In groep A werden de laatste wedstrijden in de groepsfase afgewerkt. Met Rusland, Mexico en Portugal kwamen er nog 3 ploegen in aanmerking om zich te plaatsen voor de volgende ronde én om de groep te winnen. Portugal had de makkelijkste wedstrijd op papier, hun tegenstander was Nieuw-Zeeland. Mexico en Rusland gingen onderling uitvechten wie naar de halve finale mocht gaan.

Nieuw-Zeeland 0 – 4 Portugal (groep A)

Voorbeschouwing

Voor de Nieuw-Zeelanders zat het toernooi er al op. Zij waren als enige ploeg al zeker van de uitschakeling. Desalniettemin wilden ze het Portugal alles behalve makkelijk maken. De Portugezen moesten winnen indien het als groepswinnaar wilde doorstoten.

Scheidsrechter: Mark Geiger (Amerika)

Wedstrijdverslag

De wedstrijd kwam moeizaam opgang, met het lichte overwicht voor de Portugezen. Na een halfuur voetballen kopte Ronaldo een eerste goede mogelijkheid tegen de lat, Marinovic zat er nog met zijn vingertoppen bij. Enkele minuten later werd Danilo op foutieve wijze tegen de grond gewerkt, strafschop voor Portugal. Niemand minder dan Ronaldo zette deze penalty feilloos om, 0-1 voor de Portugezen.

De Portugezen kwamen op dreef en nog geen 5 minuten later was het opnieuw raak voor de Europeanen. Bernardo Silva kon na een goede voorzet van Eliseu de bal eenvoudig in doel tikken. Portugal ging rusten met een 0-2-voorsprong.

Na de pauze probeerden de Nieuw-Zeelanders nog een eretreffer te maken, maar Patricio was telkens paraat. In het slotkwartier bouwden de Portugezen hun voorsprong verder uit. André Silva maakte er na een knappe individuele rush 0-3 van en in de toegevoegde tijd wist Nani met een vierde treffer het Portugees feestje compleet te maken. 0-4 werd de eindstand.

Een sterk Portugal wint zo eenvoudig van Nieuw-Zeeland en stoot door naar de halve finale. Voor de Nieuw-Zeelanders zit het avontuur is Rusland er definitief op, ze eindigen met 0 punten laatste in groep A

Rust -en eindstand: 0-2 / 0-4
Doelpunten: 33’ Ronaldo (PEN) 0-1, 37 Bernadro Silva 0-2 , 80’ André Silva 0-3 , 90+1’Nani 0-4
Kaarten: Nieuw-Zeeland: 19’ Lewis (geel), 82’ Ingham (geel)
Portugal: 21’ Semedo (geel), 56’ Pepe (geel)
Vervangingen: Nieuw-Zeeland: 37’ Tuiloma voor MCGlinchey, 65’ Barbarouses voor Lewis en 74’ Smeltz voor Durante
Portugal: 45’ Pizzi voor Bernardo Silva, 67’ Nani voor Ronaldo en 83’ Martins voor Quaresma
Man van de match: Cristiano Ronaldo (Portugal)

Mexico 2 – 1 Rusland (groep A)

Voorbeschouwing:

Mexico en Rusland gingen onderling uitmaken wie zou doorstoten naar de volgende ronde. De Mexicanen waren in het voordeel. Ze hadden 1 punt meer in de rangschikking en hadden aan een gelijkspel genoeg. Het gastland moest winnen om de uitschakeling te vermijden.

Scheidsrechter: Fahad Al Mirdasi (Saudi-Arabië)

Wedstrijdverslag

Mexico begon met de meeste intensiteit aan het duel, maar kon niet gevaarlijk zijn. Het eerste doelgevaar kwam er van Russische kant. Smolov zijn pegel belandde op de paal. Niet veel later bracht Samedov de Russen met een gekruist schot op voorsprong. Lang waren de Russen niet aan het feest want welgeteld 5 minuten later maakte Auroja met een fraaie kopbal er 1-1 van. Dit was ook de ruststand.

Na een aantal minuten spelen in de tweede helft verkeek Akinfeev (Rusland) zich op een lange bal. De snelle Lozano was eerder op de bal dan de Russische goalie en maakte er met het hoofd 2-1 van, Mexico op voorsprong. Even later maakte Moreno er zelfs 3-1 van, maar zijn doelpunt werd door de man met de videobeelden afgekeurd.

Rusland bleef in de running, maar in minuut 68 liep het helemaal fout. Ouderdomsdeken Zhirkov deelde een elleboogstoot uit aan Layun en kreeg meteen het rode karton voorgeschoteld. Met z’n tienen zette de Russen nog een slotoffensief in, maar tevergeefs. Gescoord werd er niet meer.

Mexico won de partij met 2-1 en stoot op die manier door naar de halve finale. Gastland Rusland sneuvelt in de groepsfase.

Rust -en eindstand: 1-1 / 2-1
Doelpunten: 25’ Samedov 0-1, 30’ Araujo 1-1, 52’ Lozano 2-1
Kaarten: Mexico: 16’ Guardado (geel), 90’ Alanis (geel)
Rusland: 9’ Zhirkov (geel), 63’ Kudryashov (geel), 68’ Zhirkov (rood), 71’ Vasin (geel), 88’ Golovin (geel)/
Vervangingen: Mexico: 39’ L. Reyes voor D. Reyes, 45’ Aquino voor Vela en 70’ Alanis voor Guardado.
Rusland: 64’ Poloz voor Bukharov, 71’ Smolnikov voor Erokhin en 78’ Kanunnikov voor Smolov
Man van de match: Hirvong Lozano (Mexico)

Balans

Portugal wordt met 7 punten en een doelsaldo van +5 groepswinnaar in groep A. Mexico wordt met evenveel punten, maar een slechter doelsaldo, tweede in de groep en plaatst zich ook voor de halve finale. Rusland is met 3 punten derde in de stand, Nieuw-Zeeland eindigt puntenloos laatste.

Rangschikking groep A:

Speelschema (25/06):

Speelronde 3 in groep B ziet er als volgt uit:

Chili – Australië 17:00u (groep B)
Duitsland – Kameroen 17:00u (groep B)