Het was voor Go Ahead Eagles het seizoen van komen en gaan. Na de degradatie in 2014-2015 keerden ze een jaar later al weer terug op het hoogste niveau. Ondanks de steun van alle supporters eindigden de Deventenaren op een troosteloze laatste plaats, met 10 punten achterstand op Roda JC.

Het seizoen begon voor Go Ahead eigenlijk al voor de zomerstop, toen werden de play-offs tegen VVV-Venlo en De Graafschap gewonnen. VVV werd in eigen huis met 1-0 verslagen, de uitwedstrijd eindigde in 2-2, genoeg voor de volgende ronde. Thuis werd daarna De Graafschap verslagen, 4-1 in het thuisduel, 1-1 in het uitduel. De Superboeren degradeerden, ook na slechts één seizoen in de Eredivisie.

Het seizoen ging van start tegen ADO Den Haag, die wedstrijd eindigde al direct teleurstellend. Door de 3-0-nederlaag stond Go Ahead al direct zeventiende, omdat Feyenoord met 5-0 won van FC Groningen.

De week die volgde was direct een belangrijke week, concurrent N.E.C. was de volgende tegenstander. In het thuisduel tegen de Nijmegenaren pakte de Eagles slechts één punt, het werd 2-2. Nog een week later stond het uitduel tegen Sparta op het programma, maar door een penalty werd ook die wedstrijd verloren met 1-0.

Na het verlies in de thuiswedstrijd tegen Ajax (0-3) kwam eindelijk de eerste overwinning in zicht, thuis waren de Deventenaren met 2-0 te sterk voor Roda JC. Maar toen duurde het bijna twee maanden tot de volgende driepunter, want er werd nog verloren van Vitesse (2-0), gelijkgespeeld tegen AZ (2-2) en in de KNVB Beker werd Dongen met 1-3 verslagen. Op 11 oktober werd dan eindelijk weer gewonnen, thuis werd het maar liefst 3-0 tegen Excelsior.

Go Ahead verloor daarna van FC Utrecht en FC Twente, maar tot overmaat van ramp werden ze in de beker uitgeschakeld door Jodan Boys. Vijf dagen na het debacle tegen Jodan Boys stond de eerste IJsselderby op het programma. In het Mac3park (Zwolle) kreeg Kenny Teijsse vlak voor tijd de kans op de 2-2, maar hij wist niet te scoren. De eindstand was 3-1 voor PEC.

Maar de grootste verrassing kwam op 6 november, thuis werd koploper Feyenoord verslagen, dat was de eerste competitienederlaag voor de Rotterdammers. Dit gaf de burger weer moed, maar dat was van korte duur. Richting de winterstop werd er verloren van Heracles (2-1), Willem II (0-1), Heerenveen (1-3) en PSV (1-0). Het laatste punt voor de zomerstop was in het laatste duel tegen FC Groningen, toen werd het 1-1.

In de winterstop werd Elvis Manu aangetrokken, daarnaast kwamen de Engelse talenten Crowley en Chirivella naar Deventer. Maar de tweede seizoenshelft begon slecht, AZ won met 1-3 in Deventer, maar een week later werd er wel een punt gehaald tegen Excelsior. Na een 1-0-thuisnederlaag tegen FC Utrecht wist Kowet voor het eerst te winnen in een uitwedstrijd. In Nijmegen won Go Ahead met 10 man van N.E.C., het werd 1-2.

De winnende lijn van de week ervoor werd meegenomen naar de thuiswedstrijd tegen ADO, het werd 3-1 in eigen huis, de eerste thuisoverwinning in de tweede seizoenshelft. Er was veel hoop voor de wedstrijd tegen Roda JC, die op een vrijdagavond door 330 uitsupporters werd bezocht. Sam Hendriks kreeg de grootste kans uit zijn carrière, maar wist de bal naast de goal te krijgen. Uit een corner van de Eagles werd gescoord, maar dan wel aan de andere kant, uit een counter van Roda. De uitslag in Kerkade was 1-0.

