Als 11-jarig jochie verruilde Roy Beerens de amateurs van VV Bladella voor de ‘grote’ jeugdopleiding van PSV. De kleine buitenspeler dartelde na zijn debuut een aantal jaar rond in de Eredivisie en was daarin zelfs succesvol. De inmiddels 29-jarige Beerens begint nu aan zijn tweede seizoen bij het Engelse Reading FC van trainer Jaap Stam. 

Diep verscholen in de Nederlandse Kempen ligt het Brabantse dorp Bladel, daar waar Roy Beerens op 22 december 1987 het levenslicht zag. Via de plaatselijke voetbalclub, VV Bladella, belandde hij in de jeugdopleiding van PSV. Op 25 maart 2006 mocht Roy Beerens 14 minuten meedoen in de uitwedstrijd tegen Willem II, wat daarmee zijn officiële debuut voor PSV was. Op 1 januari 2007 werd hij voor een halfjaar verhuurd aan NEC Nijmegen, waar hij wel regelmatig aan spelen toe kwam. Voor de Nijmegenaren speelde hij elke wedstrijd van het restant van het seizoen. In 14 optredens maakte hij 2 goals en gaf hij 2 assists.

Na zijn kortstondige periode in Nijmegen werd hij direct door PSV verkocht aan sc Heerenveen. De rappe jeugdinternational kwam in Friesland helemaal tot bloei. In eerste instantie werd hij als wisselspeler gebruikt, maar al snel pakte de Brabander een basisplaats en was hij belangrijk voor het team. Een seizoen later, in 2008/2009, wist hij met de Friezen de KNVB Beker te winnen. Beerens speelde ook Europees voetbal met Heerenveen en kwam in totaal op 142 wedstrijden, waarin hij 27 keer scoorde en 41 assists gaf. Ook voor toenmalig bondscoach Bert van Marwijk bleef hij niet onopgemerkt, namens Oranje mocht Beerens debuteren in de vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Oekraïne. Een dik jaar later speelde hij nog een interland, toen mocht hij tegen Duitsland invallen (3-0-verlies).

In juli 2011 maakte Beerens de overstap naar AZ. De Alkmaarders betaalde een bedrag van €1.600.000 aan Heerenveen. Bij AZ zette Beerens zijn goede spel voort, wat de Noord-Hollandse club onder andere een KNVB Beker opleverde. In zijn drie seizoenen bij AZ maakte Beerens 134 keer zijn opwachting, daarin scoorde hij 13 doelpunten en leverde hij 24 assists aan. Zijn snelheid en spel bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt, wat hem een mooie transfer opleverde.

Buitenlands avontuur
Het Duitse Hertha BSC nam Beerens voor een bedrag van €1.500.000 over van AZ in 2014. Met zijn transfer naar Hertha kwam hij bij een club terecht, die hij al kende van de Europese avonturen met Heerenveen. Beerens begon veelbelovend bij Hertha, hij leverde direct een assist bij zijn debuut tegen Werder Bremen. Maar daarna ging het al snel wat minder goed, Beerens raakte geblesseerd en keerde daarna niet meer in de basis terug. Uiteindelijk belandde hij op een zijspoor terecht en was het Reading wat hem uit zijn ‘lijden’ verloste.

De Engelse Championship-ploeg nam hem voor een bedrag van €1 miljoen euro over en belandde daarmee in een selectie die nu wordt geleidt door trainer Jaap Stam. In zijn eerste seizoen was hij basisspeler en kwam hij tot 43 optredens, waarin hij 7 keer scoorde en drie assists gaf.

Verder won Beerens, op papier, 2 keer het landskampioenschap met PSV en won hij met Oranje onder 21 het Europees Kampioenschap in Nederland.

Advertentie