieke opinie. Maar we mogen wel wat meer verwachten.

Want met een miljoenenploeg als deze generatie moet je een internationale finale gespeeld hebben, dat is gewoon zo. België zit er al 2 toernooien op te wachten met frustraties tot gevolg (lager supportersaantal tijdens thuiswedstrijden, ontslag van Wilmots…). Toch zien we verbetering in de kern, die tijdens die toernooien niet aanwezig was.

De aanval

Op de voorhoede is er één man echt doorgebroken: Michy Batshuayi. Twee weken geleden scoorde hij nog in de vriendschappelijke match tegen Tsjechië. Na zijn gigantische transfer naar de Premier League is hij een belangrijkere speler geworden. Niet dat hij meer speelt, maar hij maakt de goals wanneer ze moeten gemaakt worden. Het gouden doelpunt voor de titel op West Brom en die flits tegen Tsjechië zijn daar voorbeelden van. Batshuayi zal ook belangrijker worden voor Chelsea, nu er geruchten over een transfer van concurrent Diego Costa in de media verschijnen. Hij zal dus meer minuten maken, wat hem helemaal zal klaarstomen voor het wereldkampioenschap. Een andere optie is een uitleenbeurt, Monaco wil hem graag.

Romelu Lukaku is zeker niet minderwaardig in de aanval, maar hij mag er niet alleen voor staan. Naast Batshuayi staat Lukaku veel beter, zo heeft het middenveld meer opties. Lukaku op een superdag scoort gemakkelijk een hattrick en kan gemakkelijk voorzetten binnenkoppen. Dat maakt hem even belangrijk als een snelle spits. Voor het derde stekje in de aanval is het nog even afwachten. Misschien krijgt Origi meer speeltijd bij Liverpool komend seizoen of krijgt Benteke eerder de voorkeur van Martinez? Dat is nog zeer twijfelachtig.

Het middenveld

Op het middenveld zijn er een aantal nieuwkomers in de recentste selectie van de bondscoach. Zoals bijvoorbeeld Dendoncker en Tielemans, het duo van de kampioenenploeg van Anderlecht. Twee spelers met veel potentieel en wilskracht om een vaste Rode Duivel te worden. Ze kunnen ook gemakkelijk een impact brengen: bijvoorbeeld Tielemans met een schot van 30 meter ver, we hebben al eerder gezien dat hij dat kan.

Mertens zit in de vorm van zijn leven en we mogen alleen hopen dat dat nog een jaar zo blijft. Hij heeft alvast besloten om bij Napoli te blijven, dus hij is zeker van veel speeltijd komend seizoen. Hij zal ook waarschijnlijk getest worden op verschillende posities zoals op de flank, op de nummer tien of zelfs diep in de spits. Kevin De Bruyne is ook nog steeds een vaste waarde in het elftal, ook al heeft hij al in een lange tijd niet meer gescoord voor België. Hij is wel nog steeds de assistkoning en dat is waarom Martinez hem ziet als een heel belangrijk puzzelstuk.

We hebben nog wel een aantal strubbelingen op het middenveld. Het luxeprobleem bijvoorbeeld. België kent zo veel uitstekende middenvelders die waarschijnlijk niet op het selectieblad van het WK gaan staan. Dembélé, Nainggolan en Mirallas zijn spelers die regelmatig worden geroteerd in de selectie. Terwijl Witsel elke keer in de selectie zit. Nu Witsel in China voetbalt, wordt er veel kritiek gegeven op het feit dat hij nog altijd een vaste waarde is binnen de ploeg en dat er spelers zijn die het meer verdienen. Martinez staat hier weer voor een moeilijke keuze, dat krijg je met zo’n gouden generatie.

Over de gouden generatie gesproken: de topscorer van deze generatie is een middenvelder. Fellaini. De toren van het veld. Een gevaar in de zestien en een cruciale speler voor de nationale ploeg. Na een goed seizoen met Manchester United is hij weer een topspeler op niveau. Hij heeft wel een karaktertje, maar zolang hij weinig gele kaarten pakt, is hij niet geschorst voor de finale van het WK.

De verdediging

Een belangrijke opmerking na de laatste wedstrijden van de Rode Duivels is de aanwezigheid van Vincent Kompany. Er is helemaal niks negatiefs over hem te zeggen uit die paar matchen. België speelde inderdaad niet tegen de grote landen, maar je voelde zijn aanwezigheid. Dat leiderschap en charisma achterin is iets wat de Rode Duivels echt misten op het EK in 2016. Hij staat nu voor een moeilijke opdracht: het komende seizoen zonder kleerscheuren doorkomen om vervolgens zijn laatste internationaal toernooi met zijn nationale ploeg te spelen. Kompany is dus een belangrijke speler achterin, want daar heeft België niet al te veel luxe.

Er wordt ook uitgekeken naar de terugkeer van Thomas Meunier. De rechtsachter blesseerde zich kort voor het einde van het seizoen en is nog altijd niet hersteld. Zijn kwaliteiten zijn belangrijk in de ploeg. Verdedigend en aanvallend zeer sterk en dat is wat hem zo onvoorspelbaar maakt. Jan Vertonghen heeft ongeveer dezelfde kwaliteiten, daarom kan België hem ook zeker niet missen.

In het doel is het nogal voor de hand liggend: Courtois. Daar krijg je hem niet uit, tenzij hij een zware blessure heeft. Het zou geen ramp mogen zijn als we hem moeten missen op het WK, want Mignolet is ook zeker niet slecht, maar het zou een grote domper zijn voor de Rode Duivels.

De ambitie

De doelstelling is duidelijk: beter doen dan het EK. Toen behaalde België de kwartfinale en op het vorige WK ook. Als je de halve finale haalt, is alles mogelijk. De spelers moeten er alleen klaar voor zijn. Toen de Rode Duivels naar Brazilië vertrokken, waren er al hoge verwachtingen. Misschien onterecht, want die generatie had geen ervaring op grote toernooien. Nu hebben ze dat wel. Twee keer tegen de lamp gelopen, maar een derde keer mag absoluut niet gebeuren. Jongelingen zonder ervaring zijn er altijd nodig, maar deze selectie heeft een mooie balans om te schitteren op het WK.

De concrete kans

Om het WK in Rusland te winnen moet je al heel straf zijn. Alle grote ploegen hebben weer een sterke ploeg die ze kunnen opstellen. Zal er weer een verrassing zijn zoals op het EK met Portugal? Als dat gebeurt, dan is het België. Het zal alvast een spannend WK worden, ook al kan er veel gebeuren in een jaar tijd. Blessures, slechte vorm… . Laten we er niet op hopen en ervan uit gaan dat België op dit elan het WK wint. Zo simpel is het.

 

Advertentie