SC Heerenveen heeft PSV zondag de eerste nederlaag van het Eredivisieseizoen bezorgd. De Friezen wisten in eigen stadion met 2-0 te winnen van de Eindhovenaren. 

PSV had al 6 jaar niet gewonnen in het Abe Lenstra Stadion. Ook nu was het al snel duidelijk dat het weer een zware wedstrijd zou worden voor de ploeg van Philip Cocu. In de openingsfase ging alles al mis voor PSV. Binnen 5 minuten stond de eindstand al op het scorebord. Arber Zeneli maakte de openingstreffer, met een schot van liefst dertig meter, en Reza Ghoochannejhad verdubbelde vrij snel erna de voorsprong. Bij PSV ging alles mis wat mis kon gaan. Vooral op het middenveld, waar Bart Ramselaar de voorkeur kreeg op Gaston Pereiro, werd PSV afgetroefd. Schoten van Arias en Locadia waren het enige gevaar van PSV, maar Heerenveen-doelman Hansen wist deze twee ballen te stoppen.

Terwijl de meegereisde PSV-supporters vanuit het uitvak hun ongenoegen lieten blijken, was de frustratie ook op het veld zichtbaar. Hirving Lozano ging na 37 minuten hard door op het been van Dumfries en kreeg rood van scheidsrechter Kevin Blom.

Met tien tegen elf werd het er voor PSV niet makkelijker op na rust. Heerenveen bleef op de aanval spelen en Ghoochannejhad was dicht bij de 3-0. Even later kreeg Thorsby een grote kans, maar hij schatte de situatie verkeerd in. In de hoop de wedstrijd te kantelen bracht Cocu met invaller Luuk de Jong voor Ramselaar een extra spits. De Jong kopte uit een corner bijna de aansluitingstreffer binnen, maar doelman Hansen bracht wederom redding. Een kwartier voor tijd kreeg Heerenveen de perfecte mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen. Ghoochannejhad mocht aanleggen voor een penalty, nadat Isimiat-Mirin Daniel Höegh naar de grond had getrokken. De penalty werd slecht genomen en zo voorkwam Zoet de beslissing. PSV wist er geen slotoffensief uit te persen en zo ging de wedstrijd als een nachtkaars uit voor de Eindhovenaren.

PSV staat na de eerste nederlaag op plek 5. Heerenveen pakt de 2e overwinning van het seizoen en daarmee plek 7. Volgende week wacht voor PSV de kraker tegen Feyenoord in het Philips stadion. De Friezen spelen dan juist in Rotterdam tegen Excelsior.

Advertentie