In navolging van de Champions League vinden ook de heenwedstrijden play-offs Europa League plaats. FC Utrecht heeft al de puike prestatie geleverd door met 1-0 van Zenit Sint-Petersburg te winnen. De overige wedstrijden zullen op donderdag 17 augustus 2017 plaatsvinden. De play-offs kennen ‘tropische verrassingen’ als FK Vardar en Suduva, maar ook gelouterde namen in Everton en AC Milan. Naast FC Utrecht proberen Club Brugge en Ajax de eer van de Lage Landen hoog te houden.

De topwedstrijden uitgelicht: 

Panathinaikos – Athletic Bilbao:
In Athene vindt een wedstrijd van formaat plaats, Panathinaikos zal thuis gaan aantreden tegen het Spaans-Baskische Athletic Bilbao. Panathinaikos speelde vorig seizoen al in de groepsfase van de Europa League en trad daarin aan tegen Ajax, Standard Luik en Celta de Vigo. De Griekse ploeg speelde in de vorige ronde al tegen Qäbälä FK en won met 3-1. Athletic Bilbao is ook een graag geziene gast in de Europa League, waarin met name Artur Aduriz excelleert met zijn goals. Vorig seizoen maakte hij vijf (!) goals in de groepswedstrijd tegen KRC Genk en schreef daarmee geschiedenis. Athletic schakelde de Roemeense club Dinamo Boekarest in de vorige ronde uit.

Ajax – Rosenborg BK:
Ajax heeft onder de nieuwe trainer Marcel Keizer nog geen een officiële wedstrijd gewonnen. Er werd twee keer gelijkgespeeld tegen OGC Nice en afgelopen weekend werd er verloren bij Heracles Almelo. Ajax heeft haar Europese eer hoog te houden, vorig seizoen bereikten de Amsterdammers de finale in Stockholm. Rosenborg BK kwam ook uit de voorronde van de Champions League, zij verloren met 1-0 van Celtic en zullen als underdog naar Amsterdam reizen.

Club Brugge – AEK Athene:
Club Brugge verloor in de voorronde Champions League van het Turkse Basaksehir en mag zich nu opmaken voor een clash tegen AEK Athene. De Griekse club, die terug van weggeweest is, kent een rijke (Europese) voetbalgeschiedenis en probeert deze geschiedenis weer te doen laten herleven. AEK verloor in de voorronde Champions League kansloos van CSKA Moskou. Het kan zich voor het eerst sinds 2011 weer kwalificeren voor de groepsfase, toentertijd trad het onder meer aan tegen Anderlecht.

AC Milan – Skendija:
AC Milan neemt het thuis op tegen het Macedonische Skendija Tetovo. Deze wedstrijd lijkt een strijd tussen David en Goliath te zijn, want de totale marktwaarde van Skendija ligt net onder de €7.000.000,-. AC Milan heeft daarentegen €189.500.000,- uitgegeven aan nieuwe aanwinsten deze zomer, waaronder Bonucci. Milan won in de vorige ronde van Universitatea Craiova. Shkendija schakelde al Dacia Chisinau (Moldavië), HJK Helsinki (Finland) én FK Trakai (Litouwen) uit.

Everton – Hajduk Split:
Dit seizoen kunnen twee voetbalploegen uit Liverpool in Europa actief zijn, waar Liverpool FC nog mag hopen op groepsfase Champions League. Everton treft een gemotiveerd Hajduk Split aan, zij geloven immers in een stunt. Everton schakelde in de vorige ronde MFK Ruzomberok (Slowakije) uit, terwijl Hajduk Split afrekende met Levski Sofia (Bulgarije) en Brondby IF (Denemarken). Everton is dus gewaarschuwd!

Overige wedstrijden:
FK Vardar (Macedonië) – Fenerbahçe (Turkije)
NK Osijek (Kroatië) – Austria Wien (Oostenrijk)
FK Krasnodar (Rusland) – Rode Ster Belgrado (Servië)
SCR Altach (Oostenrijk) – Maccabi Tel Aviv (Israël)
BATE Borisov (Wit-Rusland) – FK Oleksandria (Oekraïne)
Marítimo Funchal (Portugal) – Dynamo Kiev (Oekraïne)
Dinamo Zagreb (Kroatië) – Skënderbeu Korçë (Albanië)
PFK Ludogorets (Bulgarije) – Suduva Marijampole (Litouwen)
Apollon Limasol (Cyprus) – FC Midtjylland (Denemarken)
NK Domzale (Slovenië) – Olympique Marseille (Frankrijk)
FK Partizan Belgrado (Servië) – Videoton (Hongarije)
FH Hafnarfjördur (IJsland) – Sporting Braga (Portugal)
Legia Warschau (Polen) – Sheriff Tiraspol (Moldavië)
FC Viitorul Constanta (Roemenië) – RB Salzburg (Oostenrijk)
Viktoria Plzen (Tsjechië) – AEK Larnaca (Cyprus)
PAOK Saloniki (Griekenland) – Östersunds FK (Zweden)