FC Utrecht heeft in de play-offs van de Europa League een prima uitgangspositie geboekt. Het won thuis met 1-0 van een ongeïnspireerd Zenit.

Eerste helft

Utrecht begon sterk aan de partij en had vanaf het begin de overhand in de wedstrijd. Al na 2 minuten kreeg Kerk een grote kans om Utrecht op voorsprong te zetten, maar Zenit-doelman Lunev dwong Kerk goed naar de buitenkant. Kerk kwam daardoor in een onmogelijke positie terecht om te scoren en schoot uiteindelijk in het zijnet.

Enkele minuten later was het aan Klaiber om uit te halen, maar ook zijn poging belandde naast het doel. Utrecht bleef de bal in de ploeg houden, waardoor Zenit maar niet in balbezit kon komen. In de 15e minuut kreeg Zenit dan toch een kleine kans via Kokorin, maar deze bal eindigde in de handen van Utrecht-keeper Jensen.

Naarmate de wedstrijd vorderde, kon Zenit opnieuw gevaar creëren via een counter. Door een alerte Utrechtse defensie, wisten de Russen er niet door te komen en bleef Utrecht de betere ploeg in het eerste half uur van de wedstrijd.

Een volgende kans was er opnieuw voor de thuisploeg. Braafheid kreeg de bal goed voor doel, maar Dessers wist er niet van te profiteren. Z’n eerste schot werd gekeerd door Lunev en ook in de herneming wist de 22-jarige Belg niet te scoren.

Zenit bleef de mindere ploeg in deze wedstrijd, maar na 42 minuten kon het opnieuw gevaar stichten via rechtsachter Smolnikov die de diepte ingestuurd werd vanaf het middenveld. Jensen wist echter zijn hand er tussen te krijgen, om de bal vervolgens is hoekschop te duwen. Verder gebeurde er niks noemenswaardig meer in de eerste helft en gingen beide ploegen rusten met een 0-0-stand.

Tweede helft

Utrecht begon, net zoals in de eerste helft, gretig aan de tweede helft. Met veel druk wanneer de Russen in balbezit waren en het snelle spel als de Utrechters zelf het balbezit hadden. Zenit was er niet tegen opgewassen en dat resulteerde in meerdere kansen voor de Domstedelingen. Zo was het in de 53e minuut aan Ayoub om uit te halen, maar zijn schot ging recht op Lunev af.

Zenit wist dat het wat moest forceren en begon nadien ook sneller te combineren. Dat bracht het gewenste resultaat met zich mee, want opnieuw moch Smolnikov een poging wagen op doel. Zijn schot belandde echter weer naast doel. De bezoekers zagen dat Utrecht het moeilijker kreeg en werden ook steeds gevaarlijker. Kleine kansjes bleven alsnog onbenut. Na 65 minuten spelen stond het nog steeds 0-0.

Niet veel later was het aan nieuwkomer Kranevitter om Jensen onder vuur te nemen. Hij schoot van een flinke afstand richting het Russische doel, maar de Deense goalie kon de bal gemakkelijk klemmen.

De bezoekers leken een 0-0-stand wel prima te vinden en zakten vervolgens weer in. Hierdoor kreeg Utrecht weer de kans om op een voorsprong te komen. Het was Kerk die de bal voor gaf op het hoofd van Dessers. De Belg kopte de bal op doel, maar Lunev wist de bal nog uit zijn doel te tikken. Hierdoor kwam de bal voor het hoofd van Labyad terecht, die het leer vervolgens wist binnen te koppen en Utrecht zo op een 1-0-voorsprong bracht.

De Galgenwaard ontplofte bij het doelpunt van Labyad en Utrecht kreeg nog meer steun dan het voordien al kreeg van de achterban. De Utrechters aasden nadien op nog een doelpunt, maar dat zat er niet meer in voor de ploeg van Erik ten Hag. Ook de ploeg van Roberto Mancini wist niks meer te creëren en zo eindigde de wedstrijd op een 1-0-overwinning voor FC Utrecht tegen grootmacht Zenit Sint-Petersburg.

Advertentie