Als u nu nog niet zou weten dat Cercle Brugge in handen is van AS Monaco, dan bent u ofwel mediaschuw (maar dan zou u dit ook niet lezen) ofwel niet geïnteresseerd in Eerste Klasse B en/of Cercle. Maar ik ga er dus vanuit dat u wél op de hoogte bent en ik hier dus geen info over moet geven. Waar het wel over gaat in deze column, is mijn visie op de eigenheid van groen-zwart en waarom Cercle nog steeds “de ploeg van’t stad” is. 

“Bedoel je die ploeg uit Monaco?”, “Monacercle”, “Dat is toch geen Belgische ploeg meer?”. Deze uitspraken hoor en lees je vaak als het over Cercle gaat. Complete bullshit volgens mij, maar ja, wie ben ik om uw mening te gaan veranderen? Aangezien ik niet echt van opgeven houd en bijgevolg nog steeds een trouwe Cercle-supporter ben, ga ik het dus toch proberen.

Waarom gooit Cercle haar eigenheid niet ten grabbel? Wel, na 118 jaar lang niet in handen te zijn van 1 man, moest gebeuren wat moest gebeuren. Na de degradatie in het seizoen ’14-’15 slankte het groen-zwarte budget fameus af, daarnaast kwam de Vereniging dan nog eens terecht in “de hel”, logischerwijs kregen de Bruggelingen ook af te rekenen met nog meer kwaaltjes van die degradatie. Zo werden niet alle wedstrijden uitgezonden (in ’15-’16) en krijgen 1B-ploegen véél minder televisiegelden dan ploegen uit de hoogste klasse, ergens wel logisch, maar dat het verschil zo groot is, is moordend voor ploegen die degraderen. Daarnaast slankt ook het abonnementenaantal af, successupporters noemen we dat zeker? Ze zitten overal en je er druk in maken heeft geen zin, meestal hebben ze een “goede reden”. Maar ik wijk af, mijn punt is dat al deze factoren geen positieve invloed hebben op het budget, ontslagen volgen en minder kwalitatieve spelers (met alle respect) zijn de hoogst haalbare versterkingen. Daarnaast moet een ploeg nog kunnen overleven op andere vlakken.

Dus ja, de overname van Cercle door Monaco was nodig, het overleven zonder het kapitaal van één man is de dag van vandaag in het voetbal helaas onmogelijk geworden. Groen-zwart hield het 118 jaar lang vol, maar moest nu ook buigen, en ja, liever buigen dan begraven moeten worden of je 120ste verjaardag mogen vieren tegen een provincialer (met alle respect). Sommige voetbalsupporters gaan hiermee niet akkoord, beter herbeginnen met eigen middelen, vinden ze dan. Wel, ik als Cercle-fan had geen zin om Cercle op te moeten geven, herbeginnen eindigt zelden positief, tenzij je een grote geldschieter hebt. Tiens, is dat nu niet het probleem? Een herstart was niet de oplossing voor Cercle, in de beste voetbalprovincie van het land en in de gigantische schaduw van Club Brugge zou het voor de Vereniging erg moeilijk zijn een doorstart te maken, of een sterke man te vinden.

