Eindelijk is het zover, de Champions League gaat écht beginnen! Na alle ellenlange voorrondewedstrijden is het tijd voor de groepsfase. Dit seizoen zullen alleen Anderlecht en Feyenoord de eer van de Lage Landen hooghouden, aangezien Club Brugge en Ajax in de voorrondes al sneuvelden. Dinsdagavond verloor Anderlecht met 10 man bij Bayern München: 3-0. Woensdagavond is het de beurt aan Feyenoord, de Rotterdammers ontvangen Manchester City in de eigen Kuip. Het topaffiche van deze avond is: Tottenham Hostpur – Borussia Dortmund.

Groep E:
Liverpool FC – Sevilla FC
Deze wedstrijd is de herhaling van de Europa League-finale van 2016 in Basel. Toen won de ploeg uit Andalusië met 1-3 van The Reds. Verder hebben deze ploegen nog nooit eerder tegenover elkaar gestaan, dus het belooft een mooi voetbalgevecht te worden. Liverpool keert voor het eerst sinds het seizoen 2014/2015 terug in de Champions League, toen werden ze derde in een groep met Real Madrid, FC Basel en PFC Ludogorets.

NK Maribor – Spartak Moskou
Spartak Moskou wist zich als kampioen van Rusland direct te kwalificeren voor de groepsfase en treft het zwakkere Sloveense NK Maribor. Maribor en Spartak hebben nog nooit eerder tegen elkaar gespeeld. De Slovenen hebben al een lange kwalificatieweg afgelegd, zij versloegen Zrjinski Mostar, FH Hafnarfjördur en Hapoel Be’er Sheva. Daarmee is Maribor, net als Liverpool, voor het eerst sinds 2014/15 weer van de partij in de Champions League.

Groep F:
Feyenoord – Manchester City
Feyenoord is weer terug in de Champions League! De Rotterdammers werden voor het eerst sinds 18 jaar weer landskampioen van Nederland en is daarmee, voorlopig, de laatste landskampioen van Nederland die zich rechtstreeks plaatst voor de groepsfase. Feyenoord treft de miljoenenploeg van Pep Guardiola in de Rotterdamse Kuip. Vorig seizoen wist Feyenoord nog van Manchester United te winnen in eigen huis, dus wellicht is er nu weer een stunt in de maak. Voor het eerst sinds 2002/2003 speelt de Trots van Zuid weer in de groepsfase van de CL.

Shaktar Donetsk – Napoli
In Oekraïne nemen Shaktar en Napoli het tegen elkaar op. De afgelopen jaren zijn beide ploegen een vaak geziene gast in de CL geweest en wisten ze allebei altijd wel te overwinteren. Napoli plaatste zich ten koste van OGC Nice voor de groepsfase, terwijl Shaktar als kampioen van Oekraïne automatisch geplaatst was. Het is voor het eerst dat beide ploegen elkaar zullen treffen, Napoli speelde al wel eerder tegen Dynamo Kiev en Dnipro Dnipropetrovsk.

Groep G:
RB Leipzig – AS Monaco
Dit is misschien wel dé wedstrijd van het ‘grote’ geld. Leipzig en Monaco zijn allebei bijzonder kapitaalkrachtig en hopen ook hoge ogen in de CL van dit seizoen te gooien. Leipzig maakt haar debuut in de Champions League en is de eerste club ooit die via promotie gelijk de groepsfase van de Champions League haalde. Monaco hoopt dezelfde hoogte te gaan bereiken als in 2004/2005, toen verloren ze de finale van FC Porto.

FC Porto – Besiktas
Laat nu net FC Porto ook in deze groep zitten, dat betekent dat Monaco haar revanche kan halen. Met dit affiche erbij lijkt Groep G het zwakste van allemaal, maar schijn bedriegt. Besiktas is de kampioen van Turkije en moet eigenlijk de eer van het hele land gaan verdedigen. Zowel Galatasaray als Fenerbahçe spelen dit seizoen geen Europees voetbal. De laatste keer dat beide ploegen tegen elkaar speelden was in het seizoen 2010/2011; Porto won in Istanbul met 1-3 en in Portugal werd het 1-1.

Groep H:
Real Madrid – APOEL Nicosia
De Champions League-winnaar van vorig seizoen mag het gaan opnemen tegen de kampioen van Cyprus. Het belooft daarmee een galavoorstelling te worden in het Santiago Bérnabeu. Bij APOEL spelen veel bekende voetballers; de Nederlanders Boy Waterman en Lorenzo Ebecilio en de Belg Igor De Camargo staan er onder contract. Ook oud-FC Utrecht-speler Tommy Oar speelt bij de Cyprioten.

Tottenham Hotspur – Borussia Dortmund
‘Last, but not least’ het topaffiche van vanavond! Dortmund keert terug op Wembley, waar ze de Champions League-finale van 2012/2013 van Bayern München verloren. The Spurs speelt haar eerste Europese wedstrijd van het seizoen, vorig jaar werden ze nog uitgeschakeld door AA Gent in de Europa League op Wembley. In maart 2016 speelden ze nog tegen elkaar in de achtste finale van de Europa League, toen won Dortmund met 3-0 en 1-2.

Advertentie