Voorbeschouwing FC Groningen – sc Heerenveen

Het nieuwe Eredivisieseizoen staat op het punt van beginnen en de afsluitende wedstrijd van speelronde 1 is er een om even goed voor te gaan zitten: FC Groningen – sc Heerenveen, de Derby van het Noorden. 

Middenin de vakantieperiode zullen Groningen en Heerenveen de eerste slag om ‘het kampioenschap van Noord-Nederland’ gaan uitvechten. De nummer 8 van afgelopen seizoen zal gaan spelen tegen de nummer 9 van vorig seizoen, beiden met 43 punten, maar FC Groningen had een beter doelsaldo. FC Groningen zal gebrand zijn op een beter resultaat dan vorig seizoen. De mannen van Ernest Faber verloren op pijnlijke wijze met 0-3 thuis van de Friezen, tevens kregen Memisevic en Davidson een rode kaart en kwam er een jonge boze supporter het veld op. Technisch directeur Hans Nijland noemde dit een ‘zwarte dag in de geschiedenis van FC Groningen’.

sc Heerenveen zal daarentegen meteen revanche willen nemen op haar slechte tweede seizoenshelft. Bij de winterstop stond de Friese club nog vierde, maar de resultaten werden minder en de ploeg zakte gestaag op de ranglijst tot aan plek 9. Zowel Groningen als Heerenveen mochten deelnemen aan de play-offs Europees voetbal, maar voor beiden werd dit meer een deceptie. FC Groningen verloor over twee wedstrijden met 8-2 van AZ en sc Heerenveen deed dat met 5-2 van FC Utrecht.

Saai zijn de edities in het Noordlease Stadion niet, de afgelopen vijf jaar wonnen zowel Groningen (2x 3-1) als Heerenveen (1-3 & 0-3) 2x en eindigde de Derby van het Noorden 1x gelijk (1-1). Beiden ploegen hadden een slechte generale; FC Groningen verloor haar laatste oefenduel met 0-2 van Real Sociedad en sc Heerenveen verloor met 0-4 van het Italiaanse Genoa.

Een keer eerder was de ‘Derby van het Noorden’ de seizoensopener. In 1994/95 kwamen de Groningers op bezoek in het Abe Lenstra Stadion, waar Heerenveen met 2-0 zegevierde. Zondag zal het affiche de laatste wedstrijd van speelronde 1 zijn, om 16.45 uur zal de aftrap plaatsvinden in het Noordlease Stadion te Groningen. De wedstrijd zal onder leiding staan van Pol van Boekel.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen:
Padt; te Wierik, Reijnen, Memisevic, Warmerdam; Drost, Jenssen, Bacuna, Doan; Mahi en Veldwijk.

Vermoedelijke opstelling sc Heerenveen:
Hahn; Dumfries, Høegh, van Aken, Woudenberg; Kobayashi, Schaars, Thorsby; Ødegaard, Ghoochannejhad en Zeneli.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.