In België hebben voetbalploegen, waar mogelijk, overal shirtreclame zitten. Zelfs op de meest onvoorziene plaatsen, zoals onder de oksel of op de achterkant van het broekje, staan reclameteksten als ‘Bruno’ of ‘Casino Belgium’. Een Belgische ploeg waarbij dit minimaal het geval is, is bij Royal Antwerp FC. Ook voor Antwerp geldt, dat ze geen ‘grote’ kledingsponsor hebben. Het relatief kleinere Jako heeft er wat speciaals van gemaakt, door veel betekenis op het shirt te brengen. In het vierde deel van DMNV, na een Italiaanse, Nederlandse en Portugese club, nu de aandacht voor Royal Antwerp FC.

Voor degene die van voetbal in het algemeen houdt, moet het een verademing zijn om ‘The Great Old’ weer terug te zien op het hoogste niveau. Antwerp, met stamnummer 1, leeft weer en dat is goed om te zien. Wie allemaal de eerdere DMNV-artikelen heeft gelezen, weet dat ik shirts met veel verwijzingen, betekenissen en cultuur prachtig vind. Zo ook bij Royal Antwerp. Samen met het Duitse Jako heeft Antwerp een parel van een thuisshirt gelanceerd.

Het nieuwe thuisshirt heeft een kenmerkende witte baan over het midden van het shirt lopen en is voor de rest rood. Zoals bij (bijna) elke voetbalclub staat het logo van de kledingsponsor, Jako, rechts en het logo van de club, Antwerp, links waar het hart zit. Op de linkermouw prijkt het Pro League-logo en op het midden van het shirt staan de twee sponsoren van de club. De bovenste sponsor is ZNA, het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (wat bestaat uit 9 ziekenhuizen) en heeft een bereik van ongeveer 1 miljoen Belgen. Onder ZNA staat in het groot de sponsor Koningin Paola Kinderziekenhuis, het ziekenhuis is een hooggespecialiseerd kinderziekenhuis, wat onderdeel is van het ZNA.

Het nieuwe thuisshirt staat vol met details, wat het shirt zeer bijzonder maakt. De details staan voor de trots van de club, de binding met het stadion, de stad Antwerpen en het recente succes. Aan de binnenkant van het shirt staat een afbeelding van ‘Tribune 2’. Deze afbeelding, in het goud, is een ode aan de tribune. Volgens Antwerp is deze tribune ‘nog steeds het kloppende hart van de club, die uit pure hartstocht alle tegenslagen, bouwwerken en feestgedruis weerstaat’. Achterop het shirt, bovenaan op de rand bij de kraag, staat de zin ‘The one & only’. Deze zin slaat terug op het feit dat Antwerp de oudste club van België is, spelend met het stamnummer 1. Verder bevat het shirt het Antwerpse wapenschild, omdat Antwerp de ‘ploeg van ’t Stad’ is en volgens de club centraal moet staan in haar shirts. Het laatste mooie detail is de verwijzing naar het kampioenschap van vorig jaar in de Proximus League. Links van de witte baan staat als watermerk ‘Winners’, wat terugslaat op het succesvolle seizoen 2016/2017.

Al deze details, die de trots van Antwerp tonen, is een mooi eerbetoon aan de club. Met deze details hebben de supporters van Antwerp een mooi aandenken aan het nieuwe seizoen, met alle verwijzingen waar Antwerp trots op is.

 

Advertentie