Een hulde aan de IJslandse voetbalsupporters

Dinsdagavond (18-07-2017) was ik getuige van de wedstrijd Frankrijk-IJsland op het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal in het Koning Willem II Stadion te Tilburg. Als bediener van de ‘skydancers’ achter de doelen was mijn taak vrij simpel, dat gaf mij de mogelijkheid om van heel dichtbij (direct achter de reclameborden) live de wedstrijd te volgen. Nu had ik het geluk dat mijn ‘skydancer’ aan de kant van de IJsland-supporters stond. 

Omstreeks 15.00 uur parkeerde ik de auto in de buurt van het stadion, een kleine 6 uur (!) voor de aftrap van het groepsduel. Wat mij opviel, waren de blauwe shirts met kleine rood-witte baan over het logo heen. Hele IJslandse families hadden de reis van Reykjavik naar Tilburg gemaakt voor dit potje vrouwenvoetbal. Plukjes supporters liepen, nadat ze hun kaarten hadden opgehaald, richting het centrum om zich te mengen bij hun landgenoten op het fanplein.

In een stoet van het Pieter Vreedeplein naar het Koning Willem II Stadion liepen de IJslandse supporters zo het stadion binnen. Hele families bekleedden de tribune en stonden trots op voor hun volkslied. Nog nooit heb ik het IJslandse volkslied live gehoord, maar met mijn plekje tussen tribune en veld rolden de klanken mij tegemoet. Het eerste kippenvelmoment was geboren en er zouden nog meer volgen.

Tijdens de wedstrijd stonden de circa 3500 meegereisde supporters als een blok achter hun land. Met trommels, vlaggen en klappers zongen de families hun heldinnen toe. Vorige zomer maakte heel Europa al kennis van de IJslandse taferelen tijden EURO 2016, maar live is het veel beter dan ik ooit had gedacht. De fameuze ‘haka’ zorgde tijdens de wedstrijd voor het volgende kippenvelmoment bij mij. Zoveel support, trots en medeleven heb ik zelden in een stadion gehoord en gezien.

Helaas voor IJsland verloren ze het duel van de Fransen met 1-0 door een strafschop. Waar de Franse voetbalvrouwen bijna direct de catacomben opzochten, bleven de IJslandse voetbaldames heel lang op het veld staan. De supporters werden uitgebreid bedankt, wat resulteerde in een ‘haka’ tussen de fans en spelers.

Vrouwenvoetbal wordt vaak negatief afgebeeld, wat in mijn ogen onterecht is. Het IJslandse spel was dan niet goed, maar de supporters en speelsters hebben een blijvende herinnering achtergelaten in mijn geheugen. Het is een grootse actie van de speelsters door op zo’n manier het publiek te bedanken. Het is voetbal in de puurste vorm, waar de duurbetaalde mannelijke supersterren een voorbeeld aan kunnen nemen. De supporters maken een club, of in dit geval een land. Hulde aan IJsland voor haar supporters! Als ik het voor het zeggen had, dan neemt IJsland de EK-titel naar huis. Al is het alleen maar vanwege de geweldige supporters, Áfram Ísland!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.