Stoke away, dat is meestal geen walk in the park. Chelsea moest wel winnen om in het spoor te blijven van de ploegen uit Manchester. De thuisploeg was aan het seizoen begonnen met 5 op 15, The Blues verzamelden reeds dubbel zoveel punten. 

Bij Stoke City stonden Pieters en Martins Indi in de basiself, Afellay moest tevreden zijn met een plekje op de bank. Conte gaf Hazard, Fabregas en Cahill rust, zij zaten net als Batshuayi en Musonda op de bank. Christensen stond tussen Rüdiger en Azpilicueta, de tweede basisplaats voor de jonge Deen.

Al na 1 minuut en 20 seconden vond de landskampioen de weg naar doel: Azpilicueta trapte een geweldige lange bal in de rug van de Stoke-verdediging, Morata kwam oog in oog met Butland en faalde niet: 0-1. Zijn eerste niet-kopbaldoelpunt voor Chelsea.

Daarna kwamen we in een soort patstelling terecht. Bakayoko, die naast zijn landgenoot Kanté mocht spelen, kende enkele ongelukkige momenten. Chelsea had weinig moeite met het afhouden van de thuisploeg, maar had het zelf ook lastig met het creëren van kansen.

De tweede echte kans leverde ook het tweede (Spaans) doelpunt op. Fletcher wou de bal met de borst terugspelen naar Martins Indi, maar Pedro onderschepte de bal en werkte knap af met binnenkant rechts in de linkerbenedenhoek. 0-2, net voor het halfuur.

In de slotfase van de eerste helft ging Stoke op zoek naar de aansluitingstreffer, maar Chelsea slaagde erin de 0 op het bord te houden bij de rust. Diouf was er nog vrij dicht bij, maar zijn omhaal zeilde naast de kooi van Courtois.

Marcos Alonso flirtte in het begin van de tweede helft met een tweede gele kaart. Conte wilde hier geen risico mee nemen en Cahill kwam de wingback vervangen. Azpilicueta schoof naar de linkerflank. Net na het uur kopte invaller Crouch het leer door naar Diouf, maar die trapte te wild en bracht Courtois niet in moeilijkheden.

Stoke City kon een strafschop krijgen toen Cahill (letterlijk) in de weg van Choupo-Moting ging liggen. De thuisploeg kwam beter in de wedstrijd, waardoor Conte zich genoodzaakt zag Fàbregas en Hazard tussen de lijnen te brengen. Bij Stoke kwam Afellay Martins Indi aflossen voor het laatste kwartier.

Goed was Chelsea niet in de tweede helft, maar Morata scoorde de 0-3 in minuut 78. Hij stoomde op langs links, en toen de hoek net de scherp leek te worden ‘chipte’ hij de bal over Butland in doel. Zeer knap doelpunt van de Spanjaard, zijn tweede van de namiddag.

Even later werd het ook 0-4. De bal werd rustig rondgespeeld, Fàbregas vond de inlopende Azpilicueta en die legde de bal af voor Morata. De spits scoorde zo zijn eerste hattrick voor Chelsea. Fàbregas en Hazard brachten de vonk die nodig was om de wedstrijd zonder stress, en met veel balbezit, uit te spelen.

Fàbregas scoorde met passes en zette Morata op weg naar een vierde doelpunt, maar het leer ging net naast. Ook Eden Hazard kon de 0-5 maken, maar hij was te verrast op een snoeihard voorzet-schot van Moses.

Goed voetbal kwam er eigenlijk pas toen Fàbregas op het veld kwam, over de hele wedstrijd bekeken was Chelsea wel efficiënt genoeg om simpel te winnen. Defensief staat het team ook zeer sterk, allicht heeft coach Conte hier een groot aandeel in. Veel kan Stoke niet verweten worden, het kwaliteitsverschil was vandaag te groot.

De beide ploegen uit Manchester wonnen, zo blijft Chelsea derde op 3 punten van City en United. Stoke is voorlopig 15e.