Het geplaagde Ajax neemt het vandaag in eigen huis op tegen FC Groningen. Dat betekent een wedstrijd tussen de nummers 12 en 9 van de ranglijst. Ajax verloor haar eerste competitiewedstrijd bij Heracles Almelo (2-1), FC Groningen speelde met 3-3-gelijk in de Derby van het Noorden tegen sc Heerenveen.

Het is de 39ste keer dat Ajax en FC Groningen tegenover elkaar staan in Amsterdam. In de 38 eerdere ontmoetingen won FC Groningen er slechts 2 en Ajax zegevierde 29 keer. In de afgelopen negen seizoenen eindigde deze wedstrijd maar liefst 6x in een 2-0-overwinning voor de Amsterdammers. Vorig seizoen werd het 2-0, Sánchez scoorde met een kopgoal en Ziyech benutte een penalty tegen Sergio Padt.

Ajax
De competitiestart verloopt uiterst moeizaam voor de Amsterdammers en uitschakeling voor Europees voetbal dreigt. Onder de nieuwe trainer Marcel Keizer werd er nog niet gewonnen, 2x gelijk en 2x verloren, en het veldspel is voorspelbaar en niet verrassend genoeg. De rol van Davy Klaassen in de afgelopen seizoenen lijkt meer dan belangrijk te zijn geweest en nu hij er niet meer is, is duidelijk hoe zeer zijn gemis is. Het enige lichtpunt is de terugkeer van Mitchell Dijks als linksback. Vorig seizoen werd hij verhuurd aan Norwich City en leek weinig uitzicht meer te hebben op speelminuten in Amsterdam. Maar door de vele transfers en het gebrek aan verdedigers kreeg hij weer een kans, die hij met beide handen gegrepen heeft. Met de aanstaande transfer van Davinson Sánchez naar Tottenham Hotspur, is de defensie van Ajax alleen maar zwakker geworden. Even leken de Amsterdammers Barac van NK Osijek te halen, maar deze transfer is afgeketst. Nu heeft Marc Overmars zijn oog laten vallen op Wöber van Rapid Wien, maar de Oostenrijkers hebben al een bod van €5.000.000,- van tafel geveegd. Eventueel schijnt Ajax ook wel oren te hebben naar Perr Schuurs van Fortuna Sittard, maar PSV en Liverpool FC zijn ook geïnteresseerd.

FC Groningen
FC Groningen begon vorige week teleurstellend aan het seizoen, er was amper strijd en passie in de eerste helft tegen sc Heerenveen. In de tweede helft, toen ze 0-2-achter stonden, begonnen met passie en strijd te spelen en speelden ze verdiend 3-3-gelijk. Bij De Trots van het Noorden lijken er geen problemen te zijn, het is er zelfs bijzonder stil. Groningen heeft haar selectie op orde en er lijkt vooralsnog niks gaande te zijn. Ook rond Padt en Mahi heerst er radiostilte. Voor beide spelers leek er volop interesse te zijn, maar tot concrete biedingen is het niet gekomen. In de 22 wedstrijden die FC Groningen in de Amsterdam ArenA speelde, won het nog nooit. Daarmee kan FC Groningen vandaag voor een prestatie van formaat gaan, iets wat reëel is, afgaande op de huidige vorm van Ajax. De wedstrijd staat onder leiding van Dennis Higler, een statistiek die dan weer wél in het voordeel van de FC is. In de afgelopen vier wedstrijden die Higler floot en waarin Groningen speelde, verloor het niet: Feyenoord-FC Groningen (1-1), FC Utrecht-FC Groningen (1-5), FC Groningen-AZ (2-0) en FC Groningen-PSV (1-1). FC Groningen ruikt bloed en zal er dus alles aan doen om een goed resultaat te behalen.

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Onana; Veltman, de Ligt, Viergever, Dijks; De Jong, Ziyech, van de Beek; Kluivert, Huntelaar en Younes.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen:
Padt; te Wierik, Reijnen, Larsen, Warmerdam; Drost, Bacuna, Jenssen, Idrissi; Veldwijk en Mahi.

Advertenties