Een dag voor het Gronings Ontzet, elk jaar op 28 augustus, neemt FC Groningen het in haar tweede thuiswedstrijd op tegen FC Utrecht. De nummers 12 en 2 van de Eredivisie.

Het Gronings Ontzet vond plaats in het rampjaar 1672, dit jaar 345 jaar geleden, onder leiding van de Groninger van Rabenhaupt. De bisschop van het Duitse Münster ‘Bommen Berend’ legde een claim op Groningen, maar van Rabenhaupt stopte de Duitse opmars toentertijd. Tot zover de korte geschiedenisles, wat elk jaar in Groningen wordt gevierd met allerlei activiteiten. Voor de wedstrijd van zondag hebben de Cruoninga Ultras (die van Rabenhaupt in hun logo hebben) alle Groningse fans opgeroepen in het groen-wit naar het stadion te komen, ter ere van het Gronings Ontzet.

FC Utrecht leeft met een gemengd gevoel naar de wedstrijd toe. Afgelopen donderdag verloor het met 2-0 na verlenging van Zenit Sint-Petersburg en het kwalificeerde zich dus net niet voor de groepsfase van de Europa League. Ondanks de nederlaag kan Utrecht toch wel terugkijken op een mooie Europese campagne, waarin Valletta FC, Lech Poznan en Zenit-thuis werden verslagen.

FC Groningen heeft de nodige pijntjes in haar selectie. Het is nog onduidelijk of spits Lars Veldwijk kan meespelen, hij heeft last van zijn voet. Daarentegen staat de volledige terugkeer van Oussama Idrissi, hij was nog niet 100%-fit. Vorige week viel de buitenspeler al in, toen scoorde hij een prachtig doelpunt tegen Ajax.

FC Utrecht kent wel de nodige fysieke problemen. Uiteraard zullen de Domstedelingen vermoeider aan de wedstrijd beginnen, want ze speelde 120 minuten in Sint-Petersburg én hebben de reis naar Rusland moeten maken. Kali, Joosten, Strieder, David en Makienok zullen er de komende tijd nog steeds niet bij zijn.

FC Utrecht kan terugkijken op een paar zeer goede wedstrijden in Groningen. Vorig seizoen won het met 2-3 in het Hoge Noorden, nadat ze bij de rust nog met 2-0 achter stonden. In 2016 won Utrecht ook al in Groningen, toen deden ze dat overtuigend met een 1-4-overwinning. Vorig seizoen stonden beide elftallen 3x tegenover elkaar, Utrecht won dus in Groningen, maar Groningen won met 1-5 in Utrecht. In de tweede ronde van de KNVB-Beker won FC Utrecht met 1-0. Zondag is de kans groot dat FC Groningen haar eerste competitiewedstrijd kan winnen, zij hebben nog maar 1 punt.
Prognose: FC Groningen wint.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen:
Padt; Kane, te Wierik, Larsen, van Nieff; Drost, Bacuna, Jenssen, Warmerdam; Mahi en van Weert.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht:
Jensen; Braafheid, Janssen, Leeuwin, Klaiber; Ayoub, van de Streek, Emanuelson; Labyad, Dessers en Kerk.

Advertenties