De kop is d’r af! Na een ongekend openingsweekend volgt dit weekend alweer speelronde 2 in de Eredivisie. Koploper Vitesse gaat op bezoek bij Roda JC, Feyenoord gaat naar stadsgenoot Excelsior en Ajax gaat, in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen, op zoek naar haar eerste overwinning onder trainer Marcel Keizer. Kortom, een weekend om naar uit te kijken.  

Vrijdag 18 augustus 2017
Roda JC – Vitesse (20.00 uur)
Roda JC verwelkomt in haar eerste thuiswedstrijd van het seizoen de koploper Vitesse. De Arnhemmers kende een goed begin tegen NAC, het won met 4-1 van de Bredanaars en pakte daarmee de koppositie. Met name Tim Matavz, die bij alle goals betrokken was, liet zien waarom hij nog niet afgeschreven dient te worden. Roda verloor daarentegen in Zwolle, PEC was de Limburgers met 4-2 de baas. Roda zal zich proberen te revancheren, maar een gemakkelijke wedstrijd zal het niet gaan worden.
Prognose: Vitesse wint.

Zaterdag 19 augustus 2017
FC Twente – VVV-Venlo (18.30 uur)
Promovendus VVV-Venlo gaat op bezoek in de Grolsch Veste en speelt daarmee haar eerste Eredivisie-uitwedstrijd sinds 12 mei 2013 (0-1-winst bij Vitesse). VVV ging als een wervelwind van start en versloeg concurrent Sparta met 3-0. FC Twente speelde een uitwedstrijd tegen landskampioen Feyenoord en snoerde elke critici de mond. Het werd allesbehalve een ‘walkover’ en Twente sloeg geen modderfiguur. Weliswaar verloren de Tukkers nipt met 2-1 van de Rotterdammers.
Prognose: FC Twente wint.

AZ – ADO Den Haag (19.45 uur)
AZ begon het seizoen redelijk bij PSV. Het verloor weliswaar met 3-2, maar er zaten zeker lichtpuntjes in het spel van de Alkmaarders. Het enige minpunt was de vroege blessure van talent Calvin Stengs, waarvan werd verwacht dat hij dit seizoen zou gaan doorbreken. De enige matige speler aan de kant van AZ was rechtsachter Svensson, hoewel Bizot ook vaak ongelukkig was. ADO begon zeer zwak in de seizoensopener tegen FC Utrecht. Het verloor kansloos met 0-3 en begon pas na de tegengoals enigszins te voetballen. In Alkmaar zal ADO wederom een moeilijke wedstrijd wachten.
Prognose: AZ wint.

sc Heerenveen – Heracles Almelo (20.45 uur)
Heracles was toch wel de grootste verrassing van speelronde 1. Het won thuis met 2-1 van Ajax en het publiek in het Polman Stadion was door het dolle heen. sc Heerenveen speelde de derby tegen FC Groningen en mocht van geluk spreken dat ze nog een punt aan de wedstrijd overhielden. Bij rust leidde de Friese club met 0-2, maar na de rust stortten ze volledig in en mocht Groningen terugkomen tot 2-2 (en later 3-3).
Prognose: sc Heerenveen wint.

Zondag 20 augustus 2017
Excelsior – Feyenoord (12.30 uur)
De eerste Rotterdamse derby van het seizoen staat op het programma en dit affiche was afgelopen jaargang tevens een grote teleurstelling voor Feyenoord. In de beoogde kampioenswedstrijd gingen de Rotterdammers keihard onderuit op Woudestein: 3-0 voor Excelsior. Feyenoord won, zoals verwacht, van FC Twente en Excelsior, wat toch weer als ‘lelijk eendje’ aan de Eredivisie begon, won met goed voetbal bij Willem II (1-2).
Prognose: Feyenoord wint.

Ajax – FC Groningen (14.30 uur)
Het geplaagde Ajax ontvangt De Trots van het Noorden in de ArenA, wat afgelopen donderdagavond een bak vol treurnis was. De Amsterdammers verloren met 0-1 van het Noorse Rosenborg BK en daarmee heeft de nieuwe trainer Marcel Keizer nog geen één wedstrijd gewonnen: 2x gelijk tegen OGC Nice, verloren van Heracles Almelo en Rosenborg BK. FC Groningen ruikt daarentegen bloed, na een slappe eerste helft tegen sc Heerenveen toonde de FC een staaltje veerkracht en pakte het 1 punt. Groningen won nog nooit in de ArenA, 2x gelijk en 20x verloren, maar dit is de uitgelezen kans op een eerste overwinning.
Prognose: een gelijkspel.

FC Utrecht – Willem II (14.30 uur)
Het seizoen van FC Utrecht kan nu al niet meer stuk. Met fris, verzorgd en leuk aanvallend voetbal stelen de Domstedelingen de harten van de neutrale voetbalfans. In Europa gaat het, vooralsnog, voor de wind. Dat werd nog maar eens onderstreept in de knappe zege op Zenit Sint-Petersburg. Willem II lijkt een bijzonder moeizaam seizoen te wachten. Vorige week werd er, met slecht voetbal, pijnlijk verloren van Excelsior en een goed resultaat lijkt er ook nu niet in te zitten.
Prognose: FC Utrecht wint.

NAC Breda – PSV (16.45 uur)
NAC is terug, maar minder dan verwacht. Vorige week werd de terugkomst ‘gevierd’ met een 4-1-nederlaag bij Vitesse, maar NAC-thuis of -uit is een wereld van verschil. Menig tegenstander die aankomend seizoen op een zaterdagavond naar De Parel van het Zuiden moet, kan voor ‘hete avondjes NAC’ komen te staan. Met PSV staat gelijk een Brabantse Derby op het programma. PSV lijkt op tijd terug te zijn op het goede pad, maar moet waken voor gemakzucht. Zeker met een tegenstander als NAC kunnen er gekke dingen gebeuren.
Prognose: een gelijkspel.

Sparta Rotterdam – PEC Zwolle (16.45 uur)
Sparta begon slecht aan het nieuwe seizoen. Het kreeg meteen een gevoelige tik van VVV-Venlo (3-0-verlies) en wacht nu nog een directe concurrent in PEC Zwolle. Trainer Alex Pastoor blijft bij zijn eigen stijl en zal ook nu niks gaan veranderen. PEC Zwolle begon onder John van ’t Schip goed, er werd met 4-2 van Roda JC gewonnen. Op het kunstgras van het kasteel kan het wel eens spoken, maar PEC lijkt ook deze confrontatie de lichte favoriet te zijn.
Prognose: een gelijkspel.