Het was zaterdagavond 21 januari 2017. FC Groningen had in de eerste thuiswedstrijd na de winterstop 1-1-gelijk gespeeld tegen Vitesse. Jongens van de Groningse fanatieke aanhang, de Groningen Fanatics (GF), trokken na de wedstrijd de stad in. Op zondagochtend sijpelde het nieuws binnen, dat in de nacht van zaterdag op zondag het groepsdoek van de GF gestolen was.

Hetgeen wat in de intro staat, is voor sommigen wellicht bekend. Acht mannen, die supporter zijn van aartsrivaal SC Heerenveen, vielen een GF-lid aan die het groepsdoek in zijn rugtas had. Het gevolg was, dat de GF zichzelf ophieven. Een ultrasregel schrijft voor: een fanatieke groepering dient zich op te heffen als haar belangrijkste bezit, het groepsdoek, ontvreemd wordt. In het restant van de thuiswedstrijden was het duidelijk merkbaar dat de GF er niet meer waren. Hun plek aan de rechterkant van de Z-Side bleef leeg, er waren geen spandoeken meer en de Groningse liederen klonken niet meer door de Euroborg.

Mooie spandoeken, vlaggen, tifo’s en sfeeracties zijn verleden tijd. De (ex-)collega’s van Ultras Kerkrade zagen de GF als een van hun voorbeelden. Het Nederlandse voetbal is een toonaangevende fanatieke groepering kwijt. Supporters van de FC zullen de GF vooral herinneren door hun fraaie sfeeracties, zoals de halve finale beker tegen Excelsior, de bekerfinale tegen PEC, het metershoge doek van ‘Dit is de Groene Hel’ tegen Olympique Marseille in de Europa League, de ode aan het Oosterpark Stadion en nog veel meer.

Toegegeven, de GF waren niet de makkelijkste. Door de jaren heen ontstonden er menig meningsverschillen tussen hen, de supportersvereniging en de Z-Side, maar uiteindelijk kon iedereen ze zeer waarderen. Stiekem hunkeren veel Groningen-supporters terug naar de heerlijke sfeer die er hing, want het restant van het afgelopen seizoen was sfeerloos en kil, net zoals de buitenkant van de Euroborg (helaas).

Daarom ontstaat er langzaamaan het geluid, dat FC Groningen aan het praten is met supporters om een nieuwe fanatieke groepering op te richten. Graag zien mensen binnen de club, dat er nog voor de start van het nieuwe seizoen, een nieuwe groepering daar is. Een nieuwe fanatieke groepering zal de sfeer, het gevoel en de passie weer terugbrengen in menig Gronings voetbalhart. En eerlijk, hoe mooi zou het zijn, als de nieuwe groepering er op 13 augustus 2017 staat in de eerste wedstrijd van het seizoen tegen aartsrivaal SC Heerenveen?

Advertenties