FC Twente is een van de ‘grotere’ clubs in Nederland en kent een trouwe supportersschare. De afgelopen jaren kende de ploeg uit Enschede grote pieken en diepe dalen, maar toch blijft de Grolsch Veste bijzonder goed gevuld. Door Fans Voor Fans deed, in samenwerking met FC Twente, onderzoek naar waar de FC Twente-fans vandaan komen, hieronder een overzicht:

Op 1 juli 1965 zag FC Twente het levenslicht. De club ontstond uit een fusie van de voetbalploegen sc Enschede en Enschedese Boys, want de gemeente Enschede zocht een vaste bespeler voor Het Diekmanstadion. Het absolute hoogtepunt van de club vond plaats in het seizoen 2009/2010. FC Twente was de jaren daarvoor al een serieuze uitdager van de traditionele top drie gebleken, ze werden de twee seizoenen daarvoor tweede in de Eredivisie. Aan het eind van het seizoen 2009/2010 stak aanvoerder Blaise N’Kufo in Breda de eerste kampioensschaal van de club ooit in de lucht, FC Twente werd landskampioen!

De club groeide daarna door tot een stabiele club, totdat de Tukkers in serieuze financiële problemen raakten. Ook sportief gezien liep het niet lekker met de club uit Enschede en een daling op de ranglijst werd ingezet. De club was genoodzaakt haar beste spelers te verkopen en even leek FC Twente te worden teruggezet naar de Eerste Divisie. Dit werd op het laatst tegengehouden, maar de ploeg moest weer helemaal ‘opnieuw’ beginnen. Met veel huurlingen en goedkopere spelers dient FC Twente in de Eredivisie te strijden om lijfsbehoud, ze pakten het huidige seizoen nog geen enkel punt…

Desalniettemin blijven de supporters van FC Twente komen! Onder het motto: ‘je voetbalploeg steun je in voor- en tegenspoed’ maken veel seizoenkaarthouders om de twee weken de trip naar Enschede. FC Twente is ontzettend groot in de regio Twente en kent daar ook haar meeste seizoenkaarthouders. Ook in Gelderland zitten veel trouwe Twente-supporters en vanuit de provincie Zeeland maakt 1 Tukker altijd de tocht naar Oost-Nederland.

FC Twente kent in totaal 18.340 seizoenkaarthouders, exclusief business-stoelen. De getoonde informatie is in samenwerking met FC Twente en ter goedkeuring van de club door ons gepubliceerd.

Overzicht seizoenkaarthouders FC Twente per provincie:

Provincie Aantal Percentage
Overijssel 16707 91,10%
Drenthe 56 0,31%
Groningen 18 0,10%
Friesland 6 0,03%
Noord-Holland 68 0,37%
Flevoland 7 0,04%
Zuid-Holland 65 0,35%
Zeeland 1 0,00%
Utrecht 91 0,50%
Gelderland 1290 7,04%
Noord-Brabant 27 0,15%
Limburg 4 0,02%
Totaal 18340 100,00%