Weg met de standaard Nike- en Adidas-templates! Leg elk seizoen de nieuwe Nike-shirts (van Monaco, Manchester City, Inter etc.) naast elkaar en je ziet amper verschil. De voetbalshirtsindustrie wordt steeds commerciëler en deze ontwikkeling komt de identiteit van de clubs niet ten goede! Daarom vind ik, als fervent verzamelaar van voetbalshirts, dat het belangrijk is om een ode te brengen aan de mooiste nieuwe voetbalshirts. Niet altijd omdat het design overweldigend is, maar omdat er een speciaal of prachtig verhaal achter schuilgaat. Vandaag, in deel 1 van deze rubriek, aandacht voor de speciale shirts van Fiorentina. 

Fiorentina, de club uit de Toscaanse stad Firenze (niet Florence, want waarom zou je Firenze ombuigen?!). Italianen zijn onafscheidelijk met hun stad, ze zijn er enorm trots op. Vraag aan een Romein wat het mooiste plein van Italië is, en hij zou een willekeurig plein in Roma antwoorden. Stel deze vraag ook in Bolzano, Napoli of Bari en ze zullen altijd een plein uit hun stad noemen. Waarom dit voorbeeld? Omdat Fiorentina hier bijzonder goed op ingespeeld heeft.

Fiorentina heeft een vrij ongewone kledingsponsor in het Franse Le Coq Sportif. Uiteraard is het thuisshirt van La Viola weer paars, met op de linkerborst het clublogo en op de rechterborst het logo van Le Coq Sportif. Midden op het shirt staat de shirtsponsor Folletto, wat een range huishoudelijke producten is van het Duitse bedrijf Vorwerk. Op de linkermouw, wat niet op het plaatje te zien is, staat als watermerk de Franse lelie uit het logo van Fiorentina gedrukt. Maar het speciale karakter van dit shirt zit hem in het volgende: het wapen van de stad Firenze, wat op het Twitterbericht rechts te zien is. Op het thuisshirt staat dit wapen als watermerk op de rechterzijde volledig gedrukt.

Onder het logo van het bovenstaande Twitterbericht staat de tekst ‘4 Quartieri, 1 cuore Viola’. Dit betekent vrij vertaald: ‘4 wijken, 1 liefde voor La Viola‘. Deze vier wijken zijn de vier historische wijken van Firenze: Santa Maria Novella (rood), San Giovanni (groen), Santa Croce (blauw) en Santa Spirito (wit). Fiorentina heeft voor het nieuwe seizoen vier uitshirts gelanceerd, alle vier gebaseerd op de 4 wijken van de stad. De vier uitshirts hebben daarom de kleuren rood, wit, blauw en groen. Elk uitshirt heeft als watermerk het wapen van de wijk op de rechterzijde gedrukt. Vandaar de vier uitshirts. Le Coq Sportif speelt samen met Fiorentina in op het gevoel en trots van de fan. Zo kan het zijn dat aankomend seizoen in het Artemio Franchi een kleurenpalet van verschillende shirts te zien is. Omdat de La Viola-supporters trots zijn op hun stad én op hun wijk. Daarom vind ik de nieuwe shirts van Fiorentina ontzettend mooi, omdat het de identiteit van de club waarborgt en de supporter trots maakt.