Eindelijk is het zover, de Champions League gaat écht beginnen! Na alle ellenlange voorrondewedstrijden is het tijd voor de groepsfase. Dit seizoen zullen alleen Anderlecht en Feyenoord de eer van de Lage Landen hooghouden, aangezien Club Brugge en Ajax in de voorrondes al sneuvelden. Op dinsdagavond zal Anderlecht het tegen Bayern München gaan opnemen in de Allianz Arena. De absolute topper van de avond is: FC Barcelona – Juventus.

Groep A:
Manchester United – FC Basel
Op Old Trafford gaat het elftal van José Mourinho de strijd aan met het Zwitserse FC Basel. De Europa League-winnaar van afgelopen seizoen neemt het op tegen de landskampioen van Zwitserland, beiden waren automatisch geplaatst voor de groepsfase. Europees gezien hebben de ploegen al vaak tegen elkaar gespeeld, maar eenvoudig was het niet voor The Red Devils. In het seizoen 2011/2012 zaten ze ook bij elkaar in de groepsfase, toen werd het 3-3 & 2-1 voor FC Basel. Daarmee eindigde de Zwitserse ploeg tweede achter Benfica. Manchester United eindigde derde, Otelul Gelati sloot de rijen.

Benfica – CSKA Moskou
De enige andere tegenstander, in tegenstelling tot het seizoen 2011/2012, is CSKA Moskou. Benfica is wederom aan Manchester United en FC Basel gekoppeld en neemt het nu in eigen huis op tegen CSKA Moskou, de club van het Russische leger. CSKA Moskou won in de play-offs van Young Boys Bern en Benfica was rechtstreeks gekwalificeerd. In 2005 stonden beide ploegen 2x tegenover elkaar in de derde ronde van de UEFA Cup, toen won CSKA met 2-0 en eindigde de return in een 1-1 gelijkspel.

Groep B:
Celtic – Paris Saint-Germain
Het Champions League-debuut van Neymar voor PSG lonkt en het belooft een galavoorstelling te worden op Celtic Park. De kampioen van Schotland overleefde de ellenlange voorrondes en schakelde in de play-offs het Kazachse Astana uit. PSG hoopt ditmaal eens ver te komen in de Champions League en lijkt daarvoor ook het materiaal te hebben. Zij zullen zich ongetwijfeld vorig seizoen nog herinneren; toen won PSG in de achtste finale met 4-0 van FC Barcelona, maar werd het in Camp Nou 6-1 voor de Catalanen.

Bayern München – Anderlecht
Anderlecht is weer terug in de Champions League! De laatste keer dat zij de groepsfase bereikten, was in het seizoen 2014/2015. Paars-Wit lijkt een moeilijke poule getroffen te hebben, maar kan zich zeker wel metten met Celtic. In haar eerste wedstrijd zal de ploeg uit de hoofdstad het opnemen tegen de ‘Rekordmeister’ van Duitsland. Anderlecht kan terugkijken op een zéér geslaagde laatste bezoek aan München, toen wonnen ze met 1-2 van Bayern. Wellicht is er nu weer een stunt in de maak?

Groep C:
AS Roma – Atlético Madrid
In het Stadio Olimpico staat er een bijzonder mooi affiche op het programma. Romeinen tegen Madrilenen staat altijd garant voor veel spektakel. Beide ploegen waren natuurlijk rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase. Waar AS Roma eigenlijk altijd tegen Real Madrid heeft geloot, speelden beide teams ooit twee wedstrijden tegen elkaar in Europa. In het UEFA Cup-seizoen 1998/1999 was deze wedstrijd het affiche voor de kwartfinale, toen won Atlético 2x met 2-1 van AS Roma. Desalniettemin zegevierde een Italiaans team dat seizoen in de UEFA Cup: AC Parma.

Chelsea FC – FK Qarabag
De andere wedstrijd in de groep is Chelsea tegen het Azerbeidzjaanse FK Qarabag, dat daarmee haar debuut in de Champions League zal maken. Qarabag schakelde in de play-offs verrassend FC Kopenhagen uit en is daarmee de eerste club uit Azerbeidzjan dat het hoofdtoernooi van de CL haalt. Chelsea lijkt deze wedstrijd makkelijk te gaan winnen en is een serieuze uitdager voor Roma en Atlético.

Groep D:
Olympiakos Piraeus – Sporting Clube de Portugal
Op het eerste oog zijn het twee ploegen die zeer aan elkaar gewaagd zijn, want Olympiakos is bijna wel elk jaar van de partij in de CL. Deze wedstrijd kent veel Belgische en Nederlandse inbreng. Bij Sporting staan de Nederlanders Bas Dost en Douglas onder contract, bij Olympiakos spelen de Belgen Silvio Proto, Björn Engels, Guillaume Gillet en Vadis Odjidja-Ofoe. Beide clubs speelden nog nooit tegen elkaar, Sporting heeft zelfs pas één keer tegen een Griekse club gespeeld: Panionios in het seizoen 2004/2005 (1-1).

FC Barcelona – Juventus
Dé wedstrijd van de dinsdagavond is toch wel Barça tegen Juventus. De Champions League-finalist van vorig seizoen, Juventus, moet het wel stellen zonder Giorgio Chiellini en Marko Mandzukic. Vorig seizoen speelden ze al tegen elkaar in de kwartfinale. Toen won Juventus overtuigend met 3-0 in eigen huis en speelde het 0-0 gelijk in Camp Nou. FC Barcelona heeft dus nog een rekening openstaan en zal er vol voor moeten gaan. Deze zomer speelden ze ook al tegen elkaar in de International Champions Cup, toen won Barça met 1-2 door twee doelpunten van Neymar…