Na het Europese geweld van de Champions & Europa League staat er weer een complete speelronde van de Nederlandse Eredivisie op het programma. Koploper Feyenoord zal het in Eindhoven gaan opnemen in ‘de topper’ tegen PSV. Ajax gaat een lastige uitwedstrijd tegen ADO tegemoet en onderin is er de ‘degradatiekraker’ Roda JC – Willem II.

Vrijdag 15 september 2017
Sparta Rotterdam – AZ (20.00 uur)
Speelronde vijf wordt gestart op Het Kasteel. Sparta neemt het op tegen AZ, dat voor het eerst sinds jaren Europees voetbal misliep. AZ en Sparta wisten vorige week allebei te winnen, de Alkmaarders deden dat tegen NAC en Sparta won met 1-0 van FC Twente in een thuiswedstrijd. Sparta moet aanvoerder Michel Breuer missen, de centrale verdediger is geblesseerd.

Zaterdag 16 september 2017
Excelsior – sc Heerenveen (18.30 uur)
sc Heerenveen speelt in een week tijd twee keer tegen Excelsior, voor de competitie en voor de eerste ronde in de KNVB Beker. De Friezen wisten vorige week overtuigend met 2-0 van PSV te winnen en reizen vol goede moed af naar Rotterdam. Excelsior verloor daarentegen vorige week de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Excelsior vinden we terug op plek 13 en Heerenveen op plek 7.

NAC Breda – FC Groningen (19.45 uur)
De laatste wedstrijd van NAC Breda in de Eredivisie voor de degradatie was een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. In een spektakelstuk wonnen de gasten uit het Hoge Noorden met 4-5, waaronder een hattrick van Michael De Leeuw. Ex-FC Groningen-aanvaller Thomas Enevoldsen kan zijn debuut voor NAC Breda gaan maken, hij is weer wedstrijdfit. NAC en Groningen zijn niet al te best aan het nieuwe seizoen begonnen. De Bredanaars hebben 2 punten, FC Groningen heeft er al vijf verzameld. Vorige week stelden beiden teleur, NAC ging onderuit in Alkmaar en FC Groningen bleef steken op een 1-1 tegen VVV-Venlo.

Roda JC – Willem II (19.45 uur)
Tegelijkertijd vindt er in Zuid-Limburg de ‘degradatiekraker’ Roda-Willem II plaats. Beide ploegen hebben dit seizoen nog géén enkel punt behaald en staan daarmee, samen met FC Twente, gedeeld laatste. Vorig seizoen won Roda in de allerlaatste minuut haar wedstrijd tegen de Tilburgers. Ajagun maakte in de laatste minuut de 1-0, waardoor Roda met een goed gevoel de play-offs promotie/degradatie inging. Willem II verloor vorige week met 1-2 van ADO, terwijl Roda kansloos met 2-0 onderuit ging in Utrecht.

PEC Zwolle – Heracles Almelo (20.45 uur)
De laatste wedstrijd van de zaterdagavond is de Overijsselse derby PEC-Heracles. Ze ontlopen elkaar nauwelijks, PEC staat negende met 7 punten en Heracles staat elfde met 5 punten. De Heraclieden waren bijzonder goed aan het nieuwe seizoen begonnen, ze versloegen Ajax op speelronde 1. PEC heeft inmiddels al 2 overwinningen op zak en hoopt het 3-0-verlies van vorige week weg te spelen met een overwinning op de provinciegenoot.

Zondag 16 september 2017
ADO Den Haag – Ajax (14.30 uur)
De wedstrijd van het seizoen voor de Hagenezen: Ajax-thuis. De Amsterdammers gaan deze week twee keer een wedstrijd in het Cars Jeans Stadion spelen, volgende week spelen ze daar tegen Scheveningen in de KNVB Beker. Voor beide wedstrijden zijn er geen Ajacieden toegestaan. ADO-aanwinst Ricardo Kishna kan zijn thuisdebuut maken tegen zijn oude club, die hij voor Lazio verliet. ADO won vorige week van Willem II en pakte daarmee haar eerste driepunter van het seizoen. Ajax won niet echt overtuigend van PEC Zwolle, maar ‘good old’ Klaas-Jan Huntelaar liet zijn klasse weer eens zien in die wedstrijd.

FC Twente – FC Utrecht (14.30 uur)
FC Twente ontvangt de club uit de Domstad, maar zeker zullen ze niet van hun zaak zijn. De club uit Enschede heeft nog geen enkel punt gepakt en treft een Utrecht dat aardig aan het nieuwe seizoen begonnen is. De Utrechters verloren alleen in Groningen, maar wonnen wel haar drie overige wedstrijden. FC Utrecht vinden we daarmee terug op een vierde plek, de positie die ze vorig seizoen na 34 speelrondes ook hadden.

Vitesse – VVV-Venlo (16.45 uur)
VVV heeft alles te danken aan haar nieuwe doelman Lars Unnerstall. De Duitse goalie hield VVV op de been in de uitwedstrijd tegen Groningen, hij stopte de penalty van Mimoun Mahi. Uiteindelijk wist VVV nog een punt weg te snoepen uit het Noord-Nederland. Ditmaal gaan ze op bezoek bij Vitesse. De Arnhemmers kunnen met een goed gevoel terugkijken op haar eerste wedstrijd in de Europa League. Weliswaar werd er met 2-3 van Lazio verloren, maar ze toonden vechtlust en kwamen zelfs twee keer op voorsprong. Vitesse is, net als VVV, goed begonnen aan het nieuwe seizoen. De Arnhemmers hebben 9 punten en staan tweede achter Feyenoord, VVV heeft er al zeven gehaald.

PSV – Feyenoord (16.45 uur)
De topper van het weekend speelt zich af in Eindhoven. Landskampioen Feyenoord gaat op bezoek bij de nummer vijf PSV. Net als vorig seizoen is deze wedstrijd vroeg in het jaar en, voor Feyenoord, na een Europees duel. Afgelopen jaar won Feyenoord toen met 1-0 van Manchester United, nu verloor het met 0-4 van Manchester City. Vorig jaar won Feyenoord met 0-1 in Eindhoven door een doelpunt van centrale verdediger Eric Botteghin. Met name Brad Jones was zeer belangrijk in die wedstrijd en hij stopte meermaals de ballen van PSV. De Eindhovenaren kunnen niet beschikken over Hirving Lozano, hij kreeg vorige week een rode kaart tegen Heerenveen. PSV moet zich herpakken, want vorige week gingen ze met 2-0 de boot in tegen de Friezen.

Advertentie