De volgende thuiswedstrijd tegen Vitesse werd verloren met 1-3, ondanks dat de Arnhemmers daarvoor een KNVB Beker-wedstrijd speelden. De vrijdag erna moest Go Ahead naar Heerenveen, voor het eerst sinds lange tijd pakten ze een punt mee uit Friesland. Tevens maakte Leon de Kogel (spits) zijn eerste doelpunt in het rood-gele shirt.

Een week later kwam PSV op bezoek in Deventer, maar het werd met 1-3 een kansloze missie. Alleen Elvis Manu wist de eer nog te redden met een goal. Het moest echt beter, de week erna stond de IJsselderby op het programma.

Een wedstrijd vol vuurwerk beloofde het te worden, maar het meeste vuurwerk kwam van de tribune. Na enkele minuten stond het al 1-0 voor Kowet, maar niet veel later stond het gelijk. Na een treurige wedstrijd, waarvan niet te zien was dat het een derby was, eindigde het in een 1-3-overwinning voor Zwolle. In de slotfase scoorde de uitploeg twee keer.

De week erna was misschien wel de meest memorabele week uit het hele seizoen voor de Eagles. Trainer Hans de Koning werd ontslagen, Robert Maaskant moest de boel gaan redden. Go Ahead stond troosteloos op de laatste plaats, maar werd door ruim 800 supporters gesteund in Twente. En met effect: onder de nieuwe trainer werd FC Twente verslagen met 1-2. Kwam er dan een ‘Maaskant-effect’?

Het antwoord daarop is nee. Die woensdag speelde Go Ahead tegen koploper Feyenoord, dat vlak daarvoor de Klassieker tegen Ajax had verloren, het werd een historische nederlaag. Met rust stond het al 5-0, de uitslag was 8-0 voor de Rotterdammers.

Op zaterdag kwam ook Heracles nog op bezoek. De scheidsrechter gaf al in de beginfase een penalty voor Heracles, daarnaast moest Elvis Manu vertrekken met rood. De reden was een handsbal, althans, dat zei de scheidsrechter. In de herhaling bleek de bal op de borst te komen. Dit alles gebeurde terwijl Armenteros (Heracles) enkele minuten daarvoor wél hands maakte in het strafschopgebied, daarvoor werd niet gefloten. De uitslag van de Overijsselse derby was 1-4.

De rest van het seizoen werd er ook niet meer gewonnen, elke wedstrijd eindigde in een nederlaag. Willem II versloeg Go Ahead thuis met 2-0, Groningen scoorde in de extra tijd en won met 2-3. Ajax liet de Deventenaren officieel degraderen, door met 4-0 te winnen in de eigen Johan Cruijff ArenA.

Go Ahead nam na de wedstrijd tegen Ajax afscheid van Elvis Manu. De aanvaller plaatste op Instagram een bericht waarin hij Feyenoord steunde, terwijl hij in het stadion van rivaal Ajax was. Tot slot was er nog de afscheidswedstrijd tegen Sparta Rotterdam, waar Sparta zich veilig wist te spelen. De wedstrijd was voor spek en bonen voor Go Ahead, het werd 1-3.

Het werd een seizoen om gauw te vergeten. Go Ahead Eagles kan weer gaan bouwen aan een nieuw team, dat met al bijna 6.000 seizoenkaarthouders.

Smaakmakers:
Daniel Crowley: Het Engelse talent van Arsenal kwam in de winterstop naar Deventer, waar hij een technisch begaafde middenvelder bleek te zijn. Hij scoorde twee maal en gaf evenveel assists. Inmiddels speelt hij voor Willem II.

Pedro Chirivella: Ook een talent dat in de winterperiode overkwam. De Spaanse voetballer werd door Liverpool verhuurd en scoorde ook twee keer en gaf twee assists. Ook Chirivella speelt komend seizoen voor Willem II.

Toeschouwers:
Tijdens thuiswedstrijden zaten er gemiddeld 9.471 toeschouwers.
De capaciteit van De Adelaarshorst is 9.750 toeschouwers.
Go Ahead Eagles nam gemiddeld 306 uitsupporters mee.
Op de uitsupporterslijst stond GAE op de achtste plaats.

Advertentie