De Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie Zwolle is al een aantal seizoenen een trouw gezicht in de Eredivisie. Sinds het kampioenschap in de Jupiler League van 2012 heeft PEC onafgebroken in de Eredivisie gespeeld, met succes! Langzaamaan is PEC weer gaan leven in Overijssel en daarbuiten, waardoor men zelfs besloten heeft om delen van het IJsseldeltastadion te doen uitbreiden. Het succes van Zwolle bereikte haar hoogtepunt in Praag, toen mocht het in de voorrondes van de Europa League aantreden tegen de Tsjechische grootmacht Sparta. Door Fans Voor Fans deed, in samenwerking met PEC Zwolle, onderzoek naar waar de PEC Zwolle-fans vandaan komen, hieronder een overzicht:

Voordat we bij de laatste Europese wedstrijd van PEC komen, dient haar naam toch wel uitgelegd te worden. De Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie is een fusieclub tussen PH (Prins Hendrik) & Ende Desespereert Nimmer (EDN uit Assendorp), wat dus fuseerde in 1910. Later, in 1969, kwam daar nog de club Zwolsche Boys bij, maar de naam PEC werd behouden.

In 1982 ging het niet goed met de Zwollenaren, ze raakten in financiële problemen. Zelfstandig ondernemer en projectontwikkelaar Marten Eibrink schoot te help en redde PEC Zwolle van een faillissement. Daardoor veranderde PEC Zwolle haar naam in PEC Zwolle’82. Een kleine acht jaar later ging het alsnog fout: PEC Zwolle ging failliet. Eibrink besloot zich, na onenigheid met het bestuur en de gemeente Zwolle, terug te trekken. Zwolle raakte wederom in financiële problemen en het doek viel, maar het kreeg in 1990 een doorstart onder de naam FC Zwolle.

Van 2004 t/m 2012 speelde FC Zwolle onafgebroken in de Eerste Divisie, dus het kampioenschap was er een die de fans niet snel zullen vergeten. Met het kampioenschap besloot het bestuur om de naam FC Zwolle te veranderen in PEC Zwolle, waardoor het met haar ‘oude glorie’-naam weer de Eredivisie in zou gaan. De opmars van PEC werd toen ingezet, want in haar eerste Eredivisieseizoen wist het zelfs de halve finale van de KNVB Beker te halen. Het seizoen erop, in 2014, wisten de Blauwfvingers zelfs de finale van de beker te behalen, toen wisten ze in een knotsgek duel met 5-1 van Ajax te winnen. PEC’s eerste hoofdprijs was een feit! Als bekerwinnaar wisten ze ook nog de Johan Cruijff Schaal te winnen en datzelfde seizoen wisten ze weer de bekerfinale te bereiken, ditmaal was FC Groningen met 0-2 te sterk. Door de bekerwinst van 2014 mocht PEC voor het eerst Europa in en lootte het Sparta Praag. In de play-offs van de Europa League wisten de Zwollenaren net niet door te komen, ze speelden 1-1 thuis, maar ze verloren in Praag met 1-3.

Op het moment van schrijven is PEC Zwolle wéér goed aan het nieuwe seizoen begonnen. Onder de nieuwe trainer John van ’t Schip hebben de Zwollenaren al 3x gewonnen en bezetten ze momenteel de zevende plaats. Financieel gezien gaat het ook goed, momenteel hebben ze een begroting van ongeveer €12.000.000. Dankzij het goede, frisse en succesvolle spel is PEC Zwolle weer hip! Vandoor het hele land reizen inmiddels PEC-supporters om de twee weken naar de Overijsselse hoofdstad om hun helden in actie te zien. ‘Trotse’ Friezen en Groningers rijden ongeveer 100 kilometer naar Zwolle en ook uit Noord- & Zuid-Holland reizen échte Blauwvingers om de twee weken naar Zwolle. Opvallend detail: in de drie zuidelijkste Nederlandse provincies woont geen enkele seizoenkaarthouder van PEC, iets wat wel te zien was bij FC Twente.

PEC Zwolle kent in totaal 5386 seizoenkaarthouders, exclusief business-stoelen. De getoonde informatie is in samenwerking met PEC Zwolle en ter goedkeuring van de club door ons gepubliceerd.

Overzicht seizoenkaarthouders PEC Zwolle per provincie:

Provincie Aantal Percentage
Overijssel 4481 83.19 %
Drenthe 186 3,45 %
Flevoland 97 1,80 %
Friesland 5 0,09 %
Gelderland 564 10,47 %
Groningen 8 0,13 %
Limburg 0 0,00 %
Noord-Brabant 0 0,00 %
Noord-Holland 9 0,17 %
Utrecht 30 0,56 %
Zuid-Holland 6 0,11 %
Zeeland 0 0,00 %
Totaal 5386 100 %