Dus werd er gelukkig gekozen voor een overname, een meerderheidsinvesteerder dus. Dat werd helaas geen Belgische investeerder, maar een buitenlandse. Ja, kijk, het leven kan niet altijd gaan zoals wij dat willen. Er werd gekozen voor het Franse, of zeg eerder het Monegaskische, geld. In tegenstelling tot het kiezen van 1 iemand die geen voorgeschiedenis heeft of externe voordelen, koos Cercle daar wel voor. Het ging in zee met het aan de zee gelegen AS Monaco (oké, flauw grapje). Goede keuze als je het mij vraagt, een ploeg met geld, een ploeg met ervaring, een ploeg met veel voetbalkennis en een ploeg die waarden hoog in het vaandel draagt. Ideaal volgens mij. Voor velen is het je ziel verkopen, maar zeg mij eens, wat heeft het “veranderen van eigenaar” nu te maken met het veranderen en/of vernietigen van je eigenheid? In mijn ogen niks. Het zijn nog steeds de supporters, de lokale verankering, de traditie, de waarden en de geschiedenis die een ploeg vormen. Met Monaco als eigenaar zie ik de Brugse supporters niet veranderen en ik zie de tribunes nu ook niet vol gaan zitten met Monegasken. Cercle blijft in Brugge spelen en dat ligt ook vast. Traditie is er ook nog steeds, zeg nu, dat verandert toch ook niet met een eigenaar? Veranderen je waarden als je van eigenaar verandert? Verdwijnt je geschiedenis? Helemaal niet. Al die dingen blijven zoals ze zijn, het enige wat verandert is dat je favoriete ploeg over veel meer budget zal beschikken en misschien, na 5 jaren vol miserie, eindelijk eens terug in die positieve flow raakt. En geef toe, dat willen we nu toch allemaal met onze favoriete ploeg?

Cercle is daarnaast helemaal niet de eerste die overgenomen wordt door een vreemd(e) ploeg/persoon. Het was nu eenmaal nodig, en ja, ik had het ook liever anders gezien, maar het is nu zo en we moeten de kans die AS Monaco ons geeft – en ik ben er vol van overtuigd dat ze het beste met ons voorhebben – met open armen grijpen. De kans voor Cercle om terug te keren naar waar het thuishoort, de allerhoogste Belgische voetbalklasse.

Velen zeggen dat Cercle nu volledig gecontroleerd wordt door Monaco, ergens is dat waar, maar dat beeld moet zeker en vast gerelativeerd worden. Monaco zou z’n 60 procent aan aandelen hebben, maar naar die andere 40 procent zal heus wel geluisterd worden. En als we kijken naar de huidige samenstelling van de CVBA, komen we tot de conclusie dat er ‘maar’ één buitenlander in het bestuur zetelt. Met Schotte (Belg, voorzitter), Filips D’hondt (Belg, lid van het bestuur, band met ASM), Vincent Goemaere (Belg, lid van het bestuur) en Thomas Tousseyn (Belg, lid van het bestuur) heeft het bestuur 4 Belgen, allen met Brugse geschiedenis. De ene buitenlander is gedelegeerd bestuurder Vadim Vasilyev, die de Russische nationaliteit draagt. Monaco kan dus doen wat het wilt, maar dat het niet zal luisteren naar de 4 Belgen? Nogmaals bullshit. Als Monaco dan toch “slechte bedoelingen” heeft met Cercle, kan het toch niet aan de waarden, de sociale engagementen en de jeugd raken, want deze “bevoegdheden” vallen allen onder de VZW, die geen enkele Monegask “huisvest”, behalve dan de Brugse Filips D’hondt.

Voorlopig zie ik enkel maar voordelen voor “Monaco B”, nog zoiets belachelijks. Toen Cercle een nauwe samenwerking had met Sporting, werden ze dan Sporting B genoemd? Zal Antwerp Porto B genoemd worden? Wordt OHL Leicester B genoemd? Nee, natuurlijk niet, maar Cercle is wel Monaco B. Vrij logisch. (Ik geef het graag even mee, Cercle huurde (voorlopig) maar 4 spelers van AS Monaco, nog niet genoeg om de helft van een basisaantal mee te vullen, mooie B-ploeg hé.) Om terug te komen op de voordelen, Cercle is geprofessionaliseerd, de communicatie verbetert stilaan, de aanpak naar de supporters toe verbetert en er wordt meer en meer aan marketing gedaan, zo komt de shop weldra online. Daarnaast kon Cercle, door het verhoogde budget, interessante en goede spelers aantrekken en maakt het kans op die felbegeerde promotie.

Ziel verkocht hebben? Daar geloof ik niks van, Cercle zal altijd Cercle blijven, en Cercle zal altijd Brugge blijven, hoe vaak het ook van eigenaar verandert.

 

Advertentie