Op 11 maart 2014 speelde AC Milan haar laatste Europese groepswedstrijd. In de terugwedstrijd van de 8ste finales van de Champions League ging het zwaar onderuit op bezoek bij Atlético Madrid: 4-1. Kaká scoorde het enige doelpunt, tevens het laatste tot nu toe. Vandaag begint het ‘nieuwe’ AC Milan opnieuw aan een Europees avontuur, in de hoofdstad van Oostenrijk. 

Vorig seizoen wist AC Milan een ticket voor de voorrondes van de Europa League te bemachtigen. Craiova en Skhendija werden overtuigend uitgeschakeld en in groep D werd de Italiaanse traditieclub gekoppeld aan HNK Rijeka, AEK Athene en Austria Wien. Het Oostenrijkse Austria Wien werkte zich voorbij AEL Limassol en NK Osijek om de groepsfase van de Europa League te bereiken.

Traditie en ambitie gaan weer hand in hand in het rode gedeelte van Milaan. De nieuwe eigenaars lieten het geld flink rollen tijdens de zomermercato om een ploeg samen te stellen die het Juventus, AS Roma en Napoli moeilijk kan maken in de competitie. In de Europa League hoort AC Milan uiteraard bij de favorieten, zeker als je weet dat het de Europa Cup II al twee keer wist te winnen, naast 7 EC I-/CL-titels.

De bezoekende coach stelde maar liefst 6 nieuwkomers op: kapitein Bonucci achterin in de driemansdefensie, een volledig centraal middenveld (Biglia, Kessié en Calhanoglu) en een ganse voorhoede (Kalinic en Silva). De vandaag de dag zeer geliefde 3-5-2 werd gehanteerd, in Italië wordt dit natuurlijk al lang gedaan. Bij Austria Wien stond Westermann (overgekomen van Ajax) centraal achterin, voor de rest weinig bekende namen.

Het regende en waaide in het legendarische Ernst Happelstadion, waar Austria Wien bezoek kreeg van AC Milan. Na een mooie sfeeractie van de Oostenrijkse fans begon dirigent Calhanoglu aan een one man-show. Hij nam de eerste kans voor de wedstrijd, een goede volley, voor zijn rekening en daarna had hij een enorm aandeel in de drie doelpunten die Milan in de eerste periode zou scoren.

De Turkse spelmaker pakte de bal af op de helft van de tegenstander, zette een één-tweetje op met Kalinic en schoot dan werkelijk snoeihard in het dak van het doel. Deze 0-1 na 7 minuten is een goede definitie voor het woord ‘onhoudbaar’. Amper drie minuten later speelde Kessié de bal diep richting Calhanoglu. Verdediger Kandiri onderschepte het leer, maar verloor dat meteen weer toen Calhanoglu een tackle inzette. De Turk zette André Silva alleen voor doel, en die twijfelde niet. 0-2. In de 20e minuut kregen we, wat de doelpuntenmaker en de gever van de assist betreft, hetzelfde doelpunt te zien. Calhanoglu speelde Silva door de lucht aan, de Portugese spits kon alleen op doel af en faalde niet. 0-3, boeken toe voor de thuisploeg. Hakan verdeelt en heerst.

We kunnen niet zeggen dat Wenen overlopen werd. De ploeg probeerde rustig op te bouwen en te voetballen, maar ging ten onder aan de hoge druk en het snelle, directe voetbal van Milan. Alle doelpunten waren het gevolg van balverlies, wat wel de verdiensta was van de Italianen. Rusten bij 0-3, vlak voor de koffie moest Westermann het veld verlaten met een beenblessure. De ex-speler van Ajax had het ook erg moeilijk met het tempo.

De vervanger van de verdediger was Borkovic. Die scoorde de 1-3 zowaar in de 47e minuut, een kopbal na een hoekschop, het resultaat van een goede redding van Donnarumma op een schot van Holzhauser. Alsnog hernieuwde hoop voor Austria Wien. Maar lang duurde dat niet, want André Silva scoorde nog geen 10 minuten later zijn derde van de avond. Opnieuw balrecuperatie op het veld van de tegenstander en Kessié zette de Portugese spits, randje buitenspel, alleen voor doel. 1-4.

Suso en Bonaventura kwamen Kalinic en Kessié vervangen en die eerste liet meteen van zich horen. Dat deed hij heel luid, want zijn afstandsschot vanop 20 à 25 meter ging enig mooi over doelman Hadzikic in doel. Daarna speelde Milan de wedstrijd rustig uit, enkel Suso zocht nog naar een doelpunt. AC Milan wint zo met 1-5 en begint uitstekend aan de Europese campagne.

Rijeka werd thuis verslagen door AEK Athene met 1-2, de andere wedstrijd in groep D.

 

Advertentie