Het Nederlands elftal heeft het WK niet gehaald. Een vergelijkbare situatie als in 2002, toen we het WK van Japan en Zuid-Korea ook misten. Maar elke wedstrijd die er nu gespeeld werd, zat ik mijzelf op te vreten op de bank.

Laten wij IJsland als voorbeeld nemen. Zijn dat allemaal toppers die bij Real Madrid, Barcelona of Manchester United spelen? Nee! Hun beste speler komt uit bij een slecht lopend Everton en tóch weten zij het WK te halen.

En Panama. Een Panama dat, naar mijn weten, nog nooit een WK heeft gehaald, is er nu bij. En Saudi-Arabië, daar waar je een Australië en Noord-Korea hebt, gaat Saudi-Arabië door. Of Egypte, dat voor het eerst in zoveel jaar weer naar een WK gaat, haalt het gewoon.

En Argentinië, zij dreigden net als Nederland het WK te missen en wat doen zij? Zij gaan hun cruciale wedstrijd in La Bombonera spelen en geven daarbij 5.000 Boca Junior-hooligans gratis kaarten. En tijdens die wedstrijd speelt Gago met gescheurde kruisbanden zijn wedstrijd uit voor zijn land!

Wij als Nederland, wij vinden het wel goed zo. Niemand die uithaalt naar de KNVB, niemand die uithaalt naar Danny Blind, want daar begon het begin van het eind. Ik zal het voortouw nemen: niemand in het Nederlands elftal heeft met vaderlandsliefde, met passie of met trots voor zijn land gespeeld! Niemand, op Arjen Robben na die in zijn laatste wedstrijd 2x scoorde, huilt bij het zingen van het volkslied en gaat tot het gaatje voor Nederland. Voor de andere 22 die opgeroepen waren, heeft niemand gedacht aan de 17 miljoen mensen die op de bank hebben gezeten. Niemand had het in zich en ga het dan alsjeblieft niet de selectie kwalijk nemen. Als IJsland het met een halve selectie uit de Noorse competitie kan, dan kunnen wij het toch ook met de beste verdediger van de Premier League, met een spits die vorig seizoen bijna meer goals maakte dan Lionel Messi, met hét grootste talent van Nederland, met Gini ”The Geenie” Wijnaldum en met de meest spraakmakende spits van Tottenham, die uiteindelijk een flop is.

Toch kunnen wij het niet. Als heel de selectie het hele kwalificatietoernooi had gespeeld met zoveel vuur, zoveel passie en zoveel drive als Arjen Robben, dan hadden we het gehaald. En misschien moeten we nu allemaal met z’n allen kritiek leveren. Als de Nederlandse selectie op hun toppen van hun kunnen speelden en dán derde waren geworden, dan had ik gezegd ”Jammer, we waren gewoon niet de betere partij.”. Maar slap verliezen van Bulgarije, het vergooien van resultaat tegen Zweden in de eerste wedstrijd, een magere 3-1 tegen Luxemburg-uit en de 4-0-afgang tegen Frankrijk (want zelfs Luxemburg kon daar gelijk tegen spelen), dan mogen wij terecht boos zijn. Geen excuses.

Voor de KNVB heb ik het volgende: Je hebt nu 2 jaar de tijd om er iets aan te doen. Probeer dingen uit, maak misschien een shortlist met bondscoaches; jong, oud, binnenlands en buitenlands. Organiseer 8 wedstrijden waarbij je iedere kandidaat een wedstrijd geeft en beoordeel hun. Eis van de spelers dat ze het halen of anders kunnen ze naar hun bonussen fluiten, want het is sowieso al onzin dat ze die krijgen. En nu de laatste speler van de gouden generatie weg is, moet er een nieuwe leider opstaan! Ik hoop dat jullie je energie erin steken om die te vinden.

Het moet weer een eer worden om voor het Nederlands elftal uit te komen. Niet meer een normaal iets, ga niet meer selecteren op basis van hun prestaties bij hun club, maar selecteer op basis van hun wedstrijden op internationaal niveau. Wie wilt er echt voor zijn land spelen? Wie gaat het niet om het geld, maar wil een keer in zijn leven op een WK of een EK staan? Wie wilt het voorbeeld volgen van de vrouwen en met alle hartstocht en passie tot het gaatje gaan om die titel te pakken, want verdomme wat waren wij dichtbij.

Ophouden met smoesjes, ophouden met denken aan vroeger. Het EK van ’88 geeft ons geen golden ticket naar elk ander eindtoernooi, daar moet voor gewerkt worden. Wanneer gaan wij onze jeugd weer aanleren dat voetbal een sport is voor de mensen, voor het publiek en niet om de hoge bedragen die erbij komen kijken. Elke wedstrijd moet vanaf nu in het teken staan van eerherstel, elke wedstrijd moet oorlog worden en we moeten onszelf voor de kop slaan als we met een verlies of gelijkspel van het veld afstappen.

Als laatste is hier mijn wake-up call, dit zijn een aantal landen die hoger gerangeerd zijn dan ons: Iran, de VS (en ook zij hebben het niet gehaald), Oekraïne (zij ook niet), Noord-Ierland (zij staan in de play-offs), Slowakije (zij ook niet), Wales (zij ook niet) en Chili (en ook zij niet). Dit zijn 7 landen die wij nog kunnen verslaan met 2 vingers in de neus. Het enige verschil is dat zij het volkslied uit volle borst meezingen, elk veld tot een slagveld maken en nog trots zijn dat ze voor hun land uitkomen. Hierbij heb ik mijn punt gemaakt.

Advertenties