Nog één avond voorrondes spelen en dan weet elke club waar het aan toe is: minimaal zes wedstrijden in de Europa League of helemaal géén Europees voetbal. Voor Nederland en België gaat het er om spannen. FC Utrecht heeft een magistrale prestatie geleverd door met 1-0 van Zenit te winnen, Club Brugge speelde met 0-0 gelijk tegen AEK Athene en Ajax blameerde zichzelf door met 0-1 van Rosenborg BK te verliezen. Het belooft dus een spannend en ouderwets Europacup-avondje te worden!

De topwedstrijden uitgelicht:

Rosenborg BK – Ajax (1-0):
Samuel Adegbenro was de beul van Amsterdam, want hij maakte in de 77ste minuut de enige goal van de wedstrijd. Met dit zeer belangrijk uitdoelpunt heeft Rosenborg zichzelf een perfecte uitgangspositie gegeven. Op Lerkendal zullen de Noren op z’n best moeten zijn, want Ajax wilt niet afgaan in Europa. Een dikke drie maanden geleden stonden de Amsterdammers nog in de finale van de Europa League, maar een trieste aftocht dreigt eraan te komen. Ajax moet minimaal één keer scoren om een verlenging af te dwingen, 2 goals zijn genoeg om direct door te gaan. Mocht Rosenborg 1 goal maken, dan is verlenging onmogelijk en dient Ajax er 2 te maken om alsnog door te gaan naar de groepsfase.

AEK Athene – Club Brugge (0-0):
Ook voor Club Brugge wacht er een heet avondje Europacup-voetbal, letterlijk en figuurlijk. De supporters van AEK Athene zullen er alles aan doen om hun Griekse helden naar de groepsfase Europa League te schreeuwen. Het resultaat wat Club meeneemt uit het Jan Breydel Stadion is hoopgevend, Club heeft aan één goal genoeg om door te gaan, in dat geval moeten de Grieken 2 goals maken. Bij een 1-1-gelijkspel zal Club Brugge aan het langste eind trekken, want uitdoelpunten tellen immers dubbel. Club Brugge zal graag de groepsfase bereiken, want vorig jaar zorgde het voor een afgang in de groepsfase van de Champions League en dat willen ze maar al te graag rechttrekken.

Zenit Sint-Petersburg – FC Utrecht (0-1):
FC Utrecht is in de vorm van haar leven. In de competitie zijn de Utrechters nog steeds ongeslagen, in Europa gaat het Utrecht ook voor de wind en in het Nederlandse programma ‘Studio Voetbal’ denken de analisten dat Utrecht zelfs lange tijd zal meedoen om het landskampioenschap van Nederland. Kortom, Utrecht speelt goed, fris en aantrekkelijk voetbal. 100 Utrechters maken de barre overtocht naar Rusland om een wonder te zien gebeuren, want niemand zou verwachten dat Utrecht de miljoenenploeg van Zenit uit Europa zal gaan houden. Utrecht neemt de 1-0-thuisoverwinning mee naar Zenit, wat haar stadion helemaal heeft uitverkocht met 60.000 toeschouwers.

Fenerbahçe – FK Vardar (0-2):
FK Vardar?! Jazeker, FK Vardar uit Macedonië heeft met 2-0 van het grote Fenerbahçe gewonnen. Dat betekent dat Fenerbahçe flink gas moet geven in haar thuiswedstrijd tegen de Macedoniërs om een blamage te voorkomen. Mocht Vardar stand houden, dan gaan we een Europees seizoen zien waarin zowel Fener als Galatasaray géén Europees voetbal spelen. Galatasaray verloor in de tweede voorronde EL van het Zweedse Östersunds, wat zich ook nog kan plaatsen voor de groepsfase. Dat betekent dat het een zwaar seizoen zal gaan worden voor het Turkse voetbal: Besiktas speelt Champions League, Basaksehir verloor in de play-offs Champions League en speelt dus groepsfase Europa League en Konyaspor speelt groepsfase Europa League (als bekerwinnaar).

Dynamo Kiev – Maritimo Funchal (0-0):
Vorige week speelde Dynamo Kiev de uitwedstrijd op het Portugese eiland Madeira, waar Cristiano Ronaldo is geboren, en het had de grootste moeite met Maritimo Funchal. De stugge Portugese ploeg kan voor een stunt zorgen en een Europees vaak geziene gast van de groepsfase weerhouden. In het NSK Olympiski, waar de Champions League-Finale gespeeld gaat worden, zal Dynamo Kiev er alles aan doen om dit niet te laten gebeuren.

Overige wedstrijden:
FC Midtjylland (Denemarken) – Apollon Limassol (Cyprus) (2-3)
FK Oleksandria (Oekraïne) – BATE Borisov (Wit-Rusland) (1-1)
Skënderbeu Korçë (Albanië) – Dinamo Zagreb (1-1)
Rode Ster Belgrado (Servië) – Krasnodar (Rusland) (2-3)
Sporting Braga (Portugal) – FH Hafnarfjördur (IJsland) (2-1)
Östersunds FK (Zweden) – PAOK Saloniki (Griekenland) (1-3)
AEK Larnaca (Cyprus) – Viktoria Plzen (Tsjechië) (1-3)
Maccabi Tel-Aviv (Israël) – SCR Altach (Oostenrijk) (1-0)
Suduva Marijampole (Litouwen) – PFK Ludogorets Razgrad (Bulgarije) (0-2)
Athletic de Bilbao (Spanje) – Panathinaikos (Griekenland) (3-2)
Olympique Marseille (Frankrijk) – NK Domzale (Slovenië) (1-1)
Sheriff Tiraspol (Moldavië) – Legia Warschau (Polen) (1-1)
Shkendija (Macedonië) – AC Milan (Italië) (0-6)
FK Austria Wien (Oostenrijk) – NK Osijek (Kroatië) (2-1)
RB Salzburg (Oostenrijk) – Viitorul Constanta (Roemenië) (3-1)
Videoton (Hongarije) – Partizan Belgrado (Servië) (0-0)
HNK Hajduk Split (Kroatië) – Everton FC (Engeland) (0-2)