FC Utrecht heeft zich weten te plaatsen voor de play-off ronde van de Europa League. Het heeft het Poolse Lech Poznan uitgeschakeld op uitdoelpunten. Na een 0-0 gelijkspel in de Galgenwaard, wisten beide ploegen nu wel te scoren.

Eerste helft

Het begin is voortvarend voor de Domstedelingen, want na 44 seconden weet Kerk de bal al tegen de touwen te knikken. Na een goede combinatie komt de bal bij Klaiber die de bal keurig in het strafschopgebied legt, daar waar Kerk helemaal vrij staat en de bal rustig binnen kan koppen. Door dit doelpunt is Lech Poznan genoodzaakt twee keer te scoren.

Doordat Utrecht in een comfortabele positie zit, zakken de Utrechters steeds meer in en laten ze Lech Poznan komen. Dit resulteert in veel overtredingen van Utrechtse zijde. Zo krijgt Janssen in de 16e minuut een gele kaart, wat betekent dat hij geschorst is bij een eventuele volgende ronde. In de 20e minuut krijgt Lech Poznan weer een vrije trap en ditmaal schiet Majewski op de lat.

Lech Poznan blijft druk uit oefenen op de Utrechtse verdediging en dit resulteert in schietmogelijkheden van de Poolse kant. Na enkele schoten die naast en over gaan, schiet Gytkjaer in de 26e minuut wel raak. Na een mislukt schot vanaf de rand van het strafschopgebied, staat Gytkjaer klaar om de bal binnen te tikken. Hij doet dit vanuit buitenspelpositie, maar het Deense arbitrale kwartet neemt dit niet waar en het doelpunt telt: 1-1.

Na de 1-1 blijft het op en neer gaan en er hangt een doelpunt in de lucht. In de 41e minuut is Utrecht erg dichtbij een voorsprong, maar Emanuelson schiet de bal net voor het doel langs, waardoor de ploegen met een gelijkspel de rust in gaan.

Tweede helft

Utrecht gaat niet met dezelfde elf spelers aan de tweede helft beginnen. Ten Hag heeft besloten om Emanuelson eruit te halen en Ayoub erin te zetten.

In de 53e minuut is er een corner voor Utrecht die binnen wordt gekopt door Dessers, maar ditmaal wordt het doelpunt wel afgekeurd in tegenstelling tot de 1-1 van Lech Poznan. Er zou geduwd zijn door Dessers en de Deense scheidsrechter besluit dat het 1-1 blijft.

Vlak na deze grote kans, krijgen Kerk en Labyad beide een grote kans. Beiden schieten ze de bal naast de goal. Utrecht is na rust een stuk sterker dan Lech Poznan, terwijl de Poolse ploeg een doelpunt moet forceren.

In de 66e minuut is er een grote kans voor Lech Poznan. Na een corner wordt de bal binnengekopt, maar doordat Ayoub goed opgesteld staat op de lijn weet hij de bal vlak voor de lijn weg te schieten. Utrecht krijgt hier een serieuze waarschuwing van Lech Poznan.

In de 70e minuut krijgt Utrecht een domper te verwerken. Nadat Leeuwin vroeg in de tweede helft al een gele kaart krijgt, krijgt hij nu zijn tweede gele kaart getoond en mag hij gaan inrukken. Majewski is veel sneller dan Leeuwin en Leeuwin neemt een risico door een sliding te nemen en raakt hierbij Majewski, waardoor Utrecht met 10 man door moet.

Het blijft billen knijpen voor Utrecht, maar Dessers weet hier een einde aan te maken. Na een afgeslagen aanval van Lech Poznan, krijgt Dessers de bal voor zijn voeten met nog twee man voor zich. Dessers besluit alleen de aanval te zoeken, maar krijgt al snel steun van Labyad. Die weet zijn man uit te kappen en legt de bal af op Ayoub. Ayoub lijkt op doel te willen schieten, maar trapt in de grond. Hiermee fopt hij wel Poznan-keeper Putnocky, waardoor Ayoub de bal voor het doel langs schiet daar waar Dessers klaar staat om de bal binnen te schieten. Hierdoor lijkt de wedstrijd over en uit en kan Utrecht zich klaar gaan maken voor de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag op 11 augustus.

Maar niets blijkt minder waar. De Deense scheidsrechter, die een erg zwakke wedstrijd floot, telt er 7 minuten extra speeltijd bij op en hierdoor krijgt Lech Poznan nog een flink aantal kansen door de bal in het strafschopgebied te leggen. Hieruit ontstaat de kans voor Gytkjaer om nog een keer te scoren en hij laat dit niet na: 2-2.

Hierdoor blijft het de laatste minuten nog erg spannend, maar Utrecht maakt geen fouten meer en Lech Poznan weet niks meer te forceren waardoor FC Utrecht door is naar de play-off ronde van de Europa League.

FC Utrecht heeft net zoals deze ronde een niet-geplaatste status, wat betekent dat het sterkere teams zal loten. Dit kan zijn AC Milan of Everton, maar het kan ook Austria Wien of Midtjylland worden. De loting vindt vrijdag 4 augustus plaats in Nyon.

 

Advertenties