De MLS wordt al jaren gezien als een ”retirement league”, terwijl ik als trouwe supporter hier erg het tegenovergestelde van merk. Door middel va een aantal argumenten ga ik jullie vertellen waarom de MLS geen league meer is voor de oudjes.

Aankopen

Sinds dit jaar zien we een enorme verandering in de aankopen van MLS-clubs. Zo heeft Atlanta United al haar 3 DP-contracten gebruikt op Zuid-Amerikaanse spelers die niet ouder zijn dan 27 jaar.

Daarbij is 87% van alle aankopen in de zomer van 2017 jonger dan 27 jaar.

Ook hier worden de ouderen niet veel gebruikt

We nemen Pirlo als voorbeeld. Pirlo is 38 jaar oud en heeft dit seizoen maar 11 wedstrijden gespeeld, waarvan 7 invalbeurten waren. Hij moet het opboksen tegen Alexander Ring (26), Maxi Moralez (30), Yangel Herrera (19) en Kwame Awuah (18).

Er zijn maar een paar voorbeelden van 30-plussers die nog wekelijks in de basis staan, zoals David Villa, Clint Dempsey, DaMarcus Beasley en Michael Bradley.

Liever een Draft dan een Allocation Ranking

De Allocation Ranking zorgt ervoor dat jij als club een Amerikaan in het buitenland die ouder is dan 28 mag halen naar de MLS met het geld van MLS. 5 jaar geleden werd dit als ruilmiddel gebruikt, maar clubs willen nu liever de Draft Picks van andere clubs hebben als betaalmiddel.

Jeugdopleidingen schieten als kolen uit de grond

NYCFC, Atlanta United en Orlando City hadden allemaal 3 jaar geleden nog niks, nu hebben ze trainingsgronden met daarbij een jeugdopleiding. Deze jeugdopleidingen worden erg gewaardeerd: 60% van de jeugd-internationals komt van deze 3 clubs.

Ook al ben je 35 en speel je in de MLS, dan nog ben je goed genoeg voor het hoge Europese niveau

Hier hebben jullie wel in de gaten wie ik bedoel: David Villa. Zo niet, lees dan nog even dit artikel.

David Villa is opgeroepen voor Spanje, en dat op zijn 35e! Voor mij is het niet vreemd, na 2 seizoenen is hij tot MVP uitgeroepen en speelt hij iedere verdediging aan flarden, een terugkeer was onvermijdelijk. Villa, Dempsey en Bradley geven het voorbeeld dat je nog altijd hoog kunt voetballen en de MLS dus niet moet onderwaarderen.

 

Advertentie