De dameselftallen speelden, met nog een week te gaan, hun ‘uitzwaai-interlands’. De Red Flames zijn helaas ten onder gegaan tegen Frankrijk (2-0-verlies), terwijl de Oranje Leeuwinnen overtuigend met 5-0 van Wales hebben gewonnen. Tijd voor het laatste ‘aftellen tot Women’s EURO 2017′ met in de hoofdrol Groep D. In deze groep zullen er zeker mooie wedstrijden plaatsvinden, namelijk het altijd beladen duel tussen Engeland en Schotland en de Zuid-Europese derby Spanje-Portugal.

Engeland:
The Lionesses staan vijfde op de FIFA-wereldranglijst en ze zijn zeker een mogelijke outsider voor de eindzege. In een poule met aartsrivaal Schotland zullen de messen geslepen moeten zijn. De eerste officiële interland van de Engelse dames was een 2-3 overwinning op Schotland in 1972, iets waar ze nog altijd trots op zijn. De beste prestatie op een EK is een tweede plek in 2009, toen werd er verloren van Duitsland. Bondscoach van Engeland is de Welshman Mark Sampson. Hij behaalde al de derde plek met Engeland op het WK van 2015 in Canada en zal nu proberen een gooi naar de titel te doen.

Portugal:
Het Portugese dameselftal is niet van hetzelfde kaliber als de mannen. Waar de mannen vorig jaar het EK in Frankrijk wonnen, zal dit pas het eerste EK zijn voor de dames. Portugal kwalificeerde zich als allerlaatste land door in de play-offs af te rekenen met Roemenië (0-0 thuis, 1-1 uit). De trainer is de 35-jarige Francisco Neto. Voordat hij bondscoach van de dames werd, was hij hoofdtrainer van het Indiase Goa. Van Portugal wordt niet al te veel verwacht, zij zullen daarom proberen het best mogelijke eruit te halen.

Schotland:
Net als Portugal begint Schotland ook aan haar eerste EK. De Schotse vrouwen werden, op doelsaldo, tweede in de groep met IJsland, wat hun recht gaf op een ticket naar Nederland. De Schotten beginnen hun campagne tegen Engeland, wat daarmee ook de tegenstander is tegen wie ze hun grootste nederlaag ooit leden (8-0 verlies in 1973). Op dit podium hopen de Schotse dames dan ook te kunnen floreren tegen Engeland. Bondscoach is oud-Zweeds international Anna Signeul, zij is al vanaf 2005 de bondscoach van het Schotse team.

Spanje:
La Selecciona Español kwalificeerde zich voor de derde keer in haar geschiedenis. De vorige twee keer dat de Spaanse vrouwen meededen, behaalden ze een kwart- en halve finale plaats. De kwalificatie was overtuigend, zes winstpartijen waren genoeg voor een ticket naar Nederland. De trainer is Jorge Vilda, hij werd ooit genomineerd als ‘voetbalcoach van het jaar’ door de FIFA. Vilda had eerder de vrouwen O17 en O19 onder zijn hoede. Met Vilda aan het roer hopen de Spanjaarden minimaal weer de kwartfinale te halen.

De wedstrijden van Groep D:
19 juli 2017: Engeland – Schotland (Stadion Galgenwaard, Utrecht)
19 juli 2017: Spanje – Portugal (Stadion De Vijverberg, Doetinchem)
23 juli 2017: Schotland – Portugal (Het Kasteel, Rotterdam)
23 juli 2017: Engeland – Spanje (Rat Verlegh Stadion, Breda)
27 juli 2017: Portugal – Engeland (Koning Willem II Stadion, Tilburg)
27 juli 2017: Schotland – Spanje (De Adelaarshorst, Deventer)