De transfer van de zomer, van het decennium of zelfs van de eeuw is echt aan het gebeuren. Neymar vertrekt naar Parijs. FC Barcelona bevestigde op zijn eigen website dat de volledige afkoopsom van 222 miljoen euro is betaald. Hierbij is het recordbedrag dat Manchester United betaalde voor Pogba meer dan verdubbeld. Het voetbal kreunt onder een gigantische inflatie. Dit is niet meer te stoppen.

Je zou denken: ManU betaalde “maar” 70 miljoen voor Lukaku, 222 miljoen is dan toch niet te veel voor Neymar? Eigenlijk wel. De Braziliaan kan dan wel een van de beste voetballers van het moment zijn en een bloedvorm bezitten, maar dit heeft zo goed als niks meer met voetbal te maken. De koning van Qatar, eigenaar van PSG, zal dan ook wel zeer blij zijn met de komst van Neymar, want hij zal heel erg winstgevend zijn voor de club. En daarvoor hoeft hij niet eens goed te spelen, vandaar dat deze transfer eigenlijk op niks slaat.

Neymar is vanwege zijn naam al winstgevend genoeg. Ik ontken zijn uitstekende kwaliteiten als voetballer natuurlijk niet, maar die heeft hij niet meer nodig. Het is wel zo dat zijn naam zo duur is geworden door zijn diensten bij FC Barcelona. Een icoon is hij nu geworden, daar valt wat aan te verdienen. De inkomsten van de uitzendrechten, ticketing en merchandising van PSG zullen nu ook genadeloos stijgen. Mensen willen sterren bij hun club zien en de kinderen zullen met plezier een shirtje met de naam van de Braziliaan dragen.

Waarom vertrekt Neymar naar PSG? Voor sportieve doeleinden? Nee, natuurlijk niet. Wat kan hij bij PSG bereiken dat hij bij Barcelona niet kan? Elk jaar de Franse titel winnen? Dat zal ook niet meer gebeuren, zoals we vorig met Monaco hebben gezien. De Champions League winnen? PSG heeft die ambitie al jaren en liep vorig seizoen ook serieus tegen de lamp (ook dankzij Neymar). Nee, Neymar gaat alleen voor het geld en zijn vriendje Dani Alves. Het tekengeld van 35 miljoen euro en een salaris van 45 miljoen euro bruto voor vier jaar lang. De reden is gevonden.

Binnen 10 jaar zullen wereldspelers tot een half miljard waard zijn. En dit zal niemand kunnen stoppen. Mediabedrijven worden groter, sponsors krijgen meer inkomsten en er zal dan alleen maar meer geld in omloop zijn. Er zal opgepast moeten worden, want op een gegeven moment zullen deze kapitalistische toestanden ook niet meer werken. Maar van één ding zijn we zeker: aan zulke hallucinante bedragen zullen we moeten gaan wennen.

Advertenties