Zowel op als naast het veld rommelt het bij Oranje. Het bestuur van de supportersclub van het Nederlands Elftal heeft een deel van de inkomsten in haar eigen zak gestoken. Het bedrijf Follow the Money heeft een onderzoek gedaan en kwam tot dit schokkende resultaat. 

Een woordvoerder van het bestuur van de supportersclub ontkent dit niet, maar geeft wel aan dat de verdwenen bedragen voor ‘representatieve’ doeleinden werden gebruikt. Uit onderzoek is gebleken, dat er hoge uitgaven waren naar chique restaurants en dure hotelovernachtingen, maar ook het vervoer van en naar het buitenland. De penningmeester van de supportersclub schijnt ook €150.000,- naar zichzelf te hebben overgemaakt, ten behoeve van zijn ‘bewezen’ diensten.

De Oranje-supportersclub kent een kleine 35.000 leden, wat neerkomt op een kleine €1.000.000,- jaarlijkse inkomsten. De supportersclub organiseert Oranjereizen, sfeeracties in het stadion en bijeenkomsten. Volgens Follow the Money is er al jaren geen toezicht meer op de supportersclub en hebben de drie bestuursleden zich zonder controle kunnen ‘uitleven’. Een woordvoerder van de KNVB heeft aangegeven nooit wat te hebben gemerkt van ‘vreemde’ geldstromen binnen de supportersclub.

Wij van DFVF hebben gesproken met een lid van de supportersclub:
1. Heeft u ooit gemerkt of het gevoel gehad, dat er iets mis was met het bestuur?
‘Ik heb altijd zo’n gevoel gehad ja. €30 om alleen kaarten te mogen bestellen, terwijl supporters er nooit wat voor terug kregen. Oranjefeesten worden alleen in de duurste cafés gehouden en ik vroeg me af waarom. Ons groepje zocht altijd naar ‘goedkope’ cafés en dat was naar mijn mening veel gezelliger. Ik vind het belangrijker dat ik een goedkoop biertje kan halen, dan dat ik in een luxe club zit.’

2. Bent u van plan uw lidmaatschap op te zeggen?
‘Ik heb het nog niet opgezegd, maar ik ben er wel over na aan het denken. Vooral omdat ik de laatste tijd minder wedstrijden bezoek.’

3. Bent u al lang lid?
‘Ja, ik ben al lid sinds dat de supportersgroep werd opgericht.’

Advertenties