Na de eerste bekerronde hebben vier clubs al afscheid genomen van het bekertoernooi, waaronder bekerwinnaar Vitesse. Zij verloren van Swift, terwijl Achilles te sterk bleek voor NAC en ADO werd verslagen door landskampioen Feyenoord. Ook Sparta is als snel uitgeschakeld na het verlies op eerstedivisionist RKC.

Zaterdag 23 september
Willem II – sc Heerenveen (18.30 uur)
De thuisploeg wist vorige week haar eerste overwinning te pakken op bezoek bij Roda JC, daarmee kwam een einde aan de slechte reeks van de Tilburgers en staat Roda nu op de laatste plaats. Heerenveen staat er een stuk beter voor, ze pakten al 8 punten meer, ze staan al op 11 punten en verloren dit seizoen niet een keer. Ook vorig jaar begonnen ze het seizoen goed, maar toen werd de vierde plek verlaten door een enorm slechte tweede seizoenshelft. Op het nippertje werden de play-offs bereikt, maar tot Europees voetbal kwam het niet. Willem II staat momenteel zeventiende, met even veel punten als FC Twente.
Prognose: sc Heerenveen wint.

Feyenoord – NAC Breda (19.45 uur)
Met een volledig uitverkocht stadion lijkt het een sfeervolle avond te worden in De Kuip, ook 1.000 supporters uit Breda maken de reis. NAC heeft vier punten en staat op de vijftiende plaats op de ranglijst. Uit de eerste vier duels kwam slechts één punt, tegen Sparta, maar door de overwinning op FC Groningen (2-1) staat het er al beter voor. Feyenoord verloor de afgelopen wedstrijd in de Eredivisie, uit bij PSV, maar staat nog wel gedeeld bovenaan. Voor Feyenoord lijkt NAC de ideale tegenstander, vooral nu twee belangrijke duels verloren gingen, zo ook het Champions League-duel tegen Manchester City. In de beker ligt NAC eruit door een verloren partij tegen Achilles ’29, Feyenoord ging door na een 2-0-overwinning op ADO.
Prognose: Feyenoord wint.

Heracles – Roda JC (19.45 uur)
Voor de uitploeg is dit een enorm belangrijke wedstrijd om de laatste plaats te kunnen verlaten, maar daarvoor moeten ze wel afrekenen met de nummer 10 van de Eredivisie. Heracles doet het met die positie prima, ze wisten in de eerste speelronde zelfs te winnen van Ajax. Voor Roda JC ligt het heel anders, elke wedstrijd werd tot nu toe verloren en ook de financiële situatie bij de club is niet optimaal. Om te kunnen stijgen in de ranglijst moet Willem II wel verliezen en Roda drie keer scoren. Of dat lukt is nog de vraag, maar een overwinning is al wel een stap de goede kant op voor de Kerkraders.
Prognose: Heracles wint.

ADO Den Haag – Sparta (20.45 uur)
Ook deze wedstrijd is voor beide ploegen belangrijk om degradatie te kunnen ontlopen. Na vijf speelronden staat Sparta 12e en ADO 14e, maar beide ploegen zijn al uitgeschakeld in het bekertoernooi. Het verlies van ADO was te voorspellen, maar de Hagenezen speelden een prima wedstrijd tegen de regerend landskampioen. Sparta werd uitgeschakeld door RKC, dat kwam toch als een kleine stunt voor de Waalwijkers.
Prognose: Gelijkspel

Zondag 24 september
FC Utrecht – PSV (12.30 uur)
PSV mag met vier gewonnen wedstrijden, waaronder tegen Feyenoord, en een verliespartij tevreden zijn over de competitiestart. Het voetbal was niet altijd even goed, maar inmiddels behaalden de Eindhovenaren 12 punten. Utrecht leek de verrassing van dit seizoen te worden, maar het meest verrassende was de 4-0-nederlaag tegen FC Twente afgelopen weekend. Utrecht staat daarom op de achtste plaats, terwijl PSV de gedeelde nummer één is.
Prognose: PSV wint

Ajax – Vitesse (14.30 uur)
Beide ploegen staan in punten gelijk, de achterstand op de koplopers is twee punten. Vitesse is de enige ploeg die nog meedoet in het Europese voetbal, Ajax werd al vroegtijdig uitgeschakeld door Rosenborg. Wel werd Vitesse uitgeschakeld door de amateurs van Swift, terwijl Ajax de Scheveningse amateurploeg wel wist te verslaan (1-5). Vitesse verloor dit jaar van AZ, Ajax verloor van Heracles. Ook beide ploegen speelden een wedstrijd gelijk.
Prognose: Gelijkspel

VVV-Venlo – PEC Zwolle (14.30 uur)
VVV is prima gestart met de competitie, ze staan als promovendus op een knappe negende plaats. PEC staat twee plekken hoger, door drie overwinningen: FC Twente, Roda JC en Heracles. Ook hielden ze een punt over aan de wedstrijd tegen Sparta. Na verwachting zal De Koel niet heel vol zitten vandaag, ook het uitvak is matig gevuld.
Prognose: VVV-Venlo wint

FC Groningen – FC Twente (15.30 uur)
Twente heeft vertrouwen op weten te bouwen na de wedstrijd tegen Utrecht, die met 4-0 werd gewonnen. Groningen ging hard onderuit, door tegen promovendus NAC te verliezen (2-1). Twente staat wel pas op de zestiende plek, Groningen staat elfde.
Twente wordt door 525 supporters gesteund, die gratis toegang krijgen tot het bezoekersvak.
Prognose: Gelijkspel

AZ – Excelsior (16.45 uur)
Ook AZ is mede-koploper in de Eredivisie, ze verloren slechts één keer. Excelsior doet het met de kleinste begroting nog steeds goed op het hoogste niveau, momenteel staan ze dertiende. Excelsior kan bij winst meer afstand nemen van de degradatiezone, AZ blijft ondertussen in de race om de eerste plek.
Prognose: AZ wint.

Advertentie