In de schaduw van spelers als Bernardo Silva en Kylian Mbappé bleef Thomas Lemar dit seizoen uit het zicht van de spotlight. AS Monaco pakte het kampioenschap in Frankrijk en kwam in de Champions League tot de halve finale. Een van de belangrijkste spelers in het elftal was de 21-jarige Fransman zeker. Het is dus tijd om hem de aandacht te geven die hij verdiend, en dus dit keer in De spotlight op onderbelichte spelers: Thomas Lemar.

Huidige elftal: AS Monaco
Positie(s): Linksbuiten, (Rechtsbuiten), (Aanvallende middenvelder)
Nationaliteit: Frans
Geboortedatum: 12-11-1995
Lengte: 1.70 m
Sterkste punten: Schot, passing, vrije trappen, dribbel
Clubhistorie: Solidarité Scolaire, SM Caen, AS Monaco

Vanaf zijn 8ste leeftijd speelde Lemar in zijn geboortestad Baie-Mahault, op het prachtige eiland Guadeloupe. Onder zijn vader als trainer speelde hij altijd met veel plezier op de velden in zijn geboorteplaats. Hij vertrok na 7 jaar vervolgens dan wel naar SM Caen, maar voor de inwoners van Guadeloupe is Thomas nog steeds een held. Bij iedere wedstrijd van Monaco of het Franse elftal, waar Lemar al vroeg voor koos, zitten de Guadeloupers gezamenlijk voor hun televisie of om hun radio om te kijken of luisteren hoe Lemar die dag weer speelt. Voor diegene die het met een radio moet doen is het erg spijtig, want die mist toch het belangrijkste bij deze speler: het kijken naar zijn prachtige acties.

Bij Caen brak Lemar vervolgens al snel door. Na een jaar te hebben meegedaan bij Caen U19 stroomde hij al door naar Caen B. Na 2 jaar in dat elftal haalde trainer Patrice Garanda de buitenspeler naar zijn eerste elftal. Met ook N’Golo Kanté (nu Chelsea) in het elftal was het voor de supporters al uitkijken naar de toekomst. Lemar was toen pas 17 jaar, maar werd al een sterspeler bij zijn ploeg. Na een jaar in de Ligue 2 en vervolgens een jaar in de Ligue 1 klopte talentenhuis AS Monaco aan de deur bij Caen.

Zoals vaak zag Monaco het talent in Lemar al snel en nam hem in 2015 dan ook over voor 4 miljoen euro. Ook Girondins Bordeaux en Olympique Lyon waren destijds in de race, maar daarvoor koos Thomas niet, tot verrassing van zijn vader. “In datzelfde jaar haalde Monaco al 15 andere nieuwe spelers, het was voor mij niet direct duidelijk waarom Thomas dus niet voor Bordeaux of Lyon koos.”, zo zei zijn vader. Volgens hem heeft Anthony Martial toen de doorslag gegeven. Doordat ook Martial roots in Guadeloupe heeft, contacteerde hij Lemar namens Monaco voor de overstap, en dat heeft gewerkt.

Bij Monaco speelt Lemar inmiddels dus alweer 2 jaar. Waar hij vorig seizoen nog veel wisselde van positie (linksbuiten, rechtsbuiten of aanvallende middenvelder), is hij dit seizoen een vaste waarde op de linkerflank. In het 4-2-2-2-systeem van trainer Leonardo Jardim past Lemar perfect in een vrije rol. Ook al is hij een linksbenige linkerflank-speler, alsnog komt hij vaak naar binnen. Vanuit daar dribbelt hij zijn weg door de verdediging en geeft splijtende passes aan teamgenoten of schiet de bal met een krachtige curve in het doel. Op die manier heeft hij er ook voor gezorgd dat linksback Benjamin Mendy optimaal werd benut en zo heeft ook hij dit seizoen veel stappen in zijn ontwikkeling gezet.

Lemar wordt nu al een tijdje een veel clubs gelinkt. Leicester City, AC Milan, Chelsea, Manchester City, Juventus, van alles kwam voorbij. Maar zoals bij veel Franse talenten sprong er 1 club uit: Arsenal. De Engelse topclub heeft verregaande interesse in Lemar en lijkt in hem de perfecte opvolger voor de eventueel vertrekkende Alexis Sánchez te hebben gevonden. Dat hij een goede aanwinst zal zijn is geen discussiepunt. Een enorm veelzijdige speler met prachtige dribbels, passes en schoten, een genot om naar te kijken. Dat is Thomas Lemar.

Advertentie