De FIFA heeft het besluit genomen, dat het WK-kwalificatieduel Zuid-Afrika – Senegal opnieuw gespeeld moet worden. De wedstrijd in Groep D van de WK-kwalificatiecyclus stond onder leiding van de corrupte scheidsrechter Joseph Odartei Lamptey.

Zuid-Afrika won het duel op 12 november 2016 met 2-1 van Senegal, maar beide landen kunnen dit resultaat dus gaan wegstrepen. De FIFA heeft besloten dat het duel sowieso in november 2017 gespeeld dient te worden, maar de exacte datum is nog niet bekend. De Ghanese scheidsrechter Joseph Odartei Lamptey had de leiding over dit duel en er bestaat een kans dat hij deze ‘gematchfixed’ heeft. Eerder dit jaar werd de scheidsrechter al voor het leven geschorst door de Wereldvoetbalbond vanwege matchfixing. Corruptie in het Afrikaanse voetbal komt vaker voor. Zo werd er meermaals gemeld, dat het WK 2010 in Zuid-Afrika gekocht blijkt te zijn door Afrikaanse bondsvoorzitters.

Doordat het resultaat weggestreept zal worden, liggen er weer mogelijkheden voor de Senegalezen. Op het moment staat Senegal derde, maar kan bij winst de koppositie in Groep D pakken.
Oude situatie Groep D:

1. Burkina Faso 4 gespeeld 6 punten
2. Kaapverdië 4 gespeeld 6 punten
3. Senegal 4 gespeeld 5 punten
4. Zuid-Afrika 4 gespeeld 4 punten

Nieuwe situatie Groep D:

1. Burkina Faso 4 gespeeld 6 punten
2. Kaapverdië 4 gespeeld 6 punten
3. Senegal 3 gespeeld 5 punten
4. Zuid-Afrika 3 gespeeld 1 punt