Feyenoord speelde op zaterdag 22 juli een oefenwedstrijd tegen het Duitse SC Freiburg. De club werd vorig seizoen 7de in de 1.Bundesliga, na dat jaar ervoor gepromoveerd te zijn. Feyenoord begon met een sterk basiselftal, Jens Toornstra speelde op zijn vroegere positie als rechtsbuiten.

Opstelling SC Freiburg:
Schwolow; Stenzel, Soyuncu, Lienhart, Günter; Abrashi, Kleindienst, Höfler; Frantz, Niederlechner, Petersen

Opstelling Feyenoord:
Jones; Diks, Van der Heijden, Botteghin, Haps; El Ahmadi, Amrabat, Vilhena; Toornstra, Jorgensen, Boëtius

De eerste helft: Freiburg vs. Boëtius
De Rotterdammers begonnen de wedstrijd afwachtend. Freiburg had dan ook het meeste balbezit. Feyenoord ging overduidelijk op zoek naar de flanken, waardoor de middenvelders een beetje als bijfiguren meespeelden. Het samenspel tussen Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat beloofde echter wel veel.

Na wat combinaties tussen Boëtius en Vilhena kreeg laatstgenoemde een prima kans op een schot van afstand, maar de bal vloog over het doel. In de 17de minuut was het echter plots raak voor de tegenstander. Na een strakke voorzet van rechts nam spits Florian Niederlechner de bal op de borst/arm mee. Keeper Brad Jones kwam heel vreemd uit, waardoor de Duitser de bal door zijn benen kon schieten: 1-0 voor Freiburg.

De dreiging kwam vooral van Jean-Paul Boëtius in de eerste helft. Haast iedere bal ging naar de linksbuiten en met goeie acties passeerde hij menig tegenstander. Het inleveren bij de juiste persoon was vervolgens wel een probleem. Door onder andere de grote rol van Boëtius was Jens Toornstra nogal onzichtbaar de eerste helft. Nieuwkomers Haps en Diks leken nog wat onzeker. Haps kwam een aantal keer mee naar voren, maar bereikte niets met zijn acties. Nadat ook de Duitsers inzagen dat Boëtius specifiek gedekt moest gaan worden, was Feyenoord nergens meer te bekennen. De wedstrijd werd tegelijkertijd ook wat lomper, doordat de scheidsrechter nogal veel liet doorgaan.

De tweede helft: Tapia lichtpuntje in matige wedstrijd Feyenoord
In de tweede helft begon Feyenoord met een aantal nieuwe spelers. Bilal Basacikoglu verving Sofyan Amrabat, waardoor Jens Toornstra naar het middenveld ging. Jorgensen, die in de eerste helft geen enkele bal vanaf de flanken had gekregen, werd gewisseld voor Kramer, Tapia kwam voor Botteghin en Nelom verving Haps.

Vooral van Bilal Basacikoglu kwam in de 2de helft meer dreiging. In de 53ste minuut draaide hij met een prachtige actie weg bij zijn verdediger, maar schoot vervolgens vanuit een moeilijke hoek recht op de keeper af. Op een enkele actie na, opnieuw een afstandsschot van Vilhena, kwam er echter weer niet veel aanvallends vanuit Feyenoord. Renato Tapia was echter het lichtpuntje van de 2de helft. Zowel verdedigend als opbouwend speelde hij heel erg sterk. Dit keer niet als middenvelder, maar als centrale verdediger.

Vooral dankzij het snelle opbouwende spel van Tapia speelde Feyenoord met een veel hoger tempo, de ploeg kwam hierdoor veel beter uit de verf. Kramer maakte echter een minder goede indruk. In de 66ste minuut ving hij een Freiburg-speler erg lomp op. Er leek een klein opstootje te ontstaan, maar de overige Feyenoord-spelers steunden de tegenstander eerder dan Kramer, waardoor het snel weer rustig werd. 3 minuten later, na een goede lange bal van Van der Heijden, ging Kramer echter heel duidelijk opzettelijk naar de grond, waardoor hij zijn reputatie bij Freiburg in ieder geval niet veel goeds deed.

In de 75ste minuut verving Gustavo Hamer Kevin Diks als rechtsback, Hamer lijkt ook aankomend seizoen dus echt weer als rechtsback gebruikt te gaan worden, in tegenstelling tot zijn rol als middenvelder in de jeugd. Hij speelde een degelijke wedstrijd. Feyenoord kwam echter niet meer tot scoren en verloor dus met 1-0 van een Duitse (in een goed seizoen) middenmoter SC Freiburg. Er lijkt dus nog veel te moeten gaan gebeuren bij de kampioensploeg van 2017.

Advertentie