ADO Den Haag kent een rijke voetbalgeschiedenis. De club is opgericht in het jaar 1905 en heeft landskampioenschappen en bekers gewonnen. Meerdere keren is de Residentieclub actief geweest in Europa; voor het laatst in 2011 tegen FK Tauras en Omonia Nicosia. ADO kent geen ‘grote’ kledingsponsor, wat de ontwikkeling van betekenisvolle shirts ten goede komt. ADO is, samen met kledingsponsor Errea, haar eigen geschiedenis ingedoken en het resultaat mag er zijn! In deel 2 van deze rubriek aandacht voor het nieuwe uitshirt van ADO Den Haag.

Mocht je ooit in het stadion van ADO zijn geweest, dan is het je vast opgevallen dat de tribunes allemaal een naam hebben. Net als bij veel andere clubs zijn de tribunes vernoemd naar clublegendes. Bij ADO zijn dat Aad Mansveld, hij heeft ook een standbeeld voor de hoofdingang gekregen, en Lex Schoenmaker. Het nieuwe uitshirt van ADO is gebaseerd op het succesvolle elftal van 1967-1968, waarin de twee clublegendes hebben gefloreerd. Toentertijd speelde ADO in een wit shirt met een diagonale rood-groene baan, zonder shirtreclame. De trainer van dat elftal was de legendarische Ernst Happel. Happel is ook nog bondscoach geweest van het Nederlands Elftal, waarmee hij de WK-finale van 1978 haalde. In het seizoen 1967-1968 won ADO Den Haag voor het eerst de KNVB-Beker, dat deden ze door Ajax in de finale met 2-1 te verslaan. Het seizoen erop mocht ADO voor het eerst in Europa spelen, door de bekerwinst kwalificeerde het zich voor het Europacup-II toernooi.

Zulke historische mijlpalen zijn voor veel supporters belangrijk en ADO laat die tijd herleven met het nieuwe uitshirt. Ook dit shirt is, net als in 1967, wit met een diagonale rood-groene baan. Het enige verschil nu is, dat de rood-groene baan wordt onderbroken door een shirtsponsor. Vanaf aankomend seizoen is de nieuwe hoofd- en stadionsponsor Cars Jeans, een kledingbedrijf. Cars Jeans staat als hoofdsponsor op het midden van het shirt, daarboven vind je de naam van kledingsponsor Errea. Op de linkerborst staat uiteraard het logo van ADO. Extra details die zijn toegevoegd, zijn de teksten: ‘We are ADO Den Haag’ aan de binnenkant van het shirt en ‘Onze Trots’ bovenaan de achterkant van het shirt. Deze ode van de club aan het shirt van succesvolle oud-spelers van toen vind ik een bijzonder mooi gebaar. Zulke shirts maken de geschiedenis van de club levendig, betrokken en het geeft trots aan.

 

Advertentie