De Jupiler Pro League, oftewel 1A, is afgelopen weekend reeds van start gegaan. Vanaf dit weekend zullen ook de teams uit de Proximus League zich weer in de strijd gooien. Met 2 nieuwkomers in de reeks en reeds verschillende veranderingen binnen enkele clubs, gaan wij onze prognose voor het komende seizoen maken. Wie speelt er mee voor de prijzen en welke ploegen vinden we terug aan de andere kant van de rangschikking?OH Leuven en Cercle Brugge als titelfavoriet, Lierse als 3e hond.

Of het gezegde ook waarheid zal worden, zullen we pas op het einde van het seizoen weten. Vorig seizoen kwam Lierse als kampioen aan in de reguliere competitie, maar greep het 2 keer naast een finaleticket. Dit jaar zullen de Pallieters zeker niet bij de topfavorieten horen. Als underdog zal Lierse er uiteraard wel alles aan doen om dit jaar wel te slagen in het doel: promotie. Cercle Brugge en OH Leuven zijn dan weer wel de topfavorieten voor de titel dit jaar. Beide teams hebben nieuwe investeerders en dat is reeds goed voelbaar geweest tijdens het eerste deel van de transferperiode. Cercle Brugge haalde maar liefst 22 nieuwe spelers, de ene met al wat meer reputatie dan de andere. Eén ding is zeker en dat is dat de samenwerking met Monaco de selectie van groen-zwart enorm beïnvloedt. Ook bij OH Leuven is de nieuwe eigenaar al aardig aan het werk geweest. King Power heeft dankzij haar investeringen al enkele nieuwe spelers naar Den Dreef kunnen halen en is gebrand om OHL zo snel mogelijk weer op het hoogste niveau te krijgen.

Cercle

Rustig seizoen voor Union, Beerschot-Wilrijk en Westerlo.

Promovendus Beerschot-Wilrijk zal zich relatief makkelijk kunnen redden. De Mannekes zijn zich goed bewust van het feit dat er een groot niveau-verschil is tussen 1B en de hoogste amateurklasse. Een plaats in de middenmoot zal dan ook een zeer mooie plaats zijn voor de fusieploeg, die reeds 4 jaar op rij kampioen wist te spelen. Een 5e keer zal er echter toch te veel aan zijn voor de Ratten. Ook Union zal dit seizoen weer rustig kunnen meedraaien in 1B. De ploeg, die vorig seizoen wist te imponeren in play-off 2, zal samen met Beerschot-Wilrijk kunnen strijden voor een plaats bij de eerste 4. Westerlo zal het als degradant dan weer heel moeilijk krijgen. De Kemphanen haalden ook enkele nieuwe namen binnen, maar zullen vermoedelijk niet meedoen voor de top 4. De ploeg uit de Kempen heeft een kleiner budget dan de meeste andere ploegen in de Proximus League en zal hier ook de gevolgen van ondervinden. Geen van de 3 teams zal zich echter zorgen moeten maken over degradatie.

Westerlo

Roeselare en Tubeke strijden om behoud

De verliezend finalist van vorig seizoen zal het dit seizoen toch een stuk lastiger krijgen. Een aantal versterkingen moeten de Rodenbachjongens echter wel behoeden van degradatie. De spelers zullen dit seizoen met meer tegenslagen moeten leren leven, want het zal niet lopen zoals vorig seizoen. Tubeke zal ondanks het feit dat ze vorig seizoen meededen voor de top 4 toch degradatiekandidaat nummer 1 zijn. Les Sang et 'Or verloor veel van haar basisspelers zoals Diallo, Keita en Laurent en werd deze zomer enorm verzwakt. De ploeg uit Waals-Brabant zal zich moeten reppen om degradatie te ontlopen en uit het profvoetbal te verdwijnen.

Roeselare

Prognose eindklassement (zonder periodetitels)

  1. Cercle Brugge KSV
  2. OH Leuven
  3. K Lierse SK
  4. KFCO Beerschot-Wilrijk
  5. R Union SG
  6. KVC Westerlo
  7. KSV Roeselare
  8. AFC Tubeke