Voor altijd Ajax’ 34

21 september 2016, de bekerwedstrijd tegen Willem II, 73ste minuut. Bij een stand van 3-0 in het voordeel van Ajax wordt er gewisseld. Eraf gaat Hakim Ziyech, erin komt Abdelhak Nouri, Appie voor z’n vrienden. Een Marokkaans straatschoffie met Amsterdams voetbalbloed en dito gogme.

Hij doet wat zo vele Ajax-grootheden voor hem al deden; scoren bij je debuut in Ajax 1. Hij ‘claimt’ een vrije trap, passeert daarmee (met diens toestemming) Lasse Schöne en schiet onberispelijk binnen. Nouri rent direct na z’n goal op het publiek af en wijst met z’n twee duimen naar z’n rugnummer, 34. ‘We gaan voor de 34ste titel’, wilde hij daarmee zeggen. Een legende werd geboren. Nouri bulkt van het talent, wat hij in de wedstrijden nadien veelvuldig laat zien. Hij wordt al snel een publiekslieveling in de Arena. Een mooie (en lange, want hij is pas 20) carrière lijkt voor hem in het verschiet te liggen.

Lijkt. Want dan wordt het 8 juli 2017. Ajax is op trainingskamp in Oostenrijk om zich voor te bereiden op het seizoen dat komen gaat. Een seizoen waarin een basisplaats voor Nouri steeds dichterbij lijkt te komen. Ajax speelt een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. In de 73e minuut gaat Nouri, terwijl er geen spelers in de buurt zijn, ineens zitten en vervolgens liggen. Al snel blijkt dat het niet goed met hem gaat. Lichte paniek wordt zichtbaar op de gezichten van spelers van zowel Ajax als Werder Bremen. Naarmate de verzorging van Nouri langer duurt, maakt die paniek plaats voor verdriet en wanhoop. Na wat lijkt op een eeuwigheid wordt Appie liggend op een brancard per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis in Innsbruck. Al vrij snel komt Ajax met de mededeling dat Appie zelfstandig ademt, maar wel in slaap wordt gehouden om het herstel te bevorderen. Zijn familie is dan al onderweg naar Oostenrijk.

Heel Ajax-minnend Nederland bidt dat er geen blijvende schade is en dat we Appie na verloop van tijd weer op de voetbalvelden in Nederland kunnen bewonderen. Helaas zal dat niet het geval zijn. Op donderdag 13 juli komt Ajax naar buiten met de mededeling dat het zuurstofgebrek tijdens de behandeling heeft geleid tot waarschijnlijk onherstelbaar hersenletsel. Appie zal nooit meer voetballen.

Appie, bedankt voor je (veel te) korte tijd bij Ajax 1. Vanwege je fluwelen balcontacten werd je al de nieuwe Johan genoemd. Je bent twintig en nu is je carrière voorbij. 14 + 20 is 34. Wat mij betreft komt er bij Ajax nooit meer een nieuwe 34. Wat mij betreft ben jij voor eeuwig Ajax’ 34.

Vanbinnen huil ik. Voor je familie. Voor Ajax. Voor de supporters. Maar vooral voor jou. Zoals je oude coach al liet optekenen: ‘je had ons nog zoveel te geven’. Het kan niet en het mag niet. Het is gewoon oneerlijk. Jij had die ene winnende goal moeten maken in een finale. Jij had topscorer moeten worden. Jij had de Gouden Schoen moeten winnen. Maar vooral had je jezelf moeten blijven. Dat jochie van 20. Abdelhak Nouri. De Koning van Geuzenveld. Speler van Ajax 1!

#Stay
#Strong
#Appie

Advertenties

One thought on “Voor altijd Ajax’ 34”

 1. Appie.

  Niet te remmen op het veld.
  Een leven vol liefde geen geweld.
  Je liet je voeten spreken.
  En zo je tegenstanders om genaden smeken.
  Een lieve jongen zo jong en vol talent.
  Voor het voetbal geboren en overal naar toe gerend.
  VOETBAL, leven, geloof en familie zowel thuis als op de club jij was jezelf.
  Alles voor 200% niet voor de helft.
  Ik hoop en bid voor herstel al is het maar een beetje.
  Want wij houden van je DAT WEET JE.